لوگو شرکت دانش بنیان ایران

گرید یا رتبه بندی شرکت ها + مدارک و شرایط

مراحل گرید بندی شرکت ها

رتبه بندی شرکت مهم‌ترین اقدامی است که تمام کسب و کارها و شرکت‌های تازه تاسیس، باید به محض شروع فعالیت‌‌های خود انجام دهند. این کار فواید زیادی برای شرکت‌ها به همراه دارد و برای ارتقاء و رشد آن‌ها الزامی به نظر می‌رسد. در واقع رتبه بندی باعث می‌شود که مدیران بتوانند جایگاه شرکت خود در زمینه کاری مورد نظر را متوجه شده و با نقاط ضعف و قوتشان آشنا شوند.

ما در این مطلب تصمیم داریم شما را با رتبه بندی شرکت ها آشنا کنیم و مراحل انجام این کار را به شما عزیزان آموزش دهیم. همچنین توضیحاتی در خصوص رتبه بندی شرکت های دانش بنیان به شما ارائه خواهیم داد. همراه ما باشید! اگر نمیدانید شرکت دانش بنیان چیست حتما مقالات مرتبط را بخوانید.

منظور از رتبه بندی شرکت ها چیست؟

سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، برای اینکه صلاحیت و توانمندی‌های هر شرکت را تعیین کند، معیاری به نام رتبه بندی را به وجود آورده است. در واقع تمام کسب و کارها و شرکت‌های بزرگ و کوچک، با استفاده از این معیار، ارزش گذاری می‎شوند. یک شرکت بعد از رتبه بندی، دارای صلاحیت و اعتبار شده و جایگاه خود را پیدا می‌کند. به همین دلیل تمام شرکت‌ها باید بعد از ثبت شدن، برای انجام رتبه بندی اقدام کنند.

گرید هر شرکت با توجه به تجربیات کاری، تعداد کارکنان و کارایی هرکدام، توانمندی‌های مالی و اقتصادی، توان فنی و علمی و… تعیین خواهد شد. در نهایت رتبه به دست آمده به مدیر عامل نشان می‌دهد که چه ضعف و نقاطی دارد و فضای کافی برای رقابت و تلاش برای کسب گرید بالاتر، فراهم خواهد شد.

نمودار رتبه بندی شرکت ها

رتبه بندی شرکت ها چه فوایدی دارد؟

همانطور که در بخش‌های قبلی هم اشاره کردیم، اولین و مهمترین مزیت رتبه بندی شرکت ها این است که مدیران را از وضعیت کلی شرکتشان آگاه می‌کند. به این ترتیب آن‌ها می‌‌توانند با شناسایی نقاط ضعف و قدرت خود، یک نقشه راه استاندارد و هدفمند ایجاد کرده و در مسیر پیشرفت و ارتقاء رتبه خود تلاش کنند. سایر مزیت‌هایی که رتبه بندی یک شرکت به دنبال دارد عبارتند از:

  • امکان همکاری با شرکت‌های خارجی
  • امکان شرکت کردن در مناقصات مختلف
  • امکان همکاری با بخش‌های دولتی و بهره‌مندی از حمایت آن‌ها
  • شناسایی فرصت‌ها و نقاط تهدید در بازار رقابتی
  • برنامه‌ریزی و تعیین هدف برای شرکت
  • دریافت دید کلی برای تدوین استراتژی‌های تبلیغاتی مناسب
  • و غیره
شاید این مطلب هم مناسبتان باشد:   تفاوت شرکت های دانش بنیان نوع 1 و 2 در چیست؟

انواع رتبه بندی شرکت

رتبه بندی انواع مختلفی دارد و هر شرکت باید با توجه به نوع رتبه بندی خود، برای اخذ گرید مناسب اقدام نماید. به این ترتیب اگر شرایط لازم را داشته باشد، می‌تواند گرید خود را افزایش دهد. سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، ۵ دسته بندی مختلف را برای رتبه بندی شرکت ها در نظر گرفته است که به شرح زیر هستند:

  1. رتبه بندی شرکت‌های مشاور
  2. رتبه بندی شرکت‌های پیمانکار
  3. رتبه بندی شرکت‌های انفورماتیک
  4. رتبه بندی شرکت‌های مدیریت طرح
  5. رتبه بندی شرکت‌های طرح و ساخت (صنعتی و غیرصنعتی)

شرکت شما در هر کدام از دسته‌های بالا که قرار بگیرد، رتبه بندی شده و گرید خاصی را دریافت خواهد کرد.

گرید های شرکت ها

انواع رتبه بندی شرکت های دانش بنیان

رتبه بندی شرکت های دانش بنیان با سایر شرکت ها متفاوت است. این شرکت‌ها به طور کلی به دو دسته شرکت‌های نوپا و شرکت‌های تولیدی تقسیم بندی خواهند شد. هر کدام از این دو هم خود شامل سه درجه مختلف نوع ۱، نوع ۲ و نوع ۳ هستند.

معیاری که در کشور ما برای درجه بندی این شرکت‌ها در نظر گرفته شده است، براساس عوامل زیر خواهد بود:

  • سرعت رشد درآمدهای شرکت
  • همکاری با موسسات آموزشی و سازمان‌های تحقیقاتی
  • میزان استفاده از دانش و فناوری برای رفع مسائل مختلف
  • گرید پیشرفت تکنولوژیک شرکت و نوآوری فناورانه

لازم به ذکر است که در اکثر مواقع، ثبت شرکت دانش بنیان با رتبه بالاتر می‌توانند از حمایت‌های دولتی بیشتری بهره‌مند شوند. به همین دلیل است که اکثر این شرکت‌ها تلاش می‌کنند تا رتبه سالیانه خود را افزایش دهند و بتوانند از حمایت‌های مختلف دولت برای پیشرفت خود کمک بگیرند.

شرایط لازم برای رتبه بندی یک شرکت

شرکت‌ها باید برای اخذ رتبه، به شرایط خاصی توجه داشته باشند. در صورتی که این شرایط به درستی رعایت نشده باشند، امکان تعیین گرید شرکت مربوطه وجود نخواهد داشت. اما سوال اینجاست که برای رتبه بندی شرکت ها چه شرایطی لازم است؟ در اینجا به ضوابط و شرایط این کار اشاره خواهیم کرد:

  • شرکت مورد نظر باید در اداره ثبت شرکت‌ها به ثبت رسیده باشد.
  • برخورداری از گواهی عدم سوء پیشینه برای مدیران شرکت الزامی است.
  • مدیران شرکت به هیچ عنوان نباید در مشاغل دولتی در حال فعالیت باشند.
  • وجود سوابق کاری مرتبط با زمینه فعالیت شرکت برای مدیران ضروری است.
  • باید یک حساب کاربری در سامانه ساجات ایجاد شده باشد.
  • باید نیروی کار متخصص در شرکت مورد نظر مشغول به کار باشد.

این موارد، ضوابط عمومی رتبه بندی شرکت ها بودند و ممکن است هر شرکت بسته به زمینه فعالیت خود، به شرایط دیگری هم نیاز داشته باشد. مثلا در مورد شرکت‌های پیمانکاری، لازم است که دو سوم اعضای هیئت مدیره از مدرک کارشناسی و بالاتر در یکی از رشته‌های مورد تایید سازمان برخوردار باشند. همچنین یکی از اعضای هیئت مدیره، حداقل ۷ سال سابقه بیمه مفید داشته باشد.

شاید این مطلب هم مناسبتان باشد:   ثبت نام اینترنتی شرکت دانش بنیان | آموزش تصویری

نمودار گرید های شرکت

مدارک لازم برای رتبه بندی یک شرکت

یکی از مهمترین مراحل رتبه بندی شرکت ها، آماده کردن مدارک مورد نیاز برای انجام این کار است. چنانچه هرگونه نقصی در مدارک لازم وجود داشته باشد، شرکت با مشکلات زیادی در زمینه رتبه بندی مواجه خواهد شد. مهم‌ترین مدارکی که باید برای رتبه بندی آماده کنید عبارتند از:

  • اصل و کپی مدارک شناسایی تمام اعضای هیئت مدیره و سهامداران
  • مدارک تحصیلی تمام سهامداران و اعضای هیئت مدیره
  • اساسنامه، آگهی تاسیس شرکت، شماره کد اقتصادی و سایر اسناد مربوط به شرکت
  • یک نسخه از تغییرات شرکت که در روزنامه‌ چاپ شده باشد
  • مدرک مربوط به مفاصا حساب بیمه
  • گواهی عدم سوء پیشینه
  • سوابق بیمه اعضای هیئت مدیره

مراحل رتبه بندی شرکت ها

حال که با تمام مدارک و شرایط لازم برای رتبه بندی یک شرکت آشنا شدید، نوبت به معرفی مراحل انجام این کار می‎رسد. برای رتبه بندی شرکت باید به سامانه ساجات به نشانی اینترنتی sajat.mporg.ir وارد شوید.

سامانه ساجات یا همان سامانه جامع هوشمند تشخیص صلاحیت عوامل نظام فنی و اجرایی، در سال ۱۳۸۸ تاسیس شد. این سامانه زیر نظر سازمان برنامه و بودجه کشور فعالیت می‌کند و همه شرکت‌ها می‌توانند برای اخذ گرید، از طریق آن اقدام کنند.

شما باید بعد از ورود به این سامانه، مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. ابتدا به قسمت اصلی سایت رفته و سپس گزینه پنجره ملی خدمات دولت هوشمند را انتخاب کنید.
  2. اگر قبلا در این سامانه حساب کاربری ایجاد کرده‌اید، نام کاربری و پسورد خود را وارد کرده و روی دکمه ورود کلیک کنید. در غیر اینصورت، روی ثبت نام کلیک نمایید.
  3. هم اکنون باید شماره مدیر عامل شرکت را در قسمت تلفن همراه وارد کرده و گزینه ارسال رمز یکبار مصرف را بزنید. در این لحظه یک کد یکبار مصرف به شماره وارد شده ارسال می‌شود.
  4. حالا باید این کد یکبار مصرف ۵ رقمی را در قسمت مشخص شده وارد نمایید.
  5. هم اکنون شما به صفحه‌ای هدایت می‌شوید که از شما، کد شناسه ملی شرکت را می‌خواهد. بعد از وارد کردن این کد، روی دکمه ثبت اطلاعات کلیک کنید.
  6. در این مرحله اگر یک پست الکترونیکی با دامنه ir@ دارید، آن را وارد کنید. در غیر اینصورت باز هم به بخش خدمات دولت هوشمند سایت رفته و از قسمت ایمیل ملی ایران، یک پست الکترونیکی بسازید.
  7. سپس سازمان برنامه و بودجه کشور را از قسمت سامانه ملی و استانی انتخاب کنید. حالا روی ورود به سامانه جامع تشخیص صلاحیت عوامل نظام فنی و اجرایی کلیک کنید. با این کار، به فرم ثبت نام سامانه ساجات دسترسی پیدا می‌کنید.
  8. حالا باید تمام اطلاعاتی که در این فرم از شما خواسته شده را پر کرده و دکمه ثبت را بزنید.
  9. بعد از انجام این مراحل، نام کاربری و پسورد شما به پست الکترونیکی که ایجاد کردید ارسال خواهد شد. شما با استفاده از این اطلاعات می‌توانید به حساب کاربریتان در سامانه ساجات وارد شوید.
  10. در این مرحله می‌توانید برای اخذ رتبه بندی شرکت خود اقدام کنید.
شاید این مطلب هم مناسبتان باشد:   منظور از اقتصاد دانش بنیان چیست؟

جایگاه افراد در شرکت ها

استعلام رتبه بندی شرکت

یکی از مهم‌ترین چالش‌ها و دغدغه‌هایی که اکثر افراد در زمان رتبه بندی شرکت خود با آن موجه می‌شوند، مربوط به استعلام رتبه بندی شرکت است. کسانی که از طریق سامانه ساجات برای رتبه بندی شرکت خود درخواست داده‌اند، حالا می‌خواهند بدانند که نتیجه درخواست آن‌ها به کجا رسیده است.

با توجه به اهمیت این موضوع، ما در اینجا مراحل استعلام رتبه بندی شرکت ها را به شما عزیزان آموزش می‌دهیم.

  1. در مرحله اول باید به سمانه ساجار یا همان سامانه اطلاعات عوامل نظام فنی و اجرایی کشور وارد شوید. برای این کار کافیست آدرس اینترنتی mporg.ir را در مرورگرتان وارد کنید.
  2. حالا باید نام کاربری و پسوردی که برای ثبت رتبه بندی خود ایجاد کرده بودید را وارد کرده و سپس گزینه جستجو را انتخاب نمایید.
  3. در این مرحله، اطلاعات شرکت و به شما نمایش داده می شود.

شما می‌توانید از سامانه ساجار برای دریافت اطلاعات شناسه مالیاتی شرکت خود هم کمک بگیرید.

سخن نهایی

در این مطلب سعی کردیم شما را با رتبه بندی شرکت ها آشنا کرده و مراحل انجام این کار را توضیح دهیم. همانطور که متوجه شدید، رتبه بندی امری ضروری و مهم برای تمام شرکت‌ها، چه دانش بنیان و چه شرکت‌های دیگر است. با این کار، شرکت مورد نظر از نظر قانونی دارای ارزش و اعتبار می‌شود و مدیران می‌توانند نقاط قوت یا مشکلات شرکت خود را کشف کنند. در نهایت، امکان شناسایی رقبا و تلاش برای پیشی گرفتن از آن‌ها هم فراهم خواهد شد.

رتبه بندی باعث شده رقابت در حوزه‌های گوناگون معنا داشته باشد و هر شرکت تلاش کند رتبه خود را افزایش دهد. به این ترتیب، در نهایت شاهد محصولات و خدمات بهتر در بازار هستیم.

برخی از سوالات متداول

در اینجا به برخی از رایج‌ترین سوالات متداول در مورد رتبه بندی شرکت ها پاسخ خواهیم داد.

سامانه رتبه بندی شرکت ها چیست؟

تمام شرکت‌ها باید برای اخذ رتبه بندی، به سامانه ساجات با آدرس اینترنتی sajat.mporg.ir مراجعه کنند.

مراحل رتبه بندی یک شرکت به چه صورت است؟

برای رتبه بندی یک شرکت، شما باید به سامانه ساجات وارد شده و بعد از وارد کردن نام کاربری و پسوردتان، برای رتبه بندی شرکت خود درخواست دهید. جزییات این کار را در متن مقاله توضیح داده‌ایم.

لطفا امتیاز خود را وارد کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت مشاوره رایگان دانش بنیان، کلیک کنید.
جهت دریافت مشاوره دانش بنیان با شماره 02126714473 تماس بگیرید.