روند دانش بنیان شدن شرکت های حوزه نانو
شرکت های دانش بنیان در حوزه نانو
تأییدیه دانش بنیان در حوزه های مختلفی به شرکت های متقاضی ارائه می شود. زمینه هایی مانند داروسازی، پلیمر، برق و الکترونیک، نرم افزار، تچهیزات آزمایشگاهی و تجهیزات پیشرفته صنعتی تنها بخش کوچکی از این محصولات هستند که از پتانسیل مطلوبی برای دریافت تأییدیه برخوردار هستند. در کنار این حوزه های کاری، برخی زمینه های دیگر هم وجود دارند که گرچه حضور آنها می تواند به منزله امتیاز اضافه برای دریافت گواهی دانش بنیان تلقی شود، اما به نوبه خود فاقد دسته بندی مجزا در ساختار دانش بنیان هستند. شاید مهمترین مثال در میان حوزه های کاری این چنینی، حوزه نانو باشد.از آنجایی که گواهی دانش بنیان در واقع نشان دهنده توانایی شرکت برای به کارگیری دانش و فناوری به منظور تولید ارزش افزوده است، می توان انتظار داشت که فناوری نانو به عنوان یکی از زمینه های تکنولوژی مدرن و مطرح در سطح بین المللی مورد توجه خاصی در این زمینه قرار گیرد. اما چون محصولات فناوری نانو منحصر به یک زمینه خاص نبوده و کاربرد این فناوری در شاخه های مختلف و متعدد قابل مشاهده است، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عنوان نهاد مسئول در زمینه ارزیابی شرکت های متقاضی و اعطای تأییدیه، در دسته بندی های مختلفی که در فهرست کالاها و محصولات دانش بنیان قابل مشاهده است، هم یک دسته بندی یکپارچه برای محصولات حوزه نانو در نظر گرفته است و هم در حوزه های دیگر مثال هایی از محصولاتی که به کمک این فناوری توسعه می یابند مطرح کرده است تا متقاضیان به خوبی با پتانسیل استفاده آن آشنا شوند.چه شرکت هایی در حوزه نانو پتانسیل دریافت تأییدیه دانش بنیان را دارند؟
همان طور که گفته شد، دید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به استفاده از فناوری نانو در محصولات دانش بنیان هم به شکل یک امتیاز قابل تفسیر است و هم به شکل پایه و اساس کار. برای مثال، شرکت های تولیدکننده پلیمر ممکن است برای تقویت ویژگی های مثبت یا تضعیف ویژگی های منفی محصول خود به استفاده از مواد نانو روی بیاورند. گرچه چنین شرکتی هم در زمینه پلیمر و هم در زمینه نانو فعالیت کرده است، اما از نظر معاونت علمی محصول خروجی این شرکت در حوزه پلیمر بررسی خواهد شد و استفاده از نانوذرات به عنوان امتیاز و اثبات سطح فناوری محصول به حساب می آید. در عین حال، محصول یک شرکت تولیدکننده صرف نانوامولسیون یا نانوذرات کامپوزیتی در شاخه محصولات نانو مورد بررسی قرار می گیرد.
- مواد اولیه نانومتری: مانند تولید صرف نانوذرات، نانوامولسیون ها، مواد نانو ساختار (متخلخل و بلورین)، نانومیله و نانوصفحه.
- نانوپوشش ها: مانند نانولایه ها و پوشش های نانو کامپوزیتی (با خواص خاص مانند استحکام بالا، ضدآبی، مقاومت به سایش بالا و…).
- محصولات نهایی مبتنی بر فناوری نانو: این محصولات دارای ویژگی هایی هستند که گرچه در یک حوزه صنعتی خاص به کار می روند، اما ویژگی ها و مزایای استفاده از آنها مستقیماً ناشی از به کارگیری فناوری نانو در ساختارشان است. مانند نانوفیلترها، نانوجاذب ها، نانوکاتالیست ها، نانو سیالات، نانو کامپوزیت ها و نانو رنگدانه های ضدخوردگی.
- حوزه پلیمر
- تجیهزات آزمایشگاهی
- حسگرهای اندازه گیری
- فوتونیک و اپتیک
- ماشین آلات پیشرفته
- داروسازی و پزشکی
- مواد غذایی
گواهی دانش بنیان در این حوزه چه تسهیلاتی ارائه می کند؟
نظر به گستردگی استفاده از فناوری نانو در زمینه های کاری مختلف، به جرئت می توان گفت شرکت های فعال در این زمینه می توانند از تمامی تسهیلات قابل ارائه به شرکت های دارای گواهی دانش بنیان بهره گیرند که به نیاز این شرکت ها بازمیگردد. در حال حاضر، ۱۱۰ برنامه حمایتی و تسهیلات برای شرکت های دانش بنیان تدارک دیده شده است که به هدف حمایت و کمک به رشد شرکت های فعال در این زمینه اختصاص یافته است.
- تسهیلات معافیت مالیاتی محصولات دانش بنیان
- تسهیلات معافیت گمرکی محصولات دانش بنیان یا مواد و تجهیزاتی که برای ساخت آنها مورد نیاز شرکت هستند
- اعطای امریه سربازی به شرکت دانش بنیان
- استقرار دفاتر شرکت در کاربری های مسکونی تهران
- تسهیلات توسعه بازار
- کمک به راه اندازی خط تولید
- درخواست وام
- تخفیف و حق اضافه پخش در آگهی های صدا و سیما
- استفاده از بودجه پژوهشی دستگاه های اجرایی
- تسهیلات صندوق توسعه ملی
- حضور در نمایشگاه های داخلی و خارجی و راه اندازی نمایشگاه های دائمی
روند دانش بنیان شدن شرکت های این حوزه به چه صورت است؟
روند دانش بنیان شدن این شرکت ها از بسیاری جهات مشابه روند دانش بنیان شدن دیگر شرکت های فعال در حوزه نرم افزار است. کلیت این فرایند برای شرکت های حوزه امنیت اطلاعات شامل ثبت نام در سامانه daneshbonyan.ir و ارائه مدارک و مستندات مربوط به فرایند ایجاد و توسعه نرم افزار مورد نظر متقاضی است. بعد از دریافت این مدارک، ابتدا معاونت علمی آنها را از غربال اولیه عبور داده و در صورت تکمیل بودن مدارک، یک ارزیاب از طریق کارگزاری های همکار به شرکت اختصاص می دهد. این ارزیاب که در زمینه مورد ادعای شرکت متخصص است، وظیفه بررسی محصول و تطبیق ویژگی های آن با مدارک ارائه شده را بر عهده می گیرد و به سه طریق ارتباط تلفنی، جلسات آنلاین و مراجعه حضوری با شرکت ارتباط برقرار می کند.
نتیجه گیری
به طور کلی شرکت های حوزه های نانو نیز می توانند به اخذ گواهی نامه دانش بنیان بپردازند. اما باید پیش از هر چیزی به این نکته توجه داشت که دانش بنیان شدن صرفا یک گواهی نامه است که به یک محصول خاص اختصاص داده می شود. گروه مشاورین شبکه دانش بنیان ایران به عنوان یکی از اصلی ترین گروه های مشاوره دانش بنیان در ایران، افتخار دارد تا به ارائه محصولات خاص بپردازد. از این رو کارشناسان این گروه در همه ساعته آماده ارائه خدمات مشاوره دانش بنیان هستند.
۵/۵ - (۶ امتیاز)
متاسفانه ستاد نانو پاسخگو نیستتتتتتتت
سلام
ما یک شرکت تولید کننده رنگ های نانو هستیم.
ولی هنوز در مقیاس صنعتی محصولات خود را درست نکرده ایم و ارزیابان دانش بنیان ، به همین دلید، ما را مردود اعلام کردن!!
آیا برای دریافت تاییدیه دانش بنیان، باید در مقیاس صنعتی تولید داشته باشیم؟
سلام. آیا ثبت اختراع و پتنت برای نانو بودن محصول لازم است؟