لوگو شرکت دانش بنیان ایران

مؤسسه علوم و فناوری رنگ و پوشش

درباره موسسه علوم و فناوری رنگ و پوشش

پژوهشکده صنایع رنگ در سال ۱۳۷۷ با در اختیار داشتن دو اتاق در ساختمان معاونت پژوهشی وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت فعالیتهای خود را آغاز نمود و اولین سرپرست این موسسه آقای دکتر علی اصغر صباغ الوانی بودند. پس از فعالیت و هسته گذاری اولیه پژوهشکده (شامل تأسیس، تدوین اساسنامه، خرید ساختمان، بودجه و تشکیلات، کتابخانه، گروه‌های پژوهشی، استخدام و استقرار اعضای هیات علمی و کارمندان)، آقای دکتر علیرضا میرحبیبی با حکم وزیر محترم فرهنگ و آموزش عالی وقت، به سمت ریاست پژوهشکده منصوب شدند و از سال ۱۳۷۹ تا سال ۱۳۸۵ هدایت این مجموعه را بر عهده داشتند. از سال ۱۳۸۵ نیز آقای دکتر علی اکبر یوسفی با حکم وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری وقت ریاست پژوهشکده را بر عهده گرفتند. در بهمن‌ماه سال ۱۳۸۸ نیز آقای دکتر سعید پورمهدیان با حکم وزیر وزارت علوم، تخقیقات و فناوری، منصوب شد و در ادامه در آبان ماه سال ۱۳۹۴ نیز سرکار خانم دکتر زهرا رنجبر
مدیران موسسه پژوهشی رنگ و پوشش از ابتدا تا کنون

زهرا رنجبر – دکترا مهندسی پلیمر – صنایع رنگ دانشگاه امیرکبیر
از آبان ۱۳۹۴ تا کنون

سعید پورمهدیان – دکترا مهندسی پلیمریزاسیون دانشگاه مونترال کانادا
از بهمن ۱۳۸۸ تا آبان ۱۳۹۴

علی اکبر یوسفی – دکترا مهندسی شیمی دانشگاه لاوال کانادا
از سال ۱۳۸۵ تا بهمن ۱۳۸۸

علیرضا میرحبیبی – دکترا کامپوزیت‌های سرامیکی دانشگاه لیدز انگلستان
از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۵

علی اصغرصباغ الوانی – دکترا مهندسی پلیمر- صنایع رنگ دانشگاه امیر کبیر
از تأسیس تا سال ۱۳۷۹

پیام ریاست موسسه

در دنیای پویای امروز، نمی‌توان شاخه‌ای از صنایع را یافت، که از برنامه ریزی‌های میان مدت و بلند مدت پژوهشی برای توسعه محصولات نوین و باز کردن مسیرهای جدید برای باقی ماندن در جریان رقابت بی نیاز باشد. در بسیاری موارد هزینه‌های پژوهشی و تأمین تجهیزات و بکارگیری آن‌ها به حدی بالاست که امر پژوهش را برای شرکتها و سازمانهای کوچک و متوسط، دشوار و غیراقتصادی می‌سازد.
موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش خود را مکلف می‌داند با تمام قوا و با خودباوری و داشتن نگاه به درون، به سوی اهداف متعالی پیش بینی شده در سند چشم انداز موسسه گام بردارد. برخی از این اهداف عبارتند از:

  • توسعه و گسترش پژوهش در زمینه علوم و فناوری رنگ و پوشش در جهت کسب مرجعیت علمی
  • زمینه سازی و ایجاد زیر ساخت‌های مناسب جهت ارتقای فعالیت‌های پژوهشی
  • توسعه فناوری و نوآوری و تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی در زمینه علوم و فناوری رنگ و پوشش

موسسه هم اکنون آمادگی دارد تا با تمام ابزار در اختیار خود، گام جدیدی در راستای نهادینه کردن نگاه علمی و بنیادی به فرآیندهای تولید، بکارگیری و خدمت رسانی رنگها و پوششهای مختلف بردارد. حمایت از صاحبان ایده، تلاش در حل مشکلات صنعت رنگ، خلق دانش فنی در جهت دستیابی به جدیدترین فناوری‌های حوزه رنگ که عمدتاً در اختیار کشورهای پیشرفته است، از دیگر محورهای فعالیت این موسسه خواهد بود.
تحول اساسی که طی سالهای اخیر در صنایع رنگ رخ داده، عمدتاً در جهت تطابق با قوانین زیست محیطی و در سالهای اخیر حفظ منابع تجدید ناپذیر و بهبود عملکرد محصولات بوده است. در این راستا محصولات و فناورهای جدیدی ارائه شده است و پیش بینی می‌شود این روند ادامه داشته باشد.
امید است با حمایت نوآوران، اندیشمندان و صنعتگران حوزه رنگ و پوشش و نیز وزارت محترم علوم، تحقیقات و فناوری شاهد درخشش‌های ملی و فراملی در این حوزه باشیم.
زهرا رنجبر
ریاست موسسه

تاریخچه موسسه

پژوهشکده صنایع رنگ در سال ۱۳۷۷ با در اختیار داشتن دو اتاق در ساختمان معاونت پژوهشی وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت فعالیتهای خود را آغاز نمود و اولین سرپرست این موسسه آقای دکتر علی اصغر صباغ الوانی بودند. پس از فعالیت و هسته گذاری اولیه پژوهشکده (شامل تأسیس، تدوین اساسنامه، خرید ساختمان، بودجه و تشکیلات، کتابخانه، گروه‌های پژوهشی، استخدام و استقرار اعضای هیات علمی و کارمندان)، آقای دکتر علیرضا میرحبیبی با حکم وزیر محترم فرهنگ و آموزش عالی وقت، به سمت ریاست پژوهشکده منصوب شدند و از سال ۱۳۷۹ تا سال ۱۳۸۵ هدایت این مجموعه را بر عهده داشتند. از سال ۱۳۸۵ نیز آقای دکتر علی اکبر یوسفی با حکم وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری وقت ریاست پژوهشکده را بر عهده گرفتند. در بهمن‌ماه سال ۱۳۸۸ نیز آقای دکتر سعید پورمهدیان با حکم وزیر وزارت علوم، تخقیقات و فناوری، منصوب شد و در ادامه در آبان ماه سال ۱۳۹۴ نیز سرکار خانم دکتر زهرا رنجبر با حکم مقام محترم وزارت به ریاست این مرکز پژوهشی و آموزشی منصوب گردیدند. این مرکز علمی-پژوهشی با تلاش و کوشش اعضای هیات علمی، کارشناسان، کارکنان و کادر مدیریتی خود در سال ۱۳۹۰ به موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ ارتقا یافت و نام آن در سال ۱۳۹۱ به موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش، تغییر یافت.
هم اکنون موسسه داری سه پژوهشکده به نام‌های پژوهشکده پوشش‌های سطح و فناوری‌های نوین، پژوهشکده مواد رنگزا و پژوهشکده فیزیک رنگ بوده و با جذب افراد متخصص و مجرب در سطوح دکترا و کارشناسی‌ارشد در رشته رنگ و صنایع وابسته به آن، در این مدت اندک از بدو تأسیس توانسته است در زمینه‌های تحقیقاتی و آموزشی با دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی و صنعتی همکاری موثری نماید و در برطرف نمودن مشکلات صنایع رنگ گامهای مثبتی بردارد.
در این مرکز پژوهشی، علمی و آموزشی بیش از ۷۵ دانشجو در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا و در ۳ رشته وابسته به علوم و فناوری رنگ مشغول به تحصیل می‌باشند.
موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش با امید به ایجاد و توسعه دانش و فن مورد نیاز کشور در تمامی زمینه‌های تخصصی رنگ بنا نهاده شد. موسسه تاکنون چالش‌های متفاوت و فراوانی را پشت سر گذاشته و اکنون آمادگی بیشتری دارد تا با حرکت در مرزهای دانش و تولید، با حمایت از صاحبان ایده، حل مشکلات صنعت رنگ، کشف دانش فنی و بُعد آخر فناوری رنگ که عمدتاً در دست کشورهای پیشرفته می‌باشد، نقش محوری و سازنده خود را ایفا کند.

نگاهی کوتاه به مدارج و سوابق مدیران موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش از ابتدای تأسیس تاکنون

نام: زهرا
نام خانوادگی: رنجبر

تحصیلات:

  • کارشناسی: مهندسی نساجی – علوم و تکنولوژی رنگ
  • کارشناسی ارشد: مهندسی پلیمر – صنایع رنگ
  • دکترا: مهندسی پلیمر – صنایع رنگ

برخی از سوابق اجرایی:

  • ریاست موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش
  • قائم مقام معاونت پژوهش و فناوری موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش
  • مدیر گروه پژوهشی پوششهای سطح و خوردگی موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش
  • رییس پژوهشکده پوشش‌های سطح و فناوری‌های نوین موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش
  • عضو هیات علمی موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش

نام: سعید
نام خانوادگی: پورمهدیان

تحصیلات:

  • کارشناسی: مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی شریف
  • کارشناسی ارشد: مهندسی پلیمر دانشگاه امیرکبیر
  • دکترا: مهندسی پلیمریزاسیون دانشگاه مونترال کانادا

برخی از سوابق اجرایی:

  • ریاست پژوهشکده صنایع رنگ
  • معاون و قائم مقام دفتر بررسی و ارزیابی پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری
  • قائم مقام مدیرکل واحدهای تحقیقاتی دانشگاه صنعتی امیرکبیر
  • عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

نام: علی اکبر
نام خانوادگی: یوسفی

تحصیلات:

  • کارشناسی: شیمی محض دانشگاه شهید چمران
  • کارشناسی ارشد: شیمی آلی- پلیمر دانشگاه تربیت معلم
  • دکترا: مهندسی شیمی دانشگاه لاوال کانادا

برخی از سوابق اجرایی:

  • عضو هیات علمی پژوهشگاه پلیمر
  • مدیریت گروه چسب و رزین
  • مدیریت گروه رنگ، رزین و روکشهای سطح
  • مدیریت گروه پلاستیک
  • رئیس مرکز پژوهش پتروشیمی بندر امام

نام: علیرضا
نام خانوادگی: میرحبیبی

تحصیلات:

  • کارشناسی: مهندسی سرامیک – دانشگاه علم و صنعت ایران
  • کارشناسی ارشد: مهندسی سرامیک – دانشگاه علم و صنعت ایران
  • دکترا: کامپوزیت‌های سرامیکی- دانشگاه لیدز انگلستان

برخی از سوابق اجرایی:

  • عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت
  • مشاور پژوهشگاه صنعت نفت
  • مشاور وزارت صنایع

نام: علی اصغر
نام خانوادگی: صباغ الوانی

تحصیلات:

  • کارشناسی: مهندسی نساجی گرایش رنگ – دانشگاه امیر کبیر
  • کارشناسی ارشد: پلیمر صنایع رنگ – تحصیلات تکمیلی
  • دکترا: پلیمر صنایع رنگ – دانشگاه امیر کبیر

برخی از سوابق اجرایی:

  • مدیر کل پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری
  • عضو و دبیر کمیته تخصصی صنایع رنگ
  • مدیرگروه پژوهشی روکشهای سطح و خوردگی پژوهشکده صنایع رنگ

ساختار سازمانی موسسه

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row] image001

حوزه ریاست

روابط عمومی و امور بین الملل

“روابط عمومی عبارت است از مدیریت ارتباطات یک سازمان با مخاطبان آن”
یکی از عواملی که در سرنوشت هر موسسه، گروه و فرد اهمیت و ارزش اساسی دارد و آنها را در نیل به هدفها یاری می‌دهد، کیفیت رابطه آنها با افراد و موسساتی است که با آنها سرو کار دارند و همچنین با افکار عمومی جامعه‌ای است که در آن به فعالیت مشغولند. هر اندازه این ارتباط بطور مفیدی مستقر و به شکل موثری گسترش یافته باشد، به همان اندازه آن فرد، گروه و موسسه در دستیابی به اهداف خود موفق‌تر می‌باشد. اکنون به عنوان یک اصل اساسی در مدیریت پذیرفته شده است که افراد و مؤسسات برای رسیدن هر چه بهتر و راحتتر به مقاصد خود نیازمند به حس رابطه و درک متقابل و توسعه تفاهم با یکدیگر و عموم مردم می‌باشند.
روابط عمومی کارآمد واحدی است که با سازماندهی مناسب تشکیلاتی و مدیریت علمی, در قالب برنامه و عمل مشخص, ضمن رعایت اخلاقی و حرفه‌ای روابط عمومی و ارائه اطلاعات مشاوره‌ای به مدیریت سازمان, برای نفوذ در افکار عمومی و هدایت آن با برنامه‌ریزی ویژه فعالیت می‌کند.

مدیریت، نظارت و ارزیابی

توسعه علوم، تحقیقات و فناوری و به کارگیری اثربخش نتایج آن، یکی از ارکان اصلی در توسعه همه‌جانبه کشورها می‌باشد. از این روی، ساختار و سیستم سازمان‌های پژوهشی، نقش مهمی را در موفقیت یا شکست روند تحقیقات و پژوهش‌ها بازی می‌کند.
در این راستا و برای دستیابی به هدف‌های اشاره شده، وجود و گسترش واحدهایی در موسسه‌های پژوهشی که بر کمیت و کیفیت امور به ویژه در حیطه پژوهش اشراف و نظارت داشته باشند، از رکن‌های اصلی و ضروری انکارناپذیر می‌باشد.
موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش نیز به عنوان موسسه تخصصی پیشرو در زمینه علوم و فناوری رنگ و پوشش و سایر حوزه‌های وابسته به آن در ایران، از این قاعده مستثنی نیست. با توجه به حجم پروژه‌ها و فعالیت‌های پژوهشی، دفتر نظارت و ارزیابی به عنوان یک واحد سازمانی مجزا و تخصصی زیر نظر مستقیم ریاست موسسه وظیفه نظارت و ارزیابی امور را عهده‌دار است.

رئوس فعالیت‌ها و خدمات این مدیریت عبارتند از:

  1. جمع‌آوری و به‌روزرسانی اطلاعات مربوط به امور پژوهشی در بخش‌های مختلف اعم از پروژه‌ها، مقاله‌ها و … در قالب سخت‌افزاری و نرم‌افزاری به صورت هم‌زمان
  2. ارائه گزارش از فعالیت‌های موسسه در اشکال و قالب‌های مختلف به مؤسسات و نهادهای برون‌سازمانی نظیر وزارت علوم، سامانه مدیریت اطلاعات تحقیقات کشور (سمات)، پایگاه علوم جهان اسلام (ISC) و …
  3. ارائه گزارش از فعالیت‌های موسسه در اشکال و قالب‌های مختلف به ریاست موسسه، معاونت‌ها و سایر واحدهای سازمانی در کوتاه‌ترین زمان ممکن با رعایت اصل روایی و پایایی اطلاعات
  4. تهیه و تدوین گزارش‌های جامع عملکردی سالانه موسسه
  5. برگزاری جلسه‌های متعدد و مشارکت در تصمیم‌گیری برای تعیین تکلیف وضعیت انجام پژوهش‌ها و ساز و کارهای تشویق و بهبود مستمر رویه‌ها

امور فرهنگی

تحقق تمدن اسلامی بدون الگوی پیشرفت اسلامی- ایرانی ممکن نیست.
حضرت آیت الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، در روز ششم اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ در دیدار اعضای شورای‌عالی مرکز الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، هدف انقلاب اسلامی را «تحقق تمدن اسلامی» خواندند و با اشاره به مبانی غلط و ناکارآمدیِ الگوهای توسعه جهانی و ضرورت ارائه الگوی جدید اسلامی- ایرانی، «کار جهادی و انقلابی»، «استفاده از ظرفیت غنی و قوی منابع اسلامی و حوزه‌های علمیه»، «برخورداری از قوت علمی» و «گفتمان‌سازی» را از الزامات تولید و تدوین «الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» برشمردند.
حضرت آیت الله خامنه‌ای در تبیین مراحل پنجگانه تحقق اهداف انقلاب اسلامی و نسبت آن با الگوی پیشرفت، گفتند: مرحلهٔ اول در این فرآیند، شکل‌گیری انقلاب اسلامی است و پس از آن باید بلافاصله نظام اسلامی تشکیل شود که هنر بزرگ امام خمینی (ره) نیز ایجاد نظام اسلامی بود.
رهبر انقلاب، مرحله سوم را که اکنون در آن قرار داریم، «تشکیل دولت اسلامی» یعنی تشکیل دولتی بر اساس الگوها و معیارهای کاملاً اسلامی خواندند و افزودند: تا وقتی این مرحله به طور کامل محقق نشده است، نوبت به «تشکیل جامعه اسلامی» نمی‌رسد و در این صورت، موضوع سبک زندگی اسلامی نیز صرفاً در سطح گفتمان‌سازی در جامعه باقی خواهد ماند.
ایشان، گام نهایی در مراحل پنجگانه اهداف انقلاب اسلامی را تحقق «تمدن اسلامی» دانستند و خاطرنشان کردند: تمدن اسلامی، کشورگشایی نیست بلکه به معنای تأثیر پذیرفتن فکری ملتها از اسلام است.
حضرت آیت الله خامنه‌ای تولید الگوی پیشرفت اسلامی- ایرانی را لازمه تحقق «تمدن اسلامی» خواندند و در پاسخ به این سؤال که «چرا الگوهای موجود و آزموده‌شده در دنیا نمی‌توانند الگوی مطلوبی برای ما باشند؟»، گفتند: الگوهای رایج توسعه، از لحاظ مبانی، غلط و بر پایه اومانیسم و اصول غیر الهی هستند و از لحاظ آثار و نتایج نیز نتوانسته‌اند وعده‌هایی را که در خصوص ارزشهایی نظیر آزادی و عدالت داده بودند، محقق کنند.
رهبر انقلاب، وضعیت نامناسب برخی کشورهای دنبال‌کننده این الگوها در شاخص‌هایی نظیر بدهی‌های کلان مالی دولتها، بیکاری، فقر و اختلاف طبقاتی شدید را نشانه‌هایی از ناکارآمدی الگوهای رایج خواندند و افزودند: این جوامع اگرچه پیشرفتهایی نیز داشته‌اند اما پیشرفتها تا اعماق آن جوامع نفوذ نکرده و به «اخلاق، عدالت، معنویت و امنیت» منتهی نشده است، بنابراین ما باید الگوی پیشرفت بومی خود را متکی بر مبانی اسلامی و فرهنگ ایرانی، تعریف و ارائه کنیم.
ایشان، «اسلامی بودن» الگوی پیشرفت را اساس کار خواندند و تأکید کردند: لازمه تحقق این موضوع، تحقیقات عمیق اسلامی و ارتباط وثیق و پیوسته با حوزه‌های علمیه و فضلای متفکر، آگاه و مسلط بر مبانی فلسفی، کلامی و فقهی است.
حضرت آیت الله خامنه‌ای، توجه به وَجه ایرانی در عنوان الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت را نیز مهم ارزیابی کردند و افزودند: ایران، زمینهٔ تحقق این الگوست و اگر به فرهنگ، تاریخ، جغرافیا، اقلیم، آداب و سنن و سرمایه‌های انسانی و طبیعی کشور توجه نشود، الگوی پیشرفت، سندی غیرقابل تحقق و بدون استفاده خواهد شد.
رهبر انقلاب پس از بیان اهمیت و ضرورت الگوی پیشرفت اسلامی- ایرانی به بیان الزامات تولید آن پرداختند.
ایشان، «تنظیم و تدوین علمی»، «ایجاد زمینه برای بحث و تضارب آرا درباره الگو»، «مشخص شدن مرزبندی‌ها و تمایزات الگو با نسخه‌های فراوان و مکاتب موجود در دنیا»، «توجه توأمان به آرمانها و واقعیات»، «کاربردی بودن» و «برخورداری از قوت و مقاومت علمی در برابر نظرات معارض و مخالف» را از جمله الزامات تدوین الگوی پیشرفت اسلامی- ایرانی خواندند.
حضرت آیت الله خامنه‌ای در ادامه چند توصیه نیز خطاب به اعضای شورای‌عالی مرکز الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت بیان کردند.
«عجله نکردن در تهیه و تدوین الگو»، «آسیب‌شناسی عملکرد پنج‌ساله مرکز»، «نقد جدی و قوی الگوهای رایج توسعه جهانی»، «کار جدی، جهادی و انقلابی و استفاده از محققان جوان، خوش‌فکر، مؤمن و انقلابی»، «ارتباط با دستگاهها و بدنه مدیریتی کشور» و «گفتمان‌سازی» توصیه‌های رهبر انقلاب اسلامی به اعضای شورای‌عالی مرکز الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت بود.
حضرت آیت الله خامنه‌ای با تأکید بر اهمیت «گفتمان‌سازی»، افزودند: باید با استفاده از دستگاهها و امکانات، به نحوی گفتمان‌سازی شود که الگوی پیشرفت اسلامی- ایرانی، به گفتمانی حاکم بر ذهنها و دلهای جوانان یعنی نسل آینده مدیران کشور تبدیل شود.
ایشان همچنین شرط لازم برای موفقیت در هر اقدامی را «ایمان و اعتقاد راسخ» خواندند و از فعالیتهای رئیس و اعضای شورای‌عالی مرکز الگوی اسلامی ایرانی تشکر کردند.

معاونت پژوهشی

وظایف معاونت پژوهشی

  • برنامه ریزی در امور مرتبط به تقویت روحیه تحقیق و پژوهش در زمینه‌های علمی در پژوهشگران، محققین و اعضای هیات علمی موسسه و اجرای آن پس از تصویب شورای پژوهشی
  • ارزیابی، بررسی فعالیت‌های پژوهشی اعضاء هیات علمی و گروههای علمی موسسه و کوشش در جهت رفع مشکلات اعضای هیات علمی و سایر پژوهشگران و محققین
  • ارزیابی و بررسی و تهیه گزارشهای مورد لزوم در خصوص احتیاجات مالی و اعتبارات لازم برای پژوهشگران و محققان
  • ارزیابی فعالیت محققین، پژوهشگران و اعضایهیات علمی در خصوص انجام طرحهای پژوهشی، با توجه به گزارشهای ارسالی از لحاظ پیشرفت برنامه‌ها
  • نظارت بر ایجاد ارتباط با سایر مراکز پژوهشی در زمینه مبادله تحقیقات و مطالعات مربوط
  • نظارت بر فعالیت‌های کتابخانه، مراکز اسناد و نظارت بر حسن اجرای آن پس از تصویب شورای پژوهشی
  • نظارت مستقیم بر فعالیت آزمایشگاه مرکزی، امور پژوهش و تحصیلات تکمیلی
  • نظارت بر گروههای پژوهشی در زمینه تدوین مواد و منابع درسی دانشجویان
  • سازماندهی فعالیت‌های مربوط به حوزه معاونت و تقسیم کار و تعیین وظایف و حدود مسئولیت‌ها و اختیارات واحدهای تحت سرپرستی
  • تحقیق و بررسی در خصوص تنگناها و نارسایی‌های موجود و ارائه گزارشهای توجیهی برای رئیس موسسه
  • شرکت در جلسات، کمیسیون‌ها، سمینارها، شوراها و جلسات ذیربط حسب مورد و ارائه گزارشهای لازم برای رئیس موسسه و شرکت در جلسات شورای پژوهشی موسسه و ارائه نقطه نظرات و پیشنهادها و اتخاذ تصمیم نسبت به خط مشی و موضوعات مطروحه
  • ایجاد هماهنگی‌های لازم با معاون اداری و مالی در جهت تغییر فعالیت‌های موسسه
  • سایر امور محوله توسط ریاست موسسه

حوزه های مختلف معاونت پژوهشی:

  • آزمایشگاه مرکزی
  • تحصیلات تکمیلی
  • کتابخانه
  • امور پژوهشی

مدیریت امور پژوهشی

واحد فناوری در موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش به منظور ایجاد تحول اساسی در راهبردهای فناوری و پژوهش و کمک به صنعت کشور برای دستیابی به فناوری‌های پیشرفته و ارتقای کیفیت و کمیت عملیات صنعتی تأسیس گردید. ساختار سازمانی واحد فناوری موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش ایران فعالیتهایی شامل، ارتباط با صنعت و مراکز علمی، همکارای با اداره استاندارد و خدمات آزمایشگاهی، انتقال فناوری و ثبت اختراع می‌باشد.

مدیریت امور فناوری

واحد فناوری در موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش به منظور ایجاد تحول اساسی در راهبردهای فناوری و پژوهش و کمک به صنعت کشور برای دستیابی به فناوری‌های پیشرفته و ارتقای کیفیت و کمیت عملیات صنعتی تأسیس گردید. ساختار سازمانی واحد فناوری موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش ایران فعالیتهایی شامل، ارتباط با صنعت و مراکز علمی، همکارای با اداره استاندارد و خدمات آزمایشگاهی، انتقال فناوری و ثبت اختراع می‌باشد.

معرفی امور فناوری:
اداره فناوری به منظور ساماندهی، سازماندهی و استقرار نظام نوآوری، فناوری در صنعت رنگ و صنایع وابسته و نیل به ساختار فناور محور از طریق تحقیقات و در تعامل با واحدهای عملیاتی و اجرایی در سطح صنعت، نقش سیاستگذاری، تعیین اهداف، راهبردها و تصویب طرح‌های کلان و موضوعی صنعت رنگ، محقق ساختن اهداف و نیز اجرایی نمودن نظام تحقیقاتی در سطح گروه‌های پژوهشی و کنترل آنها را بر عهده دارد. این نقش با نهادینه سازی و هماهنگی کمیته فناوری و کارگروه‌های تخصصی جهت انجام بهینه فعالیت‌های پژوهش و فناوری و اثربخش نمودن آنها محقق می‌گردد.

ثبت اختراع و مالکیت فکری
دستیابی به تکنولوژی در بنگاههای تولیدی تنها از طریق انتقال تکنولوژی امکان پذیراست، چه انتقال عمودی و چه انتقال افقی . در انتقال عمودی یا انتقال تحقیق و توسعه، اطلاعات فنی و یافته‌های تحقیقات کاربردی به مرحله توسعه و طراحی مهندسی انتقال یافته و سپس با تجاری شدن تکنولوژی به فرایند تولید وارد می‌شود. در انتقال افقی، تکنولوژی از یک سطح توانمندی در کشور یا شرکت دیگر به همان سطح توانمندی در محل دیگری منتقل می‌شود. در این حالت هرچه سطح گیرنده تکنولوژی بالاتر باشد هزینه انتقال تکنولوژی کاهش می‌یابد و جذب آن به صورت موثرتری انجام می‌شود. بنابراین تعریف سازمان ملل، انتقال تکنولوژی عبارتست از وارد نمودن عوامل تکنولوژیک خاص از کشورهای توسعه یافته به کشورهای درحال توسعه تا این کشورها راقادر به تهیه و به کارگیرری ابزارهای تولیدی جدید و گسترش و توسعه ابزارهای موجودسازد.

واحد مالکیت فکری وظایف زیر را بعهده دارد:

  • انجام اقدامات مناسب جهت حفاظت از طرح‌ها و داراییهای فکری موسسه
  • پیگیری قضایی موارد نقض حقوق مالکیت فکری مؤسسه در مراجع ملی و بین‌المللی
  • اطلاع رسانی، آموزش و فرهنگ‌سازی در ارتباط با حقوق مالکیت فکری در مؤسسه

شماره تلفن کارشناس گروه: ۲۲۹۶۹۷۷۳
شماره نمابر کارشناس گروه: ۲۲۹۶۹۷۷۳
رایانامه (Email) کارشناس گروه tmo@icrc.ac.ir

کتابخانه و اطلاع رسانی

کتابخانه موسسه فعالیت خود را از سال ۱۳۷۷ همزمان با تأسیس موسسه آغاز نموده است و در حال حاضر محل آن در ساختمان اصلی پژوهشکده قرار دارد. منابع این کتابخانه در زمینه‌های تخصصی چون مواد رنگزای آلی و معدنی، پوشش‌های سطح و خوردگی، رزین‌ها و مواد افزودنی، مرکب‌های چاپ، مواد رنگزا، سنتز رنگ، فیزیک رنگ، کنترل و دوباره تولید رنگ، نانو تکنولوژی و مسائل زیست محیطی مربوطه می‌باشد که بالغ بر ۲۳۰۰ عنوان کتاب لاتین،۱۰۰۰ عنوان کتاب فارسی،۳۰ عنوان نشریه لاتین و ۵۰ عنوان نشریه فارسی را شامل می‌شود. کلیه سیاستهای اداره کتابخانه و نحوه ارائه خدمات از طریق جلسات شورای کتابخانه با حضور نمایندگان تمامی گروههای پژوهشی تصویب و با نظر ریاست پژوهشگاه اجرا می‌گردند.
مدیریت و کارشناسان کتابخانه همواره مراجعان را در یافتن منابع اطلاعاتی مورد نیازشان (اعم از کتاب، نشریه، مقاله، پتنت، استاندارد و …) راهنمایی نموده و در تهیه این منابع به آنان یاری می‌رسانند. سرپرستی کتابخانه بر عهده خانم دکتر سارا خمسه می‌باشد و خانم فرزانه دخانی (کارشناس کتابداری) و آقای برزان قنبری (کارشناس کتابداری) به عنوان همکاران ایشان در کتابخانه می‌باشند.
منابع درخواستی مراجعه کنندگان در صورت موجود نبودن در کتابخانه موسسه در سایر کتابخانه‌های داخل کشور جستجو و در صورت یافتن آن اقدام به تهیه آن می‌گردد. منابعی که در کتابخانه‌های داخلی موجود نباشند، از طرق دیگر مانند استفاده از خدمات کتابخانه سلطنتی انگلیس (سرویس BL) سفارش داده می‌شوند.
از دیگر خدمات این کتابخانه تهیه کتب و نشریات درخواستی اعضای پژوهشگاه می‌باشد. این امر به روشهای مختلفی مانند خریدهای ارزی یا ریالی، خرید از نمایشگاه‌های داخلی، خرید مستقیم از ناشر و یا به واسطه کارگزار انجام می‌پذیرد.
در صورت نیاز می‌توانید تا با ارسال نامه به رایانامه (Email) کتابخانه به نشانی library@icrc.ac.ir اقدام فرمایید.

مدیریت تحصیلات تکمیلی

موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش با هدف تربیت نیروهای متخصص و کارآمد در راستای اعتلای دانشو به منظور گسترش، بهره گیری از استعدادها و خلاقیتهای دانشجویان در فعالیتهای پژوهشی مرتبط با اهداف موجود و توسعه همکاری با سایر مراکز آموزش عالی مبادرت به برگزاری دوره کارشناسی ارشد مهندسی رنگ، ارائه خدمات آموزشی به سایر دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، پذیرش دانشجویان بورسیه، پذیرش کارآموز و جذب پروژه‌های دانشجویی می‌نماید.

تحصیلات تکمیلی
پژوهشکده صنایع رنگ با هدف تربیت نیروهای متخصص و کارآمد در راستای اعتلای دانش و به منظور گسترش فعالیتهای آموزشی، بهره گیری از استعدادها و خلاقیتهای دانشجویان در فعالیتهای پژوهشی مرتبط با اهداف موجود و توسعه همکاری با سایر مراکز آموزش عالی مبادرت به برگزاری دوره کارشناسی ارشد مهندسی رنگ، ارائه خدمات آموزشی به سایر دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، پذیرش دانشجویان بورسیه، پذیرش کارآموز و جذب پروژه‌های دانشجویی می‌نماید.

شرح وظایف
شرح وظایف واحد تحصیلات تکمیلی به تفصیل در ذیل آمده است:

  • انجام امور مربوط به برگزاری دوره‌های تحصیلات تکمیلی از اخذ مجوز تا برگزاری دوره.
  • انجام امور مربوط به دانشجویان تحصیلات تکمیلی از ثبت نام تا فراغت از تحصیل.
  • انجام امور مربوط به بورس تحصیلی دانشجویان داخل و خارج از اخذ سهمیه تا پذیرش دانشجویان بورسیه و پیگیری وضعیت تحصیلی آنها تا بازگشت به کار.
  • برگزاری دوره‌های آموزشی مرتبط با رنگ برای دانشجویان سایر دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی.
  • پذیرش کارآموز و کارورز و امور مربوط به کارآموزان از شروع کارآموزی تا صدور گواهی.
  • پذیرش پروژه‌های دانشجویی.

ایمنی و بهداشت

واحد ایمنی و بهداشت پژوهشگاه علوم و فناوری رنگ با هدف تأمین مشارکت پرسنل و نظارت بر حسن اجرای مقررات حفاظت فنی و بهداشت کار، صیانت نیروی انسانی و منابع مادی پژوهشگاه و همچنین پیشگیری از حوادث و بیماریهای ناشی از کار، حفظ و ارتقاء سلامت پرسنل و سالم سازی محیط کار از اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۶ شروع به فعالیت نموده است و در این راستا دستاوردهای ذیل حاصل شده‌اند:

  • تدوین آیین نامه کمیته ایمنی و بهداشت.
  • برگزاری دوره‌های آموزشی آشنایی با مواد شیمیایی به طور پیوسته برای کارکنان و دانشجویان.
  • برگزاری ۲ دوره آموزشی تئوری اطفا حریق.
  • برگزاری ۶ دوره آموزشی عملی اطفا حریق.
  • برگزاری دوره‌های آموزشی ایمنی در برق و ایمنی در جوشکاری به منظور آشنایی پرسنل بخش خدمات با خطرات محیط کار.
  • برقراری سیستم مستمر بازرسی داخلی (بازرسی عمومی از تمامی بخشهای پژوهشکده)
  • تدوین دستور العمل ایمنی درآزمایشگاه.
  • طراحی و برنامه ریزی برای حذف مواد زائد آزمایشگاهی از سطح آزمایشگاهها.
  • تدوین دستورالعمل ایمنی احداث انبار مواد شیمیایی.
  • تهیه جزوه‌های آموزشی به منظور افزایش سطح آگاهی پرسنل نسبت به خطرات محیط کار.
    الف- جزوه آموزشی آشنایی با برگه‌های اطلاعات ایمنی مواد شیمیایی. (MSDS)
    ب- جزوه آموزشی ایمنی کار با سیلندرهای تحت فشار.
  • تهیه چک لیست‌های بازرسی دوره‌ای (ایمنی حریق، ایمنی برق، ایمنی انبار و ایمنی عمومی در آزمایشگاه).
  • تهیه فرمهای مجوز کار، ایمنی کار در آزمایشگاه و فرم حوادث به منظور ثبت آمار حوادث برای پیشگیری.
  • از وقوع مجدد، کنترل کپسولهای آتش نشانی به منظور شارژ به موقع و تعیین تعداد مورد نیاز برای خریداری و مشخص نمودن محل نصب آنها.
  • ارزیابی ریسک حریق به روش (PHA)Preliminary Hazard Analysis به منظور شناسایی نقاط پرخطر از نظر خطر آتش سوزی.
  • مشخص نمودن وسایل حفاظت فردی مورد نیاز برای آزمایشگاه‌ها.
  • ارائه مطلب در خصوص ایمنی در محیط کار برای هر شماره از خبرنامه.
  • همکاری در تدوین پیش نویس آئین نامه ایمنی کار با مواد شیمیایی، در مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت و بهداشت کار.
  • پیگیری در خصوص وضعیت بهداشتی محیط آشپزخانه و هماهنگی‌های لازم به منظور اخذ کارت بهداشت برای پرسنل آن واحد.

در راستای مدیریت یکپارچه بر امور ایمنی و بهداشت، پژوهشگاه دارای کمیته ایمنی و بهداشت می‌باشد.

برچسب‌گذاری

برچسب نام ماده شیمیایی:
برچسب‌های نصب شده بر روی ظروف مواد شیمیایی، منبع اصلی و مهم اطلاعات آنماده است.
سازندگان مواد شیمیایی باید براساس استانداردهای مرتبط با خطر موادشیمیایی OSHA (1200،۱۹۱۰، (CFR29) بر روی هر ظرف، برچسبی دارای مشخصات: نام و آدرسسازنده نام ماده شیمیایی و خطرات احتمالی در صورت استفاده از آن را قیدنمایند.
بیشتر سازندگان مواد شیمیایی اطلاعات اضافی دیگری مانند خواص فیزیکی- اقدامات اولیه اورژانسی و.. را نیز روی برچسب قید می‌کنند. براساس استاندارد مربوطبه آزمایشگاه که توسط OSHA تعریف شده است (۱۴۵۰،۱۹۱۰)، (CFR29) باید مسئولین آزمایشگاهمطمئن باشند که ظروف حاوی مواد شیمیایی خطرناک موجود در آزمایشگاه، بدون برچسب یادارای برچسب مخدوش شده نباشند. همچنین ظروف حاوی حلال یا مواد شیمیایی دیگری کهبرچسب آن به مرور زمان خراب شده باید مجدداً برچسب جدید نصب گردد.
مقادیر کم مواد شیمیایی که به طور موقت در ظروف آزمایشگاه نگهداری می‌شوند باید دارای برچسبنام ماده شیمیایی و خطر مربوط به آن باشند.

علامت لوزی: روشی برای طبقه بندی خطرات یک ماده شمیایی توسط (NFPA)
علامت لوزی که توسط NFPA طراحی شده است روشی بین المللی برای شناساییخطرات مربوط به یک ماده شیمیایی خاص است. تا کارکنان با استفاده از اطلاعات آن دچارصدمه و آسیب نشوند.
این علامت خیلی مواقع در آزمایشگاهها، مکان‌های نگهداری موادشیمیایی یا روی ظروف مواد شیمیایی پیدا می‌شود. در جدول زیر خطرات گوناگون در لوزیمربوطه بوسیله کدهایی به شکل عدد نشان داده شده که به ترتیب شدت خطر تقسیم بندی شده‌اند.

cu105se2slide10

معاونت توسعه، مدیریت و منابع

الف: وظایف عمومی معاون اداری مالی:

  • ابلاغ کلیه مصوبات، مقررات و آیین نامه‌های ابلاغی ازسوی رئیس موسسه به واحدهای ذیربط و پیگیری و نظارت برحسن اجرای آن؛
  • تدوین آئین نامه‌ها و دستورالعمل‌ها و دستور جلسات مرتبط با وظایف معاونت جهت پیشنهاد به مراجع ذیصلاح برای تصویب؛
  • ارائه گزارشهای توجیهی لازم به رئیس موسسه در خصوص وظایف مربوطه به واحدهای تحت نظر؛
  • پیشنهاد افراد واجد شرایط برای تصدی سمت‌های مدیریتی درحوزه معاونت به ریاست موسسه؛
  • نظارت بر واحدهای وابسته به منظور حصول اطمینان ازحسن اجرای وظایف آنها؛
  • برنامه ریزی، تنظیم فعالیت‌ها و پیشنهاد بودجه سالیانه معاونت ذیربط مطابق با اولویت‌های موسسه؛
  • همکاری با سایر معاونت هاجهت حسن اجرای برنامه‌های موسسه؛
  • انجام سایر امور محوله ازسوی رئیس موسسه؛

ب: وظایف اختصاصی معاون اداری مالی:

  • اداره و نظارت بر حسن اجرای کلیه امور اداری، مالی و عمرانی موسسه، مطابق با مصوبات مقررات و آئین نامه‌های مربوط؛
  • رسیدگی به اهداف اجرایی موسسه و هدایت و نظارت برچگونگی گردش کارها و روشهای کاری مورد
  • عمل در واحدهای مختلف به منظور ایجادهماهنگی بین فعالیت‌های مربوط به واحدهای مختلف در راستای تحقق اهداف اجرایی مؤسسه؛
  • نظارت بر مصرف اعتبار تخصیصی به واحدهای مختلف براساس بودجه تفصیلی مصوبه و سایر قوانین و مقررات مالی مورد عمل موسسه و ارائه گزارش جهت طرح در هیات امنای ذیربط؛
  • تعیین وضعیت موجود موسسه از طریق شناسایی نقاط قوت و تنگناها ومشکلات و فرصتها تهدیدات پیش رو جهت تعیین راهبردها یپیشنهادی در راستای ارتقا به وضعیت مطلوب؛
  • ارائه گزارشهای توجیهی لازم به رییس موسسه درخصوص وظایف مربوطه به واحدهای تحت نظر؛
  • جمع آوری و تکمیل اطلاعات مورد نیاز براساس طرح جامع موسسه و برنامه ریزی و پیشنهاد بودجه سالیانه و انجام کلیه فعالیتهای لازم درجهت اجرای طرحهای عمرانی مؤسسه؛
  • انجام تعمیرات اساسی به منظور احیاء و نگهداری ساختمان‌ها و تأسیسات موجود؛
  • تشکیل کمیته تدوین روشهای اجرایی به منظور بهینه سازی سامانه تعاملات اداری بین واحدهای تابعه با همکاری سایر معاونت‌های موسسه؛
  • استقرار فرآیند شناسایی درآمدها و کنترل مناسب بر چرخه مالی به منظور تهیه گزارشات مدیریتی مالی درجهت ایجاد انضباط مالی دربخشهای مختلف موسسه؛
  • تدوین روشهای اجرایی مناسب برای نگهداری ابنیه و تجهیزات موسسه به منظورحفظ و نگهداری از سرمایه‌های ملی موسسه؛

مدیریت امور اداری و پشتیبانی

دیباچه:
رویکرد سازمانها به سوی تعالی و رسیدن به حد مطلوب کیفیت دغدغه‌های اصلی مدیران آنها در دههٔ اخیر بوده است. گریز از تفکر سنتی و تکیه بر دانش روز موجب شده تا سازمانها در رقابتی سالم به بهبود مستمر روی آورند. مدیریت اداری و پشتیبانی پژوهشکده صنایع رنگ نیز خود را در این زمینه مستثنی ندید و با تکیه بر استراتژیهای ابلاغی رئیس و حمایت معاون اجرائی پژوهشکده سعی بر زمینه سازی و استقرار این مهم نمود.

مقدمه:
مدیریت امور اداری در واقع جنبه‌های انسانی سازمان را در بر می‌گیرد، زیرا انسان عامل مهمی در نیل به اهداف سازمان و مدیریت به شمار می‌رود. تحقیقات امروزی بیانگر این واقعیت است که رابطه نزدیکی بین نحوه مدیریت منابع انسانی و امکان نیل به اهداف سازمانی وجود دارد، از این روست که این مدیریت امروزه به منزله یکی از شریان‌های مهم و حیاتی هر سازمانی محسوب می‌گردد. مدیریت امور اداری تخصص ویژه‌ای است که کوشش می‌نماید تا در جهت کسب رضایت کارکنان و تأمین هدف‌های سازمانی گام برداشته و سیاست گذاری نماید. این مدیریت، مسئولیت جمع آوری اطلاعات و برنامه ریزی در زمینه‌های پرسنلی، اداری، اجتماعی و رفاهی کارکنان شرکت را بر عهده دارد و کلیه ملزومات، نیازمندی‌های واحدهای مختلف را تهیه و در اختیار آنان قرار می‌دهد.

«چارت اختصاصی مدیریت امور اداری و پشتیبانی»
image002

رئوس فعالیت‌های امور اداری

کارگزینی:
تهیه خلاصه پرونده و صدور احکام پرسنلی کارکنان افزایش سنواتی، ضریب سالیانه و … تهیه پیش‌نویس و پیشنهاد اعطای گروه تشویقی بر اساس اجرای خط مشی معین شده ـ صورت‌برداری، طبقه‌بندی، کدگذاری و بایگانی پرونده‌هاـ کنترل حضور و غیاب کارکنان و ثبت و محاسبه مرخصی‌های روزانه و ساعتی – تکمیل فرمهای ارزشیابی به و تأیید رساندن نمرات ارزشیابی – تهیه مدارک ارتقاء گروه و تغییر عنوانها و ارائه به تشکیلات – بررسی پرونده‌های طرح تبیین ارتقاء شغلی کارشناسان و …

نقلیه:
تأمین وسیله نقلیه جهت انجام مأموریت‌ها نظارت ، بررسی و رسیدگی بر ثبت میزان سوخت، امور بیمه تعمیرات و شماره گذاری اتومبیل‌ها و تقاضای خرید وسایط نقلیه و لوازم یدکی .
خدمات:
نظارت بر امور مربوط به خدمات عمومی همکاری در برگزاری همایش‌ها ، کارگاه‌ها، جلسات و پذیرایی .
تأسیسات:
سرویس، راه اندازی، نگهداری ، تشخیص عیوب و رفع نواقص و تعمیرات دستگاههای حرارتی، برودتی و تأسیسات الکتریکی مرکز.
تدارکات:
تهیه و خرید لوازم درخواست شده از واحدهای مختلف پژوهشکده پس از تکمیل امضا درخواست خرید و …
انبار:
درخواست خرید اقلام مصرفی و تحویل، ثبت و نگهداری اقلام فوق و اقلام غیرمصرفی در دفاتر و انبار و سپس تحویل آنها به واحدهای مورد .
رفاه:
سعی بر برآورده نمودن رفاهیات مورد نظر سازمان جهت ایجاد آرامش کارکنان پژوهشکده.

تحول اداری
ضرورت اصلاح و ایجاد تحول در نظام اداری کشور بعنوان ابزار تحقق اهداف نظام جمهوری اسلامی از مواردی است که پس از انقلاب اسلامی مورد توجه دولت جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت و در اجرای بند ۴ ـ ۳ بخش نظام اداری و اجرایی پیوست قانون برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی جمهوری اسلامی ایران شورایعالی اداری بمنظور ابجاد یک نظام منسجم اداری در ابعاد نیروی انسانی، مدیریت، تشکیلات سازماندهی و روشها تشکیل گردید.

۱) تحول چیست؟
تحول در ارتباط با افراد به معنی شبیه دیگران شدن نیست بلکه به مفهوم مانند خودشدن، رشدکردن، غنی‌شدن و متبلور ساختن توانائی‌ها بوسیله تجربه و تدبیر است.
در ارتباط با سازمانها که مجموعه افراد می‌باشند تحول باز هم به مفهوم تغییر از طریق کسب تجربه و تدبیر است.
فرایند تحول در سازمانها متأثر از تجربیات و اهداف جدید است.

۲) چرا تحول؟ (انگیزه‌های تغییر سازمانی)
معمولاً سازمانها متحول می‌شوند تا باز و جهانی شوند و در آنها فکر و روح افراد چه بصورت فردی و چه به صورت گروهی برای رسیدن به اهداف همه گروههای ذینفع مانند: مشتریان، کارکنان و سهامداران بسیج شوند و به هرحال این انسانها هستند که نیروی مولد و محرک برای تغییر سیستم‌ها، ساختارها و سازمان‌ها هستند.
معمولاً تغییرات سازمانی و تحول برای گذار از یک مرحله توسعه به مرحله دیگر هم ممکن است ایجاد شود، سازمان‌ها با گذار از مراحل مختلف توسعه، بالغ می‌شوند.
پیش از تصمیم‌گیری در مورد اینکه بهسازی کدام یک از جنبه‌های سازمان ضرورت دارد، باید نقاط قوت و ضعف سازمان را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. در این میان، ارزیابی نیازها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
تغییر سازمانی نخست مستلزم بررسی و تشخیص مشکل است شناخت مشکل و ارائه صورت مساله واقعی نیمی از تغییر است چنانچه مدیران سناریوی تغییرات، در تعریف از مشکلات دچار خطا و لغزش شوند هزینه‌های گزافی را خواهند پرداخت چرا که سازمان و منابع آن را به سمت اهدافی هدایت خواهند نمود که در جهت نیازهای واقعی سازمان طراحی نشده و پاسخگوی مشکلات نمی‌تواند باشد مدیریت تغییر بیش از هر اقدامی باید راهکارهای حل مساله و ابعاد آن را مورد بررسی و شناخت دقیق قرار دهد.
عمده مشکلات جاری در تحول اداری:
عدم استفاده از رویکردهای علمی و تجارب: در واقع قبل از پیاده‌سازی تغییرات هیچگونه بررسی علمی یا تجربی بمنظور توفیق یا عدم توفیق تغییرات حاصل نمی‌شود.
نگرانی مخالفان از تهدید منافع، نظرات، عادات و خواسته‌های ایشان پس از انجام تغییرات (مقاومت در برابر تغییر)
شیوه مدیریتی فرد محورانه: بعبارت دیگر هرگونه تغییر سازمانی که توزیع قدرت را برهم زند، فعالیت‌های سیاسی درون سازمان را برمی‌انگیزد. توجه داشته باشید که مخالفان درون سازمانی مشابه مقاومت باد در برابر سرعت خودرو می‌باشد، مقاومتی که دیده نمی‌شود ولی اثرات آن هویدا است.
بدین ترتیب ریشه مشکلات جاری در تحول اداری را همچنین می‌توان در فقدان شایسته سالاری، فساد اداری، عدم انطباق فرهنگ سازمانی با مبانی اعتقادی، فقدان رابطه منطقی میان سیاستهای کلان نظام با خط‌مشی‌های اجرایی، فقدان نگرش راهبردی و بلندمدت، عدم پاسخگوئی و نظارت در نظام مدیریتی جستجو نمود.
«اهداف، برنامه‌ها و سیاستهای تحول اداری»
به منظور رفع مشکلات اساسی نظام اداری کشور در حوزه‌های سازماندهی، مدیریت، منابع انسانی، فن‌آوری و فرایندهای انجام کار و قوانین و مقررات هفت برنامه تحت عنوان «تحول در نظام اداری کشور» توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در مورخ ۱۸/۱/۸۱ ارائه و به تصویب هیئت وزیران رسید و در کلیه دستگاههای اجرایی لازم الاجرا گردید.

-این هفت برنامه عبارتند از:

  1. برنامه منطقی نمودن اندازه دولت.
  2. برنامه تحول در ساختار تشکیلاتی دولت.
  3. برنامه تحول در نظام‌های مدیریتی.
  4. برنامه تحول در نظام‌های استخدامی.
  5. برنامه آموزش و بهسازی نیروی انسانی دولت.
  6. برنامه اصلاح فرآیندها، روش‌های انجام کار و توسعه فن‌آوری اداری.
  7. برنامه ارتقاء و حفظ کرامت مردم در نظام اداری.
  • اهم سیاستهای اجرائی منطقی نمودن اندازه دولت:
    1. اجرای وظائف حاکمیتی دولت به نحو کارآمد و اثر بخش
    2. گسترش فعالیت بخش غیردولتی از روشهای خصوصی سازی و ارائه ساز و کار مناسب برای نظارت بر حسن اجرای کارها.
    3. انجام خدمات زیربنائی از طریق بخش غیردولتی با استفاده از روش قیمت تمام شده.
  • اهم سیاستهای اجرائی اصلاح ساختارهای تشکیلاتی دولت:
    1. عدم گسترش تشکیلات دولت با تاکید بر کوچک‌سازی (قانون برنامه سوم توسعه)
    2. کاهش پستهای مدیریتی بمنظور ایجاد انسجام در ساختار بخش دولتی
    3. قانونمندی وظائف در سطح ملی و کلان
    4. اعطای اختیارات به مقامات میانی بمنظور تسریع در پاسخگوئی به مقامات ارشد
  • اهم سیاستهای اجرائی اصلاح نظام‌های مدیریتی:
    1. رعایت اصل ثبات مدیریتی
    2. تهیه کارنامه عملکرد مدیران بمنظور ارتقای سطح کیفی مدیریت در دستگاههای دولتی
    3. ارائه گزارش سالانه توسط کلیه دستگاههای اجرائی به دولت
  • اهم سیاستهای اجرائی اصلاح نظام استخدامی:
    1. مقررات استخدامی بر اساس انتخاب اصلح مورد تجدید نظر قرار گیرد.
    2. مقررات استخدامی به دو نوع دائم و موقت محدود گردد.
    3. کاهش استخدام دائمی.
    4. حقوق و مزایا و جبران خدمت مکفی برای کارکنان دولت برقرار شود.
    5. برای استخدام در بخش دولتی، احراز حداقل‌های علمی و تخصصی الزامی گردد.
  • اهم سیاستهای اجرائی اصلاح نظام آموزشی و بهسازی نیروی انسانی:
    1. آموزش کارکنان دولت با هدف افزایش و به هنگام‌نمودن دانش، بینش و مهارت همراه با انگیزش لازم.
    2. از تبدیل دستگاههای دولتی به محلی برای کسب مدارج دانشگاهی از طریق استفاده از امکانات دولتی اجتناب شود.
    3. در نظام ارزشیابی کارکنان دولت معیار رضایتمندی ارباب رجوع، مدیر و همکاران، ملحوظ گردد.
    4. مدیران عالی و اجرائی در سطوح مختلف از آموزشهای مورد نیاز در چهار چوب نظام آموزش کارکنان دولت برخوردار گردند.
  • اهم سیاستهای اجرائی اصلاح فرایندها، روش‌های انجام کار و توسعه فن آوری اداری:
    1. صلاح روشها، رویه‌ها، فرایندهای انجام کار بمنظور رضایت ارباب رجوع، ساده‌سازی روشها و کاهش هزینه‌ها و…
    2. توسعه نظام مکانیزه در دستگاههای اجرائی.
    3. نظم و انضباط اداری و ارزیابی دستگاههای اجرائی با این معیار.
    4. بکارگیری دیدگاه‌ها و تجربیات متخصصان داخل وخارج کشور.
    5. نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها.
    6. استقرار شبکه اطلاع رسانی و اتصال به شبکه جهانی اینترنت.
  • اهم سیاستهای اجرائی ارتقاء و حفظ کرامت مردم:
    1. ارائه خدمات به مردم بطور شفاف و مشخص، زمانمند و با کیفیت مطلوب.
    2. دستگاه‌های اجرائی خدمتگزار و پاسخگوی مردم هستند.
    3. نظام اطلاع‌رسانی خدمات دولتی بصورت سهل و آسان طراحی شود.
    4. برخورد قاطع با پدیده مذموم فساد اداری.
    5. ارزیابی مستمر سطح رضایتمندی مردم از خدمات دولتی.

با تحقق هفت برنامه تحول نظام اداری به وضعیت مطلوب با ویژگیهای ذیل نائل خواهیم شد.

ویژگی‌ها و خصوصیات نظام اداری مطلوب:

  • نظام‌گرا و همه سو نگر.
  • کارا، بهره‌ور و ارزش افزا.
  • پاسخگو و شفاف.
  • اثربخش، نتیجه‌گرا و کیفیت‌مدار.
  • شهروندمدار، خدمتگزار و مردم سالار.
  • سالم، عاری از فساد و تبعیض.
  • مشارکت جو و مشارکت‌پذیر.
  • شایسته‌سالار و دانش‌گرا.
  • آینده‌بین، دورنگر و هدفمند.
  • قانونمدار، ضابطه‌مند و اخلاق‌گرا.
  • مدیر و راهبر.
  • توسعه‌گرا و نواندیش.

خط مشی مدیریت امور اداری و پشتیبانی موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش
مدیریت امور اداری در واقع جنبه‌های انسانی سازمان را در بر می‌گیرد، زیرا انسان عامل مهمی در نیل به اهداف سازمان و مدیریت به شمار می‌رود. تحقیقات امروزی بیانگر این واقعیت است که رابطه نزدیکی بین نحوه مدیریت منابع انسانی و امکان نیل به اهداف سازمانی وجود دارد، از این روست که این مدیریت امروزه به منزله یکی از شریان‌های مهم و حیاتی هر سازمانی محسوب می‌گردد. مدیریت امور اداری تخصص ویژه‌ای است که کوشش می‌نماید تا در جهت کسب رضایت کارکنان و تأمین هدف‌های سازمانی گام برداشته و سیاست گذاری نماید.
این مدیریت، مسئولیت جمع آوری اطلاعات و برنامه ریزی در زمینه‌های پرسنلی، اداری، اجتماعی و رفاهی کارکنان شرکت را بر عهده دارد و کلیه ملزومات، نیازمندی‌های واحدهای مختلف را تهیه و در اختیار آنان قرار می‌دهد.
در راستای برنامه خُرد واحدهای امور اداری، لازم به ذکر است که این واحدها با تحول سازمانی می‌توانند به درجات بالای موفقیت دست یابند که نمادهای اصلی تحول سازمانی در امور اداری و پشتیبانی عبارتند از:

  • تصمیم‌سازی با خلاقیت؛
  • شجاعت در تصمیم‌گیری‌ها؛
  • تصمیم‌ها با تعامل؛

خلاقیت و شجاعت در تصمیم‌گیری‌ها از الزام‌های اساسی تحول اداری است. از سوی دیگر این واحد اعتقاد راسخ به تعامل مثبت با همه واحدها را دارد، زیرا که تعامل، دل‌ها را به هم نزدیک می‌کند و فاصله‌ها را از میان برمی‌دارد.
همچنین خلاقیت با آفرینش الگوهای بومی تحول و شجاعت در اجرای قاطعانه تصمیم‌ها مفهوم پیدا می‌کند.
ضرورت بهبود مستمر امور اداری یکی از اصلی‌ترین مأموریت‌های سازمان‌ها و دستگاه‌ها است و در صورتی می‌تواند تحول را عینی و عملیاتی نمود که تحول اداری از داخل سازمان آغاز شود. این مهم در سایه تلاش، پشتکار و بهره‌گیری از برنامه‌های پنج‌ساله توسعه و رهنمودهای رهبری قابل اجرا می‌باشد.
علاوه بر این، واحدهای مربوطه باید در مسیری گام برداند که با توجه به اقدام‌های انجام شده، قدرت و توانایی تئوریزه کردن الگوهای تحول را داشته و از کارآمدی لازم نیز برخوردار باشند.

تعاونی مسکن کارکنان
تعاونی مسکن کارکنان پژوهشکده صنایع رنگ در تاریخ ۰۱/۰۲/۱۳۸۲ تحت شماره ۲۰۳۸۲ ثبت گردید. تعاونی فوق با موضوع تهیه زمین باکر برای ساخت مسکونی مسکن جهت اعضا ایجاد گردیده است.
مرکز اصلی آن در پژوهشکده صنایع رنگ بوده و سرمایه اولیه آن مبلغ ۰۰۰، ۰۰۰، ۳۳۰ ریال بوده است.
همچنین آقای سعید باستانی به عنوان رییس هیات مدیره، کمال الدین قرنجیگ به عنوان نایب رییس هیات مدیره، خانم سوسن رسولی به عنوان منشی و عضو هیات مدیره، خانم لیلا میرحبیبی به عنوان عضو علی البدل تعاونی به مدت ۳ سال انتخاب گردیدند.
همچنین آقای مجید روستایی به عنوان بازرس اصلی و آقای علیرضا جابری به عنوان بازرس علی البدل به مدت ۱ سال انتخاب گردیدند.

پژوهشکده‌ها

پوشش‌های سطح و فناوری‌های نوین

پژوهشکده پوشش‌های سطح و فناوری‌های نوین با هدف تبدیل شدن به قطب تخصصی در زمینه پژوهش‌های علمی – کاربردی در حوزه پوشش‌های سطح و فناوری‌های نوین در کشور و منطقه شکل گرفته است.
مأموریت پژوهشکده پوشش‌های سطح و فناوری‌های نوین ایجاد ارتباط مؤثر بین موسسه و صنایع مرتبط جهت هم راستایی فعالیتهای پژوهشی و نیازهای صنعت رنگ در کشور و حرکت در مرزهای دانش به منظور ارتقای سطح دانش در حوزه علوم و فناوری رنگ می‌باشد.

حوزه‌های فعالیت پژوهشکده پوشش‌های سطح و فناوری‌های نوین:
مواداولیه:

  • رزین
  • نانو مواد
  • افزودنی‌ها
  • سایر مواد وابسته

فرمولاسیون:

  • پوشش‌های سطح
  • مرکب‌های چاپ
  • چسب‌ها

خواص و کاربرد:
تخصص‌های موجود در پژوهشکده پوشش‌های سطح و فن آوری های نوین شامل موارد زیر است:

  • مهندسی رنگ
  • مهندسی پلیمر
  • مهندسی شیمی
  • شیمی
  • مهندسی مواد
  • مهندسی چاپ

مأموریت هر یک از حوزه‌های پژوهشکده پوشش‌های سطح و فن آوری های نوین عبارتست از:
مأموریت پژوهشی گروه پوشش‌های سطح و خوردگی:

  • فرمولاسیون انواع پوشش‌های سطح (تزیینی، حفاظتی، موظف)
  • بررسی خواص انواع پوشش‌های سطح (تزیینی، حفاظتی، موظف) شامل خواص ضدخوردگی، فیزیکی- مکانیکی، الکتریکی، گرمایی و …

مأموریت پژوهشی گروه نانومواد و نانوفناوری:

  • Synthesis of Inorganic Nano Particles
  • Nano Coatings
  • Hybrid Nano Materials
  • Nano Composite- Based Coatings


مأموریت پژوهشی گروه رزین و افزودنی‌ها:


حوزه ساخت:

  • رزین‌های آب پایه از نوع امولسیونی
  • رزین‌های تابش پز بر پایه اکریلاتی
  • رزین‌های اپوکسی پلی سولفاید یورتان
  • بهینه سازی رفتار پلیمریزاسیون
  • ساخت افزودنی‌ها در رنگ


حوزه شناخت:

  • مطالعه رفتار پخت و گرمایی
  • مطالعه رفتار رئولوژیکی و مکامیکی
  • هویت شناسی شیمیایی رزین و افزودنی
  • مطالعه رفتار سطح و کلوئیدی

مأموریت پژوهشی گروه علوم و فن آوری چاپ:

  • فرمولاسیون انواع مرکب‌های چاپ
  • بررسی خواص انواع مرکب‌های چاپ
  • تکنیک‌های مختلف چاپ

پوشش‌های سطح و خوردگی
گروه پژوهشی روکش‌های سطح و خوردگی با توانمندی علمی بالا و با بهره گیری از آزمایشگاه‌های سنتز رزین و افزودنیهای رنگ، ساخت و اعمال رنگ، خوردگی و کنترل کیفی در زمینه موضوعات مرتبط با پوشش‌های آلی مشغول به فعالیت می‌باشد. این گروه دارای تأییدیه صلاحیت از اداره استاندارد بوده و همکار اداره استاندارد می‌باشد.

  1. مطالعات پایه‌ای در زمینه پوشش‌های سطوح و خوردگی
  2. مشاوره علمی و فنی در رابطه با اهداف تحقیقاتی گروه
  3. انجام تحقیقات و فعالیت در جهت حصول نتیجه
  4. ارزیابی و شناسایی تحقیقات لازم در جهت ساخت، ارائه خدمات فنی و نظارت بر صنایع مربوطه
  5. انجام تحقیقات پایه‌ای و حرکت در مرزهای دانش در زمینه فعالیت‌های گروه

زمینه‌های تحقیقاتی گروه

  1. طراحی، فرمولاسیون، بهینه‌سازی و اصلاح انواع پوشش‌های سطح و فرآیندهای مربوط
  2. مطالعه خواص انواع مواد اولیه مصرفی در پوشش‌های سطوح (حفاظتی، تزئینی و موظف) بر روی انواع زیرآیندها، مانند سطوح فلزی، بتونی، چوبی، کاغذی، پلاستیکی و …
  3. طراحی و ساخت تجهیزات مورد استفاده در ساخت و کنترل کیفیت پوشش‌های سطوح

توانایی‌های گروه

  1. فرمولاسیون و بررسی خواص انواع پوشش‌های صنعتی و ساختمانی
  2. فرمولاسیون و بهینه‌سازی پوشش‌های مناسب برای سطوح پلاستیکی
  3. فرمولاسیون و بررسی خواص پوشش‌های پودری
  4. فرمولاسیون و بررسی خواص پوشش‌های آب‌پایه
  5. فرمولاسیون و بررسی خواص پوشش‌های پر جامد. فرمولاسیون و بررسی خواص پوشش‌های تابش‌پز
  6. فرمولاسیون و بررسی خواص پوشش‌های الکترودیپوزیشن
  7. فرمولاسیون و بررسی خواص پوشش‌های دریایی
  8. فرمولاسیون و بررسی خواص پوشش‌های ترافیکی
  9. فرمولاسیون و بررسی خواص پوشش‌های خودرویی
  10. فرمولاسیون و بررسی خواص پوشش‌های هوشمند
  11. فرمولاسیون و بررسی خواص پوشش‌های خود تمیزشونده
  12. فرمولاسیون و بررسی خواص پوشش‌های خودترمیم شونده

طرح‌های تحقیقاتی گروه

  1. الکترودیپوزیشن رزین‌های آکریلیک
  2. ایجاد بانک اطلاعاتی مربوط به روند پیشرفت در صنایع پوشش در سطح جهان
  3. بررسی اثر خواص سطحی پیگمنت های مختلف بر میزان شبکه‌ای شدن پوششهای بر پایه. اپوکسی
  4. بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی پوشش‌های آلی (پرایمر) در محیط‌های ساحلی. طراحی
  5. فرمولاسیون تولید آزمایشگاهی و طراحی فرایند نیمه صنعتی روکشهای سطح بر پایه آب
  6. تدوین دستورالعمل روکش دهی اسکله‌های فلزی و بتونی
  7. ارائه خدمات مشاوره‌ای و پژوهشی تهیه و تدوین استاندارد و تدوین دستورالعمل و برگزاری دوره‌های آموزشی
  8. ارائه تهیه ماده مناسب جهت علامتگذاری بر روی لوله‌های انتقال گاز
  9. نظارت بر اجرای کفپوش اپوکسی در طبقات سالن رنگ شماره ۲ ایران خودرو
  10. استفاده از ذرات نانو جهت اصلاح خواص پوشش‌های خودرویی
  11. روکش‌های زیست سازگار
  12. تعیین عوامل مؤثر و مشخصات کیفی – نیتروسلولزهای صنعتی متناسب با زمینه کاربرد رزین نهایی
  13. تدوین سیستم رنگ لکوموتیو

تجهیزات موجود در گروه

  1. دستگاه سختی‌سنج پاندولی
  2. دستگاه تعیین زمان خشک شدن
  3. دستگاه سختی‌سنج پاندولی
  4. فلاسک تعیین دانسیته
  5. دستگاه تعیین گرانروی
  6. دستگاه براقیت‌سنج
  7. دستگاه زبری‌سنج
  8. دستگاه تعیین میزان پوست پرتقالی شدن
  9. دستگاه کدورت‌سنج
  10. دستگاه تعیین میزان ته‌سنجاقی
  11. دستگاه تعیین چسبندگی
  12. دستگاه تعیین میزان سایش
  13. دستگاه تعیین میزان خوردگی به روشطیف‌سنجی امپدانس الکتروشیمیایی
  14. دستگاه تست مه‌نمکی
  15. دستگاه تست چسبندگی
  16. ابزار تعیین پشت‌پوشش
  17. دستگاه تست جامی شدن (Cupping Test)
  18. کابین رطوبت (Humidity Chamber)
  19. ویسکومتر بروکفیلد
  20. دستگاه تست ضربه
  21. دستگاه تعیین کشش سطحی مایعات و جامدات
  22. دستگاه تعیین میزان نرمی ذرات
  23. مدادهای سختی‌سنج
  24. دستگاه heater & Stirrer
  25. دستگاه آسیاب Pearl Mill
  26. دستگاه پاشش رنگ پودری
  27. سیستم‌های میکسر کابین پاشش رنگ پودری و مایع
  28. آسیاب سه غلطکی

رزین و افزودنیها
زمینه‌های تحقیقاتی گروه

  1. سنتز و اصلاح انواع رزین‌ها و فرآیندهای مربوط
  2. طراحی، فرمولاسیون و بهینه‌سازی انواع رزین‌های مصرفی در پوشش‌ها
  3. سنتز انواع افزودنی‌های مصرفی در رنگ و پوشش‌ها
  4. طراحی و فرمولاسیون انواع چسب‌ها
  5. طراحی و ساخت تجهیزات آزمایشگاهی مورد استفاده در تهیه و مشخصه یابی انواع رزین‌ها و افزودنی‌ها
  6. مطالعه خواص انواع رزین‌های مصرفی در پوشش‌ها
  7. مطالعه خواص انواع افزودنی‌های مصرفی در پوشش‌ها
  8. مطالعه خواص انواع چسب‌ها

توانایی‌های گروه

  1. سنتز و اصلاح رزین‌های اپوکسی حلال پایه، پایه آبی و پودری
  2. سنتز و اصلاح رزین‌های آکریلیک حلال پایه، پایه آبی و پودری
  3. سنتز و اصلاح رزین‌های یورتانی مورد مصرف در صنایع رنگ و پوشش
  4. سنتز و اصلاح رزین‌های پلی سولفاید مورد مصرف در صنایع رنگ و پوشش
  5. سنتز و بررسی خواص رزین‌های تابش پز
  6. سنتز و اصلاح رزین‌های آلکید، پلی‌استرهای اشباع و غیر اشباع مورد مصرف در صنایع رنگ و پوشش
  7. سنتز و بررسی خواص افزودنی‌های (دیسپرس کننده‌ها، هم ترازکننده ها و ….) مورد مصرف در صنایع رنگ و پوشش
  8. ارائه فرمولاسیون در کاربردهای خاص و نوین انواع رزین‌ها، چسب‌ها و افزودنی‌ها
  9. سنتز و بررسی خواص رزین‌های خود تمیزشونده
  10. سنتز و بررسی خواص رزین‌های خودترمیم شونده
  11. سنتز و بررسی خواص رزین‌های هوشمند
  12. بهینه سازی واکنشهای پلیمریزاسیون
  13. شبیه سازی و الگوسازی سینیتیک واکنش‌ها
  14. مشاوره، عیب یابی و ارائه راه حل مشکلات در مراحل تولید، اجرا و سرویس‌دهی انواع رزین‌ها، چسب‌ها و افزودنی‌ها
  15. انجام آزمونهای شناسایی و مشخصه یابی رزین‌ها و پلیمرها بر مبنای استانداردهای داخلی و خارجی
  16. برگزاری دوره‌های کاربردی کوتاه و میان مدت در زمینه رزین و افزودنی‌های مورد مصرف در صنایع رنگ و پوشش

طرح‌های تحقیقاتی گروه

  1. اصلاح رزین‌های پلی سولفاید به کمک رزین اپوکسی و بررسی خواص آن
  2. سنتز رزینهای آب پایه اکریلیکی / نانو سیلیکا
  3. سنتز رزینهای پلی یورتانی پایه آبی و مطالعه خواص پوششی آنها
  4. سنتز و شناسایی رزین پلی سولفاید اپوکسی دارشده
  5. سنتز و شناسایی رزین پلی سولفاید تابش پز
  6. آماده سازی و بررسی خواص ضد میکروبی (آنتی باکتریال) رزین‌های آب پایه حاوی نانوذرات نقره
  7. اثر شرایط واکنشی پلیمریزاسیون امولسیونی پیکرینگ در تهیه ذرات کامپوزیتی هسته-پوسته
  8. سنتز و مطالعه رفتار اصلاح کننده‌های رئولوژی بر پایه یورتان
  9. بررسی ایزوترم و سینتیک جذب رنگزا روی ذرات اکسید روی
  10. مطالعه گرما تحلیلی بر خصوصیات پخت سامانه رزینی- سیلوکسان
  11. بررسی سنتز کوپلیمرهای پلی دی متیل سیلوکسان- پلی اتر بعنوان افزودنی‌های رنگ (ضد کف‌ها و هم ترازکننده ها)
  12. بررسی اثرات رزین پلی سولفاید بر پیونده‌های قیری
  13. تهیه مرکب‌های رسانای جوهرافشان
  14. بررسی پایداری رزین آلکید هوا خشک بلند روغن در محیط امولسیونی آبی
  15. بررسی تأثیر حلال بر روی مورفولوژی مواد نانو کامپوزیتی اپوکسی سیلیکا
  16. تهیه رزین‌های اپوکسی آمین اداکت (Adduct) جهت کاربرد در الکتروپوشش های کاتدی
  17. تهیه رزین هیبریدی الکید / آکریلیک آب پایه
  18. کپسوله کردن مواد رنگزای ترموکروم با پلیمرهای اکریلیکی
  19. بررسی اثر نانو ذرات سیلیکا بر واکنش پخت و رفتار الکتروشیمیایی پوشش اپوکسی
  20. سنتز نانوپودرهای زیست سازگار و آنتی باکتریال تیتانیم دی اکسید و استفاده از آنها در تهیه نانوکامپوزیت های هیبریدی با استفاده از امواج مافوق صوت
  21. بهینه سازی زمان و نرخ حرارت دهی مناسب در تولید تونر چاپگرهای لیزرجت به روش انعقاد با استفاده از دیدگاه طراحی آزمایش
  22. امکان سنجی دستیابی به دانش فنی مواد هسته زا و شفاف کننده پلیمرها بر پایه سوربیتول
  23. امکان سنجی تولید ورنی Voltatex E1151
  24. تهیه و تدوین اسناد فنی مناقصه رنگ واگن‌های دوطبقه
  25. بررسی و امکان سنجی استفاده از رزین‌های تابش پز در مرمت و بازسازی کتیبه‌های مسی
  26. تدوین دستورالعمل اجرایی آماده سازی، اعمال و انتخاب سیستم پوششی مناسب جهت دکل‌های مخابراتی با پوشش گالوانیزه در استانهای جنوبی کشور و تهیه معیارهای پذیرش از تأمین کنندگان رنگ و سیستم‌های پوششی
  27. ایجاد دانش فنی پودر PVC اسلاش مولدینگ
  28. بررسی امکان هیبرید سازی در پوشش‌های حفاظتی غنی از روی
  29. مطالعه بر ساخت و خواص رزین اپوکسی- سیلیکون
  30. تعیین Performance و نظارت بر اجرای آزمونهای مربوط بر روی سیستم‌های پوششی ۱۳ تا ۱۸ شرکت پارس پامچال و صدور تأییدیه فنی برای هر یک از سیستم‌های پوششی
  31. طراحی و سنتز دو نوع دیسپرس کننده آکریلاتی پلی کربوکسیلیک اسید
  32. سنتز فوق روان ساز بتن بر پایه کوپلیمر پلی کربوکسیلات – پلی اتر
  33. کاهش میزان انتشار مواد سمی آسفالت از طریق اصلاح قیر نفتی با استفاده از پلیمرهای بازیافتی و قیر طبیعی
  34. سنتز نانوذرات ZnS با استفاده از الگوها و پوشش‌های پلیمری یا سیلیسی و بررسی خواص نورتابی (لومینسنس) آن در حضور دوپنت های مختلف
  35. محاسبه تابع نفوذ مواد رنگزای دیسپرس بر پایه نفتالیمیدها بر روی الیاف پلی اتیلن ترفتالات
  36. سنتز نانوکامپوزیت فریت نیکل- روی و بررسی خواص رئولوژیکی آن
  37. ساخت و بررسی خواص نوعی سرامر بر پایه اپوکسی – سیلیکات جهت مصرف در پوششهای ضد خوردگی
  38. بررسی تأثیر عوامل موادی بر ساخت رزین اپوکسی اصلاح شده با رزین‌های سیلیکونی
  39. تهیه و مطالعه خواص نوری نانوفیلمهای پلیمری چند لایه
  40. سنتز و شناسایی سوسپانسیون نانوذرات پلیمری
  41. بررسی اثر ذرات نانو کلی (o-MMT) بر سینتیک پخت رزین اپوکسی
  42. بررسی اثر نانو لوله‌های کربنی بر خواص سطحی پوشش‌های سیلیکونی رها ساز جرم
  43. حذف رنگزاهای مورد استفاده در صنعت چاپ از پساب‌ها با استفاده از نانوذرات سیلیکای عامل دارشده
  44. سنتز تونر چاپگرهای لیزرجت به روش پلیمریزاسیون سوسپانسیونی درجا بر پایه مونومر استایرن
  45. تهیه و بررسی خواص نانو کامپوزیتهای هیبریدی نانو لوله‌های کربنی و رزین اپوکسی پلی سولفاید
  46. تهیه نانولوله‌های کربنی با استفاده از نانو مواد متخلخل
  47. سنتز میکرو/ نانو کپسول‌های پلیمری مورد کاربرد در پوشش‌های خودترمیم شونده
  48. سنتز و شناسایی رزین پر شاخه پلی استر یورتان آکریلات تابش پز
  49. رفتار رئولوژیکی نانو کامپوزیت‌های اپوکسی- خاک رس
  50. بهبود خواص مکانیکی حرارتی رزینهای پایه آبی به کمک نانو سیلیکا
  51. بهینه سازی فرمولاسیون و خواص رزین هیبرید آلکید- آکریلیک آب پایه
  52. سنتز نانوکامپوزیت بر پایه آکریلیک / نانو ذرات نقره
  53. سنتز پلیمر ذاتاً رنگی بر پایه آکریلیک از طریق گرافت کردن با نفتالیمیدها
  54. بررسی اثر نانو حوزه‌های سیلیکایی بر رفتار ویسکو الاستیک پوشش‌های ضد خزه سیلیکونی
  55. مطالعه رفتار نوری و مورفولوژی آمیزه‌های تابش پز اکریلات پلی دی متیل سیلوکسان
  56. سنتز و بررسی رفتار الکتروبرنشانی ترکیبات آلی- معدنی بر پایه اپوکسی- پلی اتر
  57. بررسی اثر پیش ساز غیر آلی بر خواص سطحی و نوری نانوپوشش های هیبریدی تابش پز
  58. اصلاح رزین با نانوذرات اکسید روی برای استفاده در پوشش‌های پودری آنتی باکتریال
  59. سنتز و شناسایی یورتان اکریلات با عاملیت تری متوکسی سیلان مورد استفاده در پوشش‌های هیبریدی تابش پز
  60. سنتز و شناسایی ماده افزودنی سیلیکون متاکریلات برای پوشش‌های تابش پز
  61. سنتز و شناسایی نانو هیبریدهای یورتانی کاتیونی آب پایه با نانوذرات سیلیکا/تیتان
  62. بررسی اثر نانوذرات خاک رس بر رفتار رئولوژیکی رزین اپوکسی پلی سولفاید
  63. سنتز و شناسایی رزین نوالاک اپوکسی آکریلات حاوی نانوذرات سیلیکا
  64. سنتز و شناسایی نانوکامپوزیت پلی متیل متاکریلات – سیلیکا تهیه شده با امواج فراصوت
  65. سنتز و شناسایی نانو کامپوزیت‌های تابش پز پلی دی متیل سیلوکسان یورتان دی متاکریلات نانو لوله‌های کربنی
  66. سنتز و شناسایی الیگومر سه عاملی یورتان متاآکریلات تابش پز
  67. سنتز و شناسایی نانوهیبرید سیلیکا/تیتان تابش پز با عنوان پوشش‌های کاتالیست نوری
  68. سنتز و شناسایی نانو هیبرید تابش پز اپوکسی آکریلات/ اکسید آهن مغناطیسی

تجهیزات موجود در گروه

  1. کروماتوگرافی ژل- تراوایی (GPC)
  2. ویسکومتر چرخشی Brookfield
  3. پایلوت نیمه صنعتی ۱۰ لیتری
  4. اندازه‌گیر pH
  5. تبخیر کننده چرخان
  6. همزن‌های مکانیکی دیجیتالی
  7. آون
  8. آون خلاء
  9. حمام اولتراسونیک
  10. هموژنایزر
  11. هدایت سنج
  12. پمپ تزریق
  13. هموژنایزر اولتراسونیک
  14. دستگاه همزن مغناطیسی
  15. راکتور یک لیتری دوجداره
  16. گردش دهنده/ حرارت دهنده سیالات
  17. دستگاه تست آتش پوششها
  18. دستگاه لایه نشان چرخشی
  19. انواع راکتورهای آزمایشگاهی برای سنتز رزین و افزودنیها

علوم و فناوری چاپ
صنعت چاپ یکی از مهمترین صنایع در کشورهای توسعه یافته و در حال رشد است که ارزش افزوده بالایی دارد. در این کشورها صنعت چاپ بر اساس تحقیقات و پژوهشهای علمی استوار می‌باشد به طوری که سالیانه میلیونها دلار جهت انجام پروژه‌های تحقیقاتی هزینه می‌شود و در نتیجه از بازدهی بالایی برخوردار است. در این راستا گروه علوم و فناوری چاپ موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش با دارا بودن کادری متخصص و مجرب در زمینه علوم و فناوری چاپ، و برخورداری از امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی، به عنوان:

  • همکار اداره استاندارد
  • تنها مرکز پژوهشی چاپ در خاورمیانه
  • تنها مرکز تربیت نیروی متخصص در مقطع تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد و دکترا)
  • مؤلف کتابها و مجلات تخصصی در زمینه مرکب و چاپ

آماده ارائه خدمات و مشاوره به صنایع و مراکز علمی می‌باشد.

زمینه‌های تحقیقاتی گروه

  1. چاپ ونشر
  2. چاپ و بسته بندی
  3. چاپ و تبلیغات
  4. انرژی‌های نوین
  5. نفت، گاز و پتروشیمی
  6. کاغذ و چوب
  7. محیط زیست
  8. صنایع تجهیزات پزشکی و پزشکی
  9. صنایع غذایی
  10. صنایع نظامی
  11. صنایع خودروسازی و مونتاژ
  12. چاپ و نشر اسناد و مدارک بانکیو دولتی
  13. صنایع چاپ هوشمند و جعل اسناد

توانایی‌های گروه

  1. فرمولاسیون انواع مرکب‌های فلکسو، لیتو، گراور، اسکرین، جوهر افشان و لیزر جت
  2. بررسی، آنالیز و کنترل کیفیت انواع مرکب‌ها
  3. بررسی، آنالیز و کنترل کیفیت انواع مواد اولیه مورد استفاده در صنعت چاپ
  4. تربیت نیروی متخصص و دانشجو در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری
  5. برگزاری کارگاه و سیمنارهای آموزشی

طرح‌های تحقیقاتی گروه

  1. استفاده از نانوذرات در مرکب‌های چاپ و بررسی میزان تأثیر آنها بر خواص چاپ
  2. بررسی خواص رئولوژیکی در انواع مرکب‌های چاپ معمول و چاپ دیجیتال
  3. بررسی عیوب چاپی در فرآیندهای مختلف چاپ
  4. چاپ‌های الکترونیکی جهت ایجاد مدارهای الکتریکی و RFID ها
  5. تهیه چسب‌های انتقال دهنده دارو
  6. ساخت دیودهای نورانی آلی انعطاف پذیر با استفاده از چاپگرهای جوهر افشان
  7. چاپ آرایه‌های زیستی با کمک چاپگرهای لیزر جت وجوهر افشان
  8. فرمولاسیون مرکب‌های خود تمیز شونده
  9. فرمولاسیون مرکبهای چاپ افست ورقی و بررسی رفتار رئولوژیکی آن‌ها
  10. فرمولاسیون مرکبهای فلکسو حلالی و بررسی کیفیت چاپ روی زیرآیندهای پلی اتیلنی
  11. فرمولاسیون مرکبهای فلکسوآب پایه و بررسی کیفیت چاپ روی زیرآیندهای پلی اتیلنی
  12. اصلاح خواص رئولوژیکی مرکب‌های چاپ افست
  13. بهینه سازی در فرمولاسیون مرکب‌ها و بررسی خصوصیات کاربردی آنها در چاپگرهای جوهر افشان
  14. سنتز و فرمولاسیون مرکبهای هوشمند، جهت چاپ برروی زیر لایه‌های متفاوت و بررسی کاربردهای آنها در صنایع مختلف از جمله صنایع الکترونیکی، غذایی، پزشکی و امنیتی است.
  15. تهیه برچسب هوشمند توسط چاپگر جوهر افشان جهت استفاده در آنژیوکت بیماران
  16. تهیه برجسب ترموکرومیک و فتوکرومیک توسط چاپگر جوهر افشان
  17. بهینه کردن فرآیند چاپ مرکبهای حاوی رنگزاهای راکتیو بر روی پنبه به وسیله حذف عملیات مقدماتی
  18. فرمولاسیون مرکب‌های آنتی باکتریال
  19. تولید تونر چاپگرهای لیزر جت
  20. تهیه چاپ تصعیدی طرح چوپ بر روی سطوح فلزی و پلیمری
  21. سنتز و فرمولاسیون مرکبهای امنیتی جهت چاپ روی کاغذ
  22. سنتز رنگ‌های بهداشتی و آرایشی با کاربرد در بسته بندیهای مواد غذایی و دستمالهای کاغذی

تجهیزات موجود در گروه

  1. دستگاه چاپ فلکسو آزمایشگاهی
  2. دستگاه چاپ گراور آزمایشگاهی
  3. دستگاه چاپ افست آزمایشگاهی
  4. دستگاه چاپ سیلک اسکرین
  5. چاپگر جوهر افشان
  6. چاپگرلیزری
  7. فیلم کش میله ایی
  8. اسپکترودنسیتومتر
  9. پیکنومتر
  10. گریندومتر
  11. دستگاه ۴ پروب
  12. دستگاه آون
  13. دستگاه جار میل
  14. دستگاه پرس حرارتی
  15. دستگاه اندازه گیری مقاومت سطحی
  16. اولتراسونیک حمامی
  17. اولتراسونیک پروبی
  18. هموژنایزر

نانو فناوری رنگ
زمینه‌های تحقیقاتی گروه

  1. اصلاح سطحی نانو ذرات آلی و معدنی
  2. تهیه و ساخت نانو پوششهای کامپوزیتی
  3. فناوری نانو در رنگ و پوششهای پلیمری
  4. نانو پوششهای هوشمند
  5. طراحی و فرمولاسیون پوششهای ضد خوردگی نانو ساختار
  6. طراحی و فرمولاسیون پوششهای آب پایه چند رنگ
  7. طراحی و فرمولاسیون چسب هاس حساس به فشار ضد خوردگی نانو ساختار
  8. طراحی و فرمولاسیون چسب‌های گرما ذوب ضد خوردگی نانو ساختار با دمای سرویس تا ۸۰ درجه سانتیگراد
  9. طراحی و فرمولاسیون پوششهای بر پایه بیتومن و بیتومن اصلاح شده
  10. طراحی و فرمولاسیون انواع پرایمر های سینتیک
  11. نانو پلیمرهای درختی
  12. خواص فیزیکی و مکانیکی پوشش‌های پلیمری
  13. سنتز نانو مواد سرامیکی
  14. سنتر و کاربرد انواع نانوذرات و نانوکامپوزیتهای معدنی به روشهای نوین شیمی سبز
  15. مهندسی ساخت نانوساختارها از واحدهای مولکولی به روش شیمی سوپرامولکولی
  16. کاربردهای ویژه نانومواد شامل آنتی باکتریال، فتوکاتالیستی، مغناطیسی، خودپاک شونده، ضدقارچ، ضدخوردگی و …
  17. حساس سازی نانوذرات با استفاده از حساس‌سازهای جدید و تفاسیر اثر ساختار شیمیایی مولکولها بر ترازهای الکترونی
  18. ساخت نانوذرات فعال تحت تابش نور خورشید
  19. اصلاح سطح نانوذرات با کمپلکسهای معدنی جدید سنتز شده بمنظور بهبود خواص
  20. شناسایی و آنالیز نانو ساختارها
  21. سنتز و شناسایی مواد نورتاب
  22. ساخت جوهرهای سرامیکی و امنیتی
  23. سرامیک‌های پیشرفته مهندسی
  24. سنتز احتراقی نانوذرات
  25. سنتز نقاط کوانتومی اکسیدی و غیر اکسیدی
  26. بررسی خواص نوری به ویژه نورتابی نانوذرات
  27. طراحی، تهیه و ارزیابی لایه‌های نازک معدنی (Thin film) با کیفیت بالا با استفاده از سیستم کند و پاش
  28. طراحی، تهیه و ارزیابی لایه‌های ضخیم معدنی (Thick film) با کیفیت بالا با استفاده از سیستم الکترو فورز
  29. طراحی، تهیه و ارزیابی پوششهای نانوساختار معدنی با خواص مکانیکی، تریبولوژی، نوری و الکتریکی ویژه با قابلیت کاربرد در صنایع هوا و فضا، نفت و گاز، خودروسازی و پزشکی

توانایی‌های گروه

  1. مطالعات پایه‌ای در زمینه کاربرد فناوری نانو در صنعت رنگ
  2. مشاوره علمی و فنی در رابطه با اهداف تحقیقاتی گروه
  3. ارزیابی و شناسایی نیازهای تحقیقاتی در جهت ساخت، ارائه خدمات فنی و نظارت بر صنایع مربوطه
  4. مطالعات بنیادی، توسعه‌ای و پژوهش‌های کاربردی با محوریت فناوری نانو در رنگ
  5. همکاری علمی با مراکز تحقیقاتی و مطالعاتی کشور و ایجاد ارتباط با صنایع مختلف به منظور شناخت و رفع چالش‌های مرتبط.
  6. اجرای برنامه‌های هدفمند مبتنی بر اولویت‌های سه‌گانه ارتباط با صنعت و مراکز پژوهشی و مطالعاتی و تقویت عناصر لازم در راستای سیاستها و برنامه‌های توسعه کشور
  7. تعریف طرحهای میان رشته‌ای و کاربردی با همکاری سایر مراکز فعال در زمینه نانو فناوری
  8. ثبت و انتقال فناوری طرح‌های موفق انجام شده
  9. تهیه نانو تیوپهای کربنی با استفاده از شبکه‌های مزوپوری

طرح‌های تحقیقاتی گروه

  1. سنتز و بررسی نانو لوله‌های کربنی جهت جذب گاز
  2. تهیه نانوپودر آلفا آلومینا
  3. امکان‌سنجی سنتز نانوذرات اکسیدی
  4. سنتز نانو نقره و پایداری سازی در محیط آبی با استفاده از مواد فعال سطح پلیمری
  5. تشکیل نانو ساختارهای پلیمری پلی‌آمید وآمینی در فاز پلی‌اتیلن به منظور غشاهای جاذب CO2 مورد مصرف در صنایع نفت و پتروشیمی

تجهیزات موجود در گروه

  1. سانتریفیوژ
  2. پوشش دهنده چرخشی
  3. اولتراسونیک
  4. ضخامت سنج
  5. آسیاب ماهواره‌ای
  6. کوره عملیات حرارتی
  7. کوره تیوبی
  8. الکتروفورز (َ AC, DC)
  9. آّب دیونایزر
  10. نشر میدانی
  11. اسپاترینگ
  12. تستر سنسور گازی

مواد رنگزا

در این پژوهشکده، تحقیقات گسترده و متنوعی بر روی سنتز، بررسی خواص و کاربردهای مواد رنگزای آلی و معدنی صورت می‌گیرد. این پژوهشکده دارای سه گروه پژوهشی زیر می‌باشد:

  • موادرنگزا
  • رنگدانه های معدنی و لعاب
  • رنگ و محیط زیست

همچنین این پژوهشکده به ۷ آزمایشگاه مجهز می‌باشد. انجام طرح‌های صنعتی، تحقیقات و مشاوره از اهم فعالیتهای آن است. تهیه و کاربرد رنگهای آلی و معدنی در فناوریهای پیشرفته و اعمال روشهای نوین تصفیه پسابهای صنایع مرتبط با رنگ از اهداف گروههای پژوهشکده رنگزا است.
آزمایشگاه‌های زیر مجموعه این پژوهشکده همکار اداره استاندارد بوده و در تدوین و ارائه آزمون‌های استاندارد فعالیت دارند.

مواد رنگزای آلی
امروزه علوم و تکنولوژی رنگ از اهمیت و جایگاه ممتازی در دنیا برخوردار می‌باشد و شیمی مواد رنگزا به عنوان شاخه‌ای از علوم شیمی مورد توجه گسترده صنایع قرار گرفته است. گروه مواد رنگزای آلی یکی از اصلی‌ترین گروههای پژوهشی در پژوهشکده صنایع رنگ می‌باشد که با در اختیار داشتن وسایل و تجهیزات متعدد به تحقیق و پژوهش و ارائه خدمات علمی و آزمایشگاهی در ارتباط با صنایع رنگ می‌پردازد.
فعالیت گروه عمدتاً بر مطالعات پایه و کاربردی در ارتباط با مواد رنگزای آلی، حد واسط‌های آنها و سایر مواد شیمیایی کمکی متمرکز شده است. گروه مواد رنگزای آلی طیف گسترده‌ای از مصارف صنعتی مواد رنگزا، توسعه رنگزاهای زیست سازگار و بهینه سازی فرآیندهای رنگرزی و چاپ را مورد توجه قرار می‌دهد. تعداد زیادی طرح‌های تحقیقاتی جاری و خاتمه یافته در این زمینه وجود دارند.
مشکلات زیست محیطی مواد رنگزای آلی، بهینه سازی محصولات و فرآیندهای مورد استفاده نیز مورد توجه گروه می‌باشند. در زمینه محیط زیست، مطالعه بر روی فن آوری های پیشرفته رنگبری و تصفیه پساب انجام می‌گیرد.
برقراری ارتباط با صنایع مرتبط با رنگ از طریق طرح‌های صنعتی، مشاوره، رفع مشکلات موجود در فرآیند تولید و ارائه دانش فنی تهیه یا تولید مواد رنگزا و حد واسط‌های رنگی صنایع نساجی و چرم، کاغذ، پوشش‌های رنگی آلی و کاربردهای ویژه، تهیه و تولید مواد رنگزای خوراکی، دارویی بهداشتی و حل مشکلات زیست محیطی مربوطه.
تحقیق در مرزهای دانش به منظور مطرح شدن در عرصه بین المللی رنگ و تشویق صنعت به حرکت در مسیر فن آوری های نوین.

رنگ‌های سرامیکی و لعاب
رنگدانه های معدنی طبیعی و سنتزی به صورت پودرهای بسیار ریز که بخش عظیمی از پوشش‌های تزئینی و محافظتی را به خود اختصاص داده‌اند، تولید و به بازار عرضه شده‌اند.
این دسته رنگدانه ها جهت رنگ آمیزی پلاستیک‌ها، فیبرها، کاغذ، لاستیک، شیشه، بدنه‌های سرامیکی و لعاب‌های پرسلانی مصرف می‌شوند. به علاوه رنگدانه های معدنی ویژه نظیر رنگدانه های لومینسنس (نورتاب)، ضد خوردگی و مغناطیسی جایگاه مناسبی در صنعت پیدا کرده است. رنگدانه‌های نورتاب کاربرد گسترده‌ای در صنایع لامپ سازی و تولید نمایشگر دارد. رنگدانه های مغناطیسی جهت بکارگیری در تهیه و ساخت پوشش‌های مغناطیسی، ضبط مغناطیسی، جوهرهای مغناطیسی و سیستم‌های حساس مغناطیسی جهت سنسور و کدینگ استفاده می‌شود. خواص رنگدانه‌های معدنی به شدت تحت تأثیر خصوصیات پودر نظیر اندازه ذره، مورفولوژی، خلوص و ترکیب شیمیایی است. روش‌های مختلف تهیه رنگدانه‌های معدنی در حال بهبود است. با استفاده از روش‌های شیمیایی می‌توان ترکیب شیمیایی و مورفولوژی پودر تهیه شده را به طور مؤثر کنترل نمود.
اهداف اصلی گروه بر سه محور زیر استوار می‌باشد:

  • سنتز، اصلاح و بهبود خواص رنگدانه های معدنی
  • تهیه و بررسی خواص انواع پوشش‌های معدنی
  • ارزیابی خصوصیات انواع لعاب و کنترل کیفی آن

رنگ و محیط زیست
آلودگی محیط زیست یکی از مهمترین و اصلی‌ترین معضلاتی است که جهان امروز با آن مواجه است و آگاهی نسبت به اهمیت محیط زیست سالم و پاک برای زندگی بهتر و سالم‌تر رو به افزایش است. تولید جهانی و استفاده از ترکیبات شیمیایی، که بسیاری از آنها مقاوم در برابر تجزیه بیولوژیکی هستند، در چند دهه اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این ترکیبات بعد از مصرف وارد محیط زیست می‌شوند و از این رو ارائه راهکارهایی جهت کاهش مصرف و حذف آلاینده‌ها از محیط زیست ضروری است.
رسالت گروه محیط زیست افزایش دانش و آگاهی و انجام پژوهش در زمینه علوم و فناوری مرتبط با حفاظت محیط زیست و استفاده پایدار از منابع طبیعی است. هدف از تحقیقات در گروه از یک سو بر روی ساخت مواد و توسعه فناوری‌های دوستدارمحیط زیست و از سوی دیگر بر روی تصفیه پساب، مدیریت پسماند، بازیافت و استفاده مجدد از مواد با تاکید بر حل مشکلات زیست محیطی صنایع وابسته به رنگ (مواد رنگزای آلی و معدنی، پوشرنگ و رزین‌های مصنوعی، رنگرزی نساجی، چاپ و …) می‌باشد. در این راستا گروه پژوهشی رنگ و محیط زیست به عنوان آزمایشگاه همکار و معتمد سازمان حفاظت محیط زیست در تلاش جهت پایش صحیح آلاینده‌ها و استانداردسازی پارامترهای زیست محیطی و توسعه فناوری‌های نوین، همکاری خود با صنایع و مراکز تحقیقاتی مختلف را گسترش داده و به عنوان مشاور بخشهای صنعتی در رسیدن به استانداردهای زیست محیطی عمل می‌نماید.

زمینه‌های تحقیقاتی:
زمینه‌های تحقیقاتی گروه با تاکید بر حل مشکلات زیست محیطی صنایع وابسته به رنگ (مواد رنگزای آلی و معدنی، پوشرنگ و رزین‌های مصنوعی، رنگرزی نساجی، چاپ و …) را می‌توان به صورت زیر خلاصه نمود:

  1. تصفیه آب و پسابهای صنعتی (روش‌های اکسیداسیون پیشرفته، فنتون، فیلتراسیون و سایر تکنولوژیهای جدید)
  2. مدیریت پسماند
  3. بازیافت و استفاده مجدد از مواد شیمیایی مورد مصرف به منظور کاهش اثرات زیست محیطی صنایع وابسته به رنگ
  4. ساخت مواد جدید با قابلیت تجزیه زیستی و توسعه فناوری‌های دوستدار محیط زیست به منظور توسعه پایدار
  5. طراحی و ساخت رآکتورهای آزمایشگاهی و صنعتی (مدلسازی، طراحی و کاربرد)
  6. آلودگی هوا (مدلسازی، پایش و کاربرد)
  7. انرژی‌های تجدیدپذیر
  8. ساخت و کاربرد نانو مواد (نانو ذره، نانو لوله و نانو لایه) و کاربرد آن به عنوان جاذب و کاتالیست در حذف مواد شیمیایی آلاینده در پساب (برای مثال مواد رنگزای آلی و سطح فعال‌ها)

توانایی‌ها:

  1. مطالعه و پژوهش بر روی فناوری‌های جدید برای حل مشکلات محیط زیستی صنایع وابسته به رنگ
  2. بهینه سازی فرایندهای تولید از طریق ساخت مواد و توسعه فناوری‌های جدید دوستدار محیط زیست به منظور کاهش اثرات مخرب رنگ و افزودنیها در صنایع رنگ و مرتبط با آن
  3. بازیافت و استفاده مجدد از مواد به منظور کاهش اثرات زیست محیطی صنایع رنگ
  4. طراحی و مدلسازی سیستم‌های تصفیه آب، هوا و خاک
  5. ساخت سیستم‌های جذبی و راکتورهای اکسیداسیون کاتالیستی و فتوکاتالیستی
  6. ساخت مواد جدید با قابلیت تجزیه زیستی و توسعه فناوری‌های دوستدار محیط زیست به منظور توسعه پایدار
  7. طراحی و ساخت سیستمهای تصفیه آب و پسابهای صنعتی در مقیاسهای آزمایشگاهی، پایلوت و صنعتی
  8. اجرای سیستمهای مدیریت پسماند و بازیافت مواد آزمایشگاهی و صنعتی خطرناک

طرح‌های تحقیقاتی انجام شده:

  1. تصفیه پساب‌های رنگی با استفاده از ترکیب فرآیندهای ازن دهی و پرتودهی ماوراء بنفش
  2. بررسی ایزوترم و سینتیک جذب رنگزا روی ذرات اکسید روی
  3. ارائه یک مدل ریاضی جدید جهت شبیه سازی پدیده جذب سطحی آلاینده‌های رنگی اسیدی از پساب بر اساس مدلهای سینتیکی واکنش در محیط سیال – ذرات جامد
  4. حذف رنگ از پسابهای رنگی با استفاده از سیستم نانو فیلتراسیون
  5. اکسیداسیون کاتالیستی بر پایه آب اکسیژنه یک رنگزای راکتیو توسط بنتونیت عمل شده با نمکهای آلومینیوم، مس و آهن
  6. مدلسازی ریاضی فرآیند اکسیداسیون کامل کاتالیستی حلال‌های آلی فرار ناشی از ترکیبات رنگی به منظور افزایش مقیاس با استفاده از داده‌های آزمایشگاهی، نیمه صنعتی و صنعتی
  7. حذف رنگزا از پساب رنگی با استفاده از فرآیند جذب روی کربن فعال اصلاح شده با قلیا
  8. بررسی اثر حضور مواد فعال سطحی کاتیونی مونومری و دوقلو در بازدارندگی خوردگی فولاد نرم در محیط اسیدی
  9. حذف مواد رنگزای آلی از محلول توسط نانوپودرهای مغناطیسی بر پایه اکسیدهای آهن
  10. تصفیه پساب نساجی بوسیله روش‌های اکسیداسیون پیشرفته، بخش اول: ازن دهی
  11. حذف مواد رنگزای موجود در پساب‌ها با استفاده از فناوری فوتوکاتالیز نانوذرات تیتانیا
  12. رنگبری پساب‌های رنگی با استفاده از فرآیند فوتوفنتون
  13. مطالعات اثرات زیست محیطی شبکه شهری و تأسیسات توزیع در محدوده استان گلستان با نگرش به موارد مورد استفاده در این شبکه و سیستم‌های حفاظت کاتدی
  14. بررسی اثرات زیست محیطی و خوردگی فلنج های انتقال آب
  15. ساخت کربن فعال از ضایعات کشاورزی برای حذف مواد رنگزای موجود در پساب‌های صنعتی
  16. تولید، تدوین و آموزش نقشه جامع رنگ در صنایع آرایشی و بهداشتی
  17. بررسی فرآیندهای رنگرزی و وضعیت زیست محیطی موجود کارگاه‌های رنگرزی استان چهارمحال و بختیاری
  18. ساماندهی و بهینه سازی تفکیک رنگی ایستگاههای اتوبوس در پایانه‌های مسافربری
  19. بررسی اثر عامل فعال سطحی کاتیونی و آنیونی بر خواص رئولوژیکی و خواص گل حفاری
  20. بکارگیری فرآیند فنتون برای حذف مواد رنگزای راکتیو از پساب
  21. بررسی اثر نانو نقره بر مقاومت خوردگی پوششها در محیط فاضلاب صنعتی
  22. کاربرد نانو ذرات مغناطیس فریت مس اصلاح شده جهت حذف رنگزاها از پساب
  23. بررسی حذف آلاینده‌های آروماتیکی پخش شده در فضای داخلی با استفاده از نانوذرات دی اکسید تیتانیم موجود در پوشش‌های داخلی
  24. مطالعه بازدارندگی خوردگی مواد فعال سطحی دوقلوی کاتیونی بر روی نمونه‌های فولادی نرم در محلول اسید سولفامیک
  25. تعیین کمیتهای مؤثر در روش افزایش مقیاس جهت طراحی راکتور صنعتی به منظور تولید رنگدانه قرمز ۲۵۴ به روشی نوین
  26. حذف آلاینده‌های رنگی آلی و فلزی از پساب با استفاده از نانو پرلیت
  27. بررسی اثر نیترات خاک بر روی پوشش لوله‌های انتقال گاز
  28. حذف مواد رنگزا از پساب‌های رنگی به کمک آلجینات حاوی نانوذره مغناطیسی
  29. حذف رنگزاهای مورد استفاده در صنعت چاپ از پساب‌ها با استفاده از نانوذرات سیلیکای عامل دارشده
  30. بررسی کارایی پلی (آمیدو آمین نوع اول – دوم) از سیستم‌های دوجزئی پساب در حذف مواد رنگزای مستقیم و اسیدی
  31. رنگبری از پساب حاوی مواد رنگزای راکتیو با ذرات نانو کیتوسان

تجهیزات آزمایشگاهی:

  1. دستگاه آنالیز TOC
  2. جذب اتمی (شعله/ کوره)
  3. اسپکتروفتومتر و راکتور COD
  4. اسپکتروفتومتر UV-Visible تک پرتویی
  5. اسپکتروفتومتر UV-Visible دو پرتویی
  6. یون کروماتوگراف
  7. راکتور و انکوباتور BOD
  8. کدورت سنج
  9. جارت است
  10. سانتریفوژ
  11. pH متر
  12. هدایت سنج
  13. شیکر
  14. ترازوهای دقیق (دو و چهار رقم اعشار)

فیزیک رنگ

پژوهشکده فیزیکرنگ موسسه علوم و فناوری رنگ و پوشش یکی از مراکز تحقیقاتی تخصصی است که مأموریت آن ارتقاءبه یک مرکز کاربردی- تحقیقاتی و آموزشی در زمینه فیزیک رنگ است. این پژوهشکده درراستای ارتقای علمی و کیفی بر اساس برنامه‌ها و سیاست‌های توسعه موسسه و همچنین بهمنظور شناسایی نیازهای صنایع رنگ و رفع چالشهای مرتبط اهدف کلی زیر مد نظر قرارداده است.
اهداف:

  • هدایت تحقیقات در فیزیک رنگ برای محدوده وسیعی از کاربردها
  • همکاری با صنعت و تجارت و مراکز تحقیقاتی در انتقال علم وتکنولوژیدر داخل و خارج ازکشور
  • همکاری در تدوین استانداردهای ملی و بین المللی در فیزیک رنگ
  • آموزش در مقاطع تحصیلات تکمیلی در فیزیک رنگ

پژوهشکده فیزیک رنگ در ۴ حوزه زیر مشغول به تحقیق و فعالیتمی‌باشد که عبارتند از:

  • نمایش رنگ
  • علوم رنگ
  • اپتیک و فتونیک
  • طراحی رنگ

این پژوهشکده شاملافراد متخصص با درجه تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری آموزشی پژوهشی محور وکارشناسی ارشد و دکتریپژوهشی محور در رشته‌های ذیل است:

  • فیزیک رنگ و علوم رنگ
  • محاسبات (علوم کامپیوتر – مهندسی برق)
  • ریاضیات
  • اپتیک و فتونیک
  • طراح رنگ و ظاهر
  • طراحی محصول

مأموریت هر یک ازحوزه های پژوهشکده فیزیک رنگ عبارتست از:
ماموریتپژوهشی حوزه علوم رنگ:

  • آنالیز اجزاء ظاهر (براقیت، بافتار …)
  • رنگ همانندی و پیشگویی نسخه
  • نورسنجی و تشعشع سنجی
  • ارزیابی ظاهر رنگی (مدل‌های ظاهر رنگی، تجهیزات اندازه‌گیری رنگ، فرمول‌های اختلاف رنگ، متامریزم، اندیس سفیدی، مقیاس‌های رنگی،…)
  • سیستم‌های رنگی (سیستم‌های رنگ منظم، فضا رنگ‌های یکنواخت،…)
  • رنگ و رفتار نوری مواد

ماموریتپژوهشی حوزه نمایش رنگ:

  • نمایش رنگ دیجیتال
  • الگوریتم‌های فرآیند رنگ تصاویر
  • ارزیابی ظاهر تصاویر
  • مدیریت و باز تولید رنگی
  • دستگاه‌ها و ابزار بازتولید رنگ

ماموریتپژوهشی حوزه طراحی رنگ:

  • علوم و مبانی طراحی رنگ (احساس رنگی، هارمونی رنگی، ترجیح رنگی، …)
  • علوم مرتبط و پایه در طراحی رنگ (روان شناسی رنگها و آزمایش‌های روان فیزیکی، هنر و طراحی، بینایی رنگی، بازاریابی، فروش، مدیریت رنگ، ارزیابی ظاهر رنگی…)
  • کاربردهای طراحی رنگ درصنایع مختلف (معماری، طراحی داخلی، برند سازی و طراحی علائم تجاری، طراحی تارنما، طراحی بسته و ظاهر محصول، پزشکی، صنایع غذایی، …)

ماموریتپژوهشی حوزه اپتیک و فتونیک:

  • هولوگرام
  • فیلم و پوشش‌های نوری (فیلترهای رنگی،…)
  • فتولومیننسس و نیمه هادی‌ها
  • کلوئید و فتونیک کریستال‌ها

دوباره تولید رنگ و کنترل رنگ

زمینه‌های تحقیقاتی گروه:

  • توصیف خصوصیات ظاهر اشیاء شامل رفتار طیفی، مختصات رنگی، براقیت، پشت پوشی، اندیس‌های زردی، سفیدی و سیاهی.
  • بررسی مدل‌های مختلف ظاهر رنگی در پیشگویی ظاهر و مطالعه عوامل مؤثر برآن.
  • رنگ همانندی و پیشگویی نسخه رنگی.
  • فرمولهای اختلاف رنگ.
  • بررسی پدیده‌های بصری رنگ نظیر متاماریزم، تطبیق رنگی و پایداری رنگی.
  • منابع نوری و بررسی تأثیر آنها بر رنگ و ظاهر.
  • بررسی اثر فیزیکی – روانی رنگ (نظیر تاثیرات زیبایی و روانی رنگ در تولیدات صنعتی، هارمونی رنگی و ……) بر اساس آزمون‌های بصری.
  • استفاده از سیستم‌های هوشمند (شبکه عصبی، سیستم‌های فازی، سیستم خبره) در بررسی ظاهر رنگی و دوباره تولید رنگ.
  • اندازه‌گیری و کنترل رنگ در صنایع مختلف نظیر رنگ، پلاستیک، نساجی، خودرویی، دندانپزشکی و غذایی.
  • تحلیل رفتار طیفی و رنگی آکروماتیک‌ها (سفید، سیاه و خاکستری) با رویکردی کاربردی در صنایع مختلف.
  • فشرده سازی و بازسازی طیف انعکاسی.

توانایی‌های گروه:

  • رنگ سنجی و تعیین ویژگیهای ظاهر.
  • فرمولاسیون رنگ و ارائه نسخه بهینه.
  • معرفی فرمول اختلاف رنگ مناسب و تعیین محدوده اختلاف رنگ قابل قبول در صنایع مختلف نظیر نساجی، پلاستیک و رنگسازی.
  • بررسی تأثیر پارامترهای فرآیندی در جلوه ظاهری محصول.
  • ارائه مدل برای تخمین ظاهر سطح درروکشهای خودرویی.
  • بررسی رفتار نوری مواد نانو ساختار.
  • استفاده از روشهای غیر مخرب در آنالیز مواد رنگزا.
  • شبیه سازی طیف انعکاسی مواد نیمه شفاف نظیر دندان.
  • بررسی اصول اپتیکی تکنولوژی استتار و فریب.
  • کنترل کالیبراسیون دستگاههای اسپکتروفتومتر
  • توسعه استانداردهای اندازه گیری رنگ
  • انجام آزمون‌های بصری تحت شرایط استاندارد روشنایی و مشاهده جهت تحلیل رفتار رنگی نمونه‌ها

طرح‌های تحقیقاتی انجام شده:

  • استفاده از تئوری تجزیه طیفی در بهینه سازی رنگ همانندی کامپیوتری.
  • بازسازی سیاه متاماریک از مختصات رنگ با استفاده از شبکه عصبی و تئوری تجزیه طیفی.
  • بازیابی طیف انعکاسی با استفاده از محرکه‌های سه گانه رنگ با الگوریتم درون یابی.
  • بررسی خواص هندسی نوری پوشش‌های خودرویی.
  • بررسی میزان همبستگی اندازه گیری دستگاهی براقیت آئین‌های با ارزیابی بصری.
  • بررسی اهمیت و روش‌های اندازه گیری وضوح تصویر در جلوه ظاهری پوشرنگ های اتومبیلی.
  • طراحی و ساخت دو کابینت جهت ارزیابی بصری جلوه ظاهری سطح.
  • همانندی طیفی منابع نوری استاندارد با استفاده از منابع نوری LED.
  • تعیین نایکنواختی رنگی در منسوجات رنگرزی شده (نایلون) با اسپکتروفتومتر و اسکنر.
  • روش جدید بررسی داده مجموعه‌ای برای رنگ خوانی فازی و کاربرد در فضای رنگی
  • طرح مطالعاتی بررسی روشهای ساخت صفحه نمایشگر
  • مطالعه رفتار نوری و فیزیکی پوشش‌های حاوی نانولوله‌های کربنی
  • ساخت آزمایشگاهی دستگاه کالریمتر با هدف بازیابی داده‌های طیفی اجسام.
  • تأثیر هندسه دستگاهی در رنگ همانندی کامپیوتری.
  • مقایسه شبکه‌های عصبی مصنوعی با مدل‌های فیزیکی در رنگ همانندی کامپیوتری.
  • رنگ همانندی در چاپ دیجیتال.
  • بررسی تأثیر فرآیند سفیدگری بر تغییر رنگ نمونه‌های دندان.
  • بررسی اثر Aging بر تغییر رنگ کامپوزیت زیبایی Amaris.
  • اثر روش‌های متفاوت پالیش بر تغییر رنگ رزین کامپوزیت‌های Point4 و Grandio.
  • بررسی میزان ناپایداری رنگی مواد رنگزای طبیعی.
  • تأثیر پارامترهای سیستم CIELCH در انتخاب سیاه ترجیح داده شده.
  • وابستگی ابعاد طیفی نمونه‌های سیاه به نرمال بودن توزیع داده‌ها.

ثبت اختراعات و کتاب‌های تألیف و ترجمه شده:

  • راضیه جعفری، سید حسین امیر شاهی، “فرمول ارزیابی رنگ منسوجات خاکستری تیره تا مشکی”، شماره اختراع:۸۴۱۳۵، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تاریخ ثبت:۱۰/۸/۱۳۹۳
  • علی اکبر یوسفی، فرهاد عامری، محمد رضا شمشیری، ” دستگاه نشانش لوله‌ای لایه‌های نازک جهت تولید موجبر و فیبر نوری توخالی” شماره اختراع: ۶۳۰۶۲، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تاریخ ثبت: ۲۰/۱۰/۱۳۸۸
  • علی اکبر یوسفی، فرهاد عامری، محمد رضا شمشیری، ” فیلتر تداخلی رنگی بر پایه نانو ذرات پلیمری”، شماره اختراع: ۷۰۵۸۰، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تاریخ ثبت: ۱۸/۰۴/۱۳۹۰
  • فرهاد عامری، سیامک مرادیان، فرشته میرجلیلی، نجمه خلیلی،” طراحی و ساخت سامانه نوردهی تک سویه برای ارزیابی بصری جلوه ظاهری اشیاء” شماره اختراع:۸۰۵۲۶، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تاریخ ثبت:۲۴/۶/۱۳۹۲
  • فرهاد عامری، سیامک مرادیان، فرشته میرجلیلی، نجمه خلیلی،” طراحی و ساخت سامانه نوردهی پراکنده برای ارزیابی بصری جلوه ظاهری اشیاء”، شماره اختراع: ۸۰۶۳۲، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تاریخ ثبت:۳۱/۶/۱۳۹۲
  • مهدی صفی، نجمه خلیلی، ” طراحی و ساخت کره نور جمع کن آزمایشگاهی” شماره اختراع: ۷۲۷۲۵، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تاریخ ثبت:۱۹/۰۹/۱۳۹۰
  • مهدی صفی، ” طراحی و ساخت سامانه هوشمند تنظیم روشنایی بر اساس کنترل میزان نور در محیط” شماره اختراع: ۷۴۳۱۴ سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تاریخ ثبت: ۲۱/۱۲/۱۳۹۰

دستگاه‌های موجود در گروه:

  • اسپکتـروفتومتـر انعکاسی – انتقالی مدل Gretag-Macbeth Color-Eye 7000A با قابلیت اندازه‌گیری در محدوده طول موج nm750-360.
  • اسپکتروفتومتر انعکاسی مدل Spectrophotometer Xrite Sp-64 با هندسه کروی و قابلیت اندازه‌گیری در محدوده طول موج nm 700-400.
  • گونیو اسپکتروفتومتر مــدل Gretag-Macbeth Color-Eye 741GL با قابلیت اندازه‌گیری انعکاس در چهار زاویه ۲۰، ۴۵، ۷۵ و ۱۱۰ درجه در محدوده طول موج nm750-360.
  • اسپکترورادیومتــر مــدل Gretag-Macbeth Light Spex برای اندازه گیری توزیع انرژی طیفــی منابع نــوری در محدوده طول موج nm750-360.
  • کابینت نوری مــدل Verivide CAC-120 با چهار منبع نوری استاندارد D65،UV، TL84،A.
  • گونیوفتومتر مــدل Novo Gloss I.Q برای اندازه‌گیری براقیت، وضوح تصویر و کدری در دو زاویه ۲۰ و ۶۰ درجه.
  • اسپکتروفتومتر انعکاسی- انتقالی مدل Analytik Jena Specord 250 با قابلیت اندازه‌گیری در محدوده طول موجی nm 1100-190.
  • سرامیک‌های رنگی استاندارد مــدل BCRA-14-02c8H.
  • اسپکتروفتومتر انعکاسی مدل Ihara-Spectrocam با هندسه اندازه‌گیری ۰/۴۵° و قابلیت اندازه‌گیری نمونه‌های کوچک با قطر ۴ میلیمتر در محدوده طول موج nm 700-400.
  • سری کامل استانداردهای مات و براق مانسل.
  • تست بینایی رنگی مانسل Munsell 100 Hue Test) (Farnsworth.
  • پنل‌های استاندارد پوست پرتقالی ACT.

نمایش رنگ و پردازش تصاویر
زمینه‌های تحقیقاتی و علاقمندی ها:

  • محاسبه محدوده رنگی (رنگ‌های قابل حصول) برای سیستم‌های مختلف تولید رنگ
  • توصیف رنگی چاپگرهای رنگی برای رسیدن به تصاویر با دقت رنگی (همانندی) بالاتر نسبت به نمونه اصلی
  • کالیبراسیون و توصیف رنگی دستگاههای بازتولید رنگ نظیر نمایشگر، دوربین دیجیتال، اسکنر و..
  • تخمین میزان پایداری رنگی (عدم تغییر رنگ با تغییر منبع نوری) نمونه‌های رنگی در صنایع مختلف با ارائه اندیس محاسباتی و نیز بصورت بصری
  • اندازه گیری ظاهر رنگی اشیا با کمک دوربین دیجیتال رنگی
  • فشرده سازی و نیز پیشگویی داده‌های طیفی در طیف مرئی به منظور آرشیو و یا انتقال داده‌ها در صنایع مختلف
  • الگوریتم‌های انتقال فضای رنگی به منظور استفاده در امور هنری، پزشکی، شهرسازی و …
  • پردازش تصاویر رنگی
  • استفاده از امکانات هوش محاسباتی در ایجاد الگوریتم‌های نوین برای حوزه فیزیک رنگ همچون رنگ همانندی در صنایع نساجی، رنگ، پلیمر،…
  • بازسازی تصاویر رنگی تحت منابع نوری مختلف
  • طراحی رنگ و ظاهر بر پایه محاسبات کمی احساس رنگی، هارمونی رنگی و ترجیح رنگی
  • مدیریت رنگ در چاپ دیجیتال
  • الگوریتم‌های رنگ همانندی

توانایی‌های گروه:

  • مدیریت رنگ در چاپ دیجیتال، دوربین اسکنر، نمایشگر برای رسیدن به تصاویر با صحت رنگی (همانندی)‌ بالاتر
  • محاسبه محدوده رنگی (رنگ‌های قابل حصول) برای انواع چاپگر، نمایشگر و سیستم‌های مختلف تولید رنگ
  • استخراج رنگهای پایه (اصلی) از تصاویر و همچنین طرح‌های چاپی
  • تخمین میزان پایداری رنگی (عدم تغییر رنگ با تغییر منبع نوری) نمونه‌های رنگی در صنایع مختلف با ارائه اندیس محاسباتی و بصورت بصری
  • کالیبراسیون تجهیزات دوباره تولید رنگ
  • معرفی فرمول اختلاف رنگ مناسب برای بررسی میزان اختلاف رنگ قابل قبول در صنایع مختلف
  • دوباره تولید ظاهر رنگی (همانندی با در نظر داشتن شرایط مشاهده)
  • استخراج داده‌های انعکاسی از داده‌های کالریمتری
  • تدوین و اجرای آزمایشات روان فیزیکی با اهداف تعیین شده
  • ارائه دسته رنگ‌های مناسب به منظور ایجاد هارمونی رنگی در یک کاربرد خاص
  • بکارگیری هوش محاسباتی (شبکه عصبی، منطق فازی، الگوریتم ژنتیک، …) برای بهبود ظاهر رنگی و دوباره تولید رنگ
  • بکارگیری پردازش تصویر رنگی برای سنجش و کنترل کیفیت در علوم و صنایع
  • آموزش اصول فیزیک رنگ به صنایع مختلف و نیز رشته‌های مختلف تحصیلی
  • آموزش و ترویج، تدوین و نظارت بر اجرای استانداردهای مرتبط

طرح‌های تحقیقاتی:

  • طراحی فیلترهای اپتیکی به منظور استفاده در تصویر پردازی طیفی با مقاصد مختلف
  • طراحی نرم افزارهای ارزیابی بصری نمونه‌های رنگی
  • ساخت آزمایشگاهی دستگاه کالریمتر با هدف بازیابی طیفی
  • استفاده از سیاه‌های متامار و منحنی‌های پایه در باز تولید رنگ در تصاویر رنگی
  • باز سازی سیاه‌های متامار با استفاده از تئوری تجزیه طیفی
  • طرح مطالعاتی ساخت صفحه نمایشگر
  • الگوریتم رنگ همانندی پوششهای سطح بر اساس اختلاط رنگهای بر پایه رنگدانه های غیر فلورسنت
  • بهسازی مدیریت رنگ طیفی با استفاده از روشهای نوین محاسباتی
  • امکان سنجی کنترل کیفیت محصولات کشاورزی و غذایی بوسیله سنجش رنگ و پردازش تصویر رنگی
  • بازسازی طیف انعکاسی با استفاده از محرکه‌های سه‌گانه رنگ توسط الگوریتم درونیابی
  • ارائه اندیس نایکنواختی به منظور بررسی کیفی و بیان میزان نایکنواختی رنگ
  • بهینه سازی، طراحی سیستم رنگ بندی کاتالوگ‌های رنگی در صنایع نساجی، پوشاک و صنایع مرتبط
  • ارائه پلت های رنگی به منظور تسهیل روش انتخاب رنگها
  • طراحی و استفاده از اسکنر بعنوان کالریمتر

تجهیزات آزمایشگاهی:

  • اسپکترو فتومتر EYE-ONE دارای قابلیت اندازه گیری طیف انعکاسی و مشخصات کالریمتری نمونه‌های رنگی مختلف و همچنین اندازه گیری توزیع انرژی طیفی منابع نوری (هندسه اندازه گیری (۴۵/۰)
  • دوربین سی سی دی تک رنگ Thorlabs CCD- DCU224M
  • سری فیلترهای خنثی و رنگی Thorlabs در محدوده مرئی و مادون قرمز نزدیک
  • دوربین دیجیتال حرفه‌ای و لوازم نورپردازی
  • امکانات مخصوص تهیه پروفایل‌های مدیریت رنگ برای چاپگر، نمایشگر، اسکنر، …..
  • میکروسکوپ‌های دیجیتال با قدرت بزرگنمایی ۲۰۰x و ۵۰۰x با قابلیت گرفتن عکس و فیلم
  • چارت استاندارد Digital Color Checker SG (X-rite)، چارت ۱۷۵۰ تایی رنگ‌های ساختمانی Spirit و نمونه‌های خاکستری استاندارد SDC، نمونه‌های رنگی سری RAL K5 classic و RAL D4 Design، مقیاس خاکستری Gery Scale، نمونه‌های رنگی متالیک Pantone
  • اسپکتروفتو رادیو متر کونیکا مینولتا CS2000 با محدوده اندازه گیری ۳۸۰-۷۸۰ نانومتر
  • نمایشگر تخصصی EIZO CG243W
  • فلاکس متر TES 133 با قابلیت اندازه گیری انرژی طیفی منابع نوری
  • کابینت نوری با منابع نوری D65,F11,A,UV,C جهت ارزیابی‌های بصری نمونه‌های رنگی
  • اسپکتروفوتومترانعکاسی Ocean Optics NIR Quest 256 در محدوده نزدیک قرمز (۹۰۰nm – ۲۵۰۰ nm)
  • اسپکتروفوتومتر هانتر لب Minisacn EZ‌ با هندسه ۰/۴۵ و دریچه‌های ۰.۵ و ۱ اینچی

اختراعات:

  • سیده مریم مدنی، منوچهر خراسانی، کیوان انصاری؛ حبیب علیزاده، “مولتی کالر ترک”، شماره اختراع: ۸۱۳۳۵، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تاریخ ثبت: ۱۶/۰۹/۱۳۹۲
  • کیوان انصاری، ” ارزیابی آزمون مقاومت در برابر سنگریزه (چیپینگ) با استفاده از اسکنر”، شماره اختراع: ۷۳۰۶۸، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تاریخ ثبت: ۴/۱۰/۱۳۹۰
  • کیوان انصاری، ” ارزیابی آزمون چسبندگی کراس کات با استفاده از اسکنر”، شماره اختراع: ۷۳۰۶۹، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تاریخ ثبت: ۴/۱۰/۱۳۹۰

اپتیک و فتونیک

یکی از شاخه‌های جدید و مهم علوم در سالهای اخیر اپتیک وفوتونیک می‌باشد. هدف از استفاده از این علم در حوزه علوم و فناوری رنگ بکار گیریپدیده های اپتیکی نظیر تداخل،‌ پراکنش و شکست نور به منظور تولید رنگ است. با توجهبه مسائل زیست محیطی، به نظر می‌رسد یکی از چشم اندازهای حوزه علوم و فناوریرنگ ایجاد رنگهای بسیار زیبا و درخشان بدون حضور مواد رنگزا با عنایت به پدیده‌هایاپتیکی می‌باشد.
پدیده‌های اپتیکی نظیر تداخل، پراکنش و شکست نور در لایه‌هاینازک باعث ایجاد رنگ‌های بسیار جذاب و زیبایی می‌شود نظیر رنگ بال پروانه که ازبازتابش و تداخل نور در آرایش لایه‌های نازک داخل پولک بال ناشی می‌شود، یا پرطاووس که با داشتن حفره‌های بسیار ریز، نور را به مجموعه‌ای از رنگ‌های آبی، سبز، قرمز و زرد تبدیل می‌کند و نمونه بارزی از یک بلور فوتونیکی طبیعی محسوب می‌شود. امروزه بشر با الهام از اسرار طبیعت موفق به ساخت نانو ساختارهای زیادی با قابلیت‌هایفراوان شده است. ایجاد رنگ‌های بسیار زیبا و درخشان بدون حضور مواد رنگزا و یاتغییر رنگ با تغییر زاویه تابش نور، نمونه‌هایی از عملکرد این ساختارهاست که درنسل جدید نمایشگرها نیز از این فناوری استفاده می‌گردد. علم اپتیک و فتونیک طی چنددهه اخیر رشد روزافزونی داشته است. استفاده از این فناوری در ساخت رادارها، دوربین‌هایتجسس، نمایشگرها، حس‌گرهای نوری و غیره که کاربرد فراوانی در حوزه‌های مختلفنظامی، الکترونیکی، مخابرات و پزشکی دارد آینده درخشانی را برای توسعه این علم رقممی‌زند.
محورهای پژوهشی گروه

  • فیلترهای تداخلی
  • فیلترهای قابل تنظیم
  • بلورهای فوتونیکی
  • طراحی تجهیزات اپتیکی
  • فراماده ها
  • سل‌های خورشیدی
  • هلوگرام
  • فیلم و پوشش‌های نوری (فیلترهای رنگی و …..)
  • فتولومیننس و نیمه هادی‌ها
  • کلوئید و فتونیک کریستال‌ها
لطفا امتیاز خود را وارد کنید
جهت مشاوره رایگان دانش بنیان، کلیک کنید.
جهت دریافت مشاوره دانش بنیان با شماره 02126714473 تماس بگیرید.