صندوق ضمانت صادرات ایران
درباره ما
مقدمه
یکی از عواملی که همواره موجبات نگرانی صادرکنندگان را فراهم میآورد، وجود ریسکهای سیاسی و تجاری در روند صادرات آنها میباشد، چرا که تحقق هر یک از این ریسکها موجب عدم وصول وجه کالا و خدمات صادره از سوی آنها میگردد. عدم وصول بموقع مطالبات از خریداران خارجی در اغلب اوقات صادرکننده را در تنگنای مالی قرارداده و در نتیجه باعث ناتوانی وی در ایفای تعهدات مالی وی به اعتبار دهندگان داخلی و گاهی اوقات منجر به ورشکستگی کامل وی میگردد. بمنظور تشویق صادرکنندگان به توسعه فعالیتهای صادراتی خود و کاهش نگرانی آنها در این زمینه و ارائه پوششهای لازم به آنها در مقابل ریسکهای سیاسی و تجاری، دولتها اقدام به ایجاد شرکتهای بیمه اعتبار صادراتی مینمایند. این قبیل شرکتهای بیمه عمدتاً وابسته به دولت و متکی به حمایتهای مالی آن بوده و اغلب ریسکهایی را پوشش میدهند که معمولاً از سوی شرکتهای بیمه تجاری قابل پوشش نیستند. در این راستا و بمنظور تأمین امنیت مالی صادرکنندگان ایرانی و در نتیجه توسعه مؤثر صادرات غیر نفتی کشور، صندوق ضمانت صادرات ایران بعنوان یکی از زیرمجموعههای وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت با شخصیت مالی و حقوقی مستقل تأسیس گردید. این صندوق به پشتوانه حمایتهای مالی دولت، علاوه بر پوشش ریسکهای سیاسی و تجاری صادرات، با صدور انواع ضمانتنامه اعتباری، به تأمین منابع مالی مورد نیاز صادرکنندگان نیز کمک مینماید. ا
آدرس: تهران میدان آرژانتین خیابان شهید احمد قصیر- خیابان شانزدهم شماره ۵
تلفن: (۶ خط) ۸۸۷۳۳۳۷۰ فاکس: ۸۸۷۳۳۳۷۶
پست الکترونیک: Info@egfi.org
تاریخچه
در پی کاهش ارزش دلار در مقابل ریال و در نتیجه کمبود درآمدهای نفتی در اوایل دهه ۵۰ و بمنظور پوشش صادرات ایران در مقابل ریسکهای عمده تجاری و سیاسی، صندوق ضمانت صادرات ایران با همکاری آنکتاد، بعنوان تنها شرکت دولتی بیمه اعتبار صادراتی وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۳۵۲ تأسیس گردیده و فعالیت خود را تحت نظارت مرکز توسعه صادرات ایران آغاز نمود.
البته عمر این سازمان تازه تأسیس چندان طولانی نبود چرا که با بالا رفتن قیمت نفت در نتیجه تحولات سیاسی در منطقه خاور میانه در اواسط دهه ۷۰ میلادی، درآمد نفتی کشور افزایش یافته و همین موضوع باعث شد که صندوق ضمانت صادرات ایران بدست فراموشی سپرده شده و فعالیتهای آن بطور کامل متوقف گردد.
پس از ده سال عدم فعالیت، بار دیگر صندوق ضمانت صادرات ایران بعنوان یک سازمان وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت و با شخصیت حقوقی و مالی مستقل مجدداً در سال ۱۳۷۳ فعالیت خود را آغاز نمود تا به صادرکنندگان در بازیافت موقعیت تجاری خود که در اثر ۸ سال جنگ تحمیلی مختل شده بود کمک نموده و موجبات افزایش درآمدهای غیر نفتی را فراهم آورد.
ساختار سازمانی
مدیران
هیات مدیره
- آقای سید کمال سید علی رییس هیات مدیره و مدیرعامل
- آقای آرش شهرآیینی عضو هیأت مدیره (موظف)
- آقای مجتبی کاووسی عضو هیات مدیره (موظف)
- آقای محمد رضا شجاع الدینی عضو هیات مدیره (غیر موظف)
- آقای ولی ا… افخمی راد عضو هیات مدیره (غیر موظف)
سایر مدیریتها
مدیر ریسک
- آقای ابوالقاسم عاشری مدیر صدور بیمه نامه کوتاه مدت
- خانم هایده یونسی مدیر صدور بیمه نامه میان و بلند مدت
- آقای محمد حسین مقیسه مدیر صدور ضمانت نامه
- آقای بهمن منتی مدیر خسارت
- آقای مجید آقازاده مدیر حوزه مدیر عامل
- آقای سید هادی موسوی راد مدیر امور اداری
- آقای داود عزیزی مدیر امور مالی
- آقای مهرداد پارسامنش مدیر اطلاعات و برنامه ریزی
- آقای فرشید احمدی مدیر امور بازاریابی و کارگزاریها
- آقای ابراهیم حاجی نوروزی مدیر دفتر حقوقی
- سیامک تاتلاری روابط عمومی
قانون چگونگی اداره صندوق
ماده ۱
به منظور توسعه و افزایش صادرات کشور از طریق تضمین اعتبارات و سرمایه گذاریهای مربوط به کالاها و خدمات صادراتی و ایجاد تسهیلات لازم و ضمانت مطالبات صادر کنندگان کالاها و خدمات از خریداران خارج از کشور در قبال خطرات حاصل از عواملی که به طور معمول شرکتهای بیمه تجاری آنها را بیمه نمیکنند، صندوق ضمانت صادرات ایران – که در این قانون (صندوق) نامیده میشود – از مرکز توسعه صادرات ایران منتزع گردیده و به موجب ضوابط و مقررات این قانون اداره میشود.
ماده ۲
صندوق دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی و اداری است و به صورت شرکت سهامی خاص زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت و طبق این قانون و اساسنامه آن – که به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت به تصویب هیات وزیران میرسد – اداره خواهد شد و در موارد پیش بینی نشده، تابع قانون تجارت میباشد و در صورتی مشمول قوانین و مقررات عمومی مربوط به شرکتها و مؤسسات دولتی و وابسته به دولت میشود که به طور صریح از آن نام برده شود.
تبصره ۱ – آیین نامه استخدامی مشترک شرکتهای بیمه و بیمه مرکزی ایران و تغییرات مورد نظر صندوق در آیین نامه یاد شده، به پیشنهاد وزیر صنعت، معدن و تجارت و تصویب هیات وزیران اعمال خواهد شد.
ماده ۳
سرمایه صندوق مبلغ ۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال است که به صد هزار سهم یک میلیون (۱,۰۰۰،۰۰۰) ریالی با نام تقسیم میشود و تمام آن متعلق به دولت است. افزایش و کاهش سرمایه صندوق تابع اساسنامه خواهد بود. (به استناد به مصوبه مجمع عمومی صندوق ضمانت صادرات ایران در شهریور ماه ۱۳۹۲، سرمایه صندوق به ۶۹۱۴ میلیارد ریال افزایش یافت)
ماده ۴
صندوق دارای ارکان زیر است که حدود وظایف و اختیارات هر یک در اساسنامه صندوق تعیین میشود:
الف – مجمع عمومی:
اعضای مجمع عمومی عبارت هستند از:
- وزیر صنعت، معدن و تجارت که ریاست مجمع عمومی را بر عهده دارد
- وزیر امور اقتصادی و دارایی،
- وزیر امور خارجه،
- رییس سازمان برنامه و بودجه (معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری)
- رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
- رئیس کل مرکز توسعه صادرات ایران، (رییس سازمان توسعه تجارت)
- دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از کمیسیونهای امور بازرگانی و توزیع و امور اقتصادی و دارایی و تعاون با انتخاب مجلس به عنوان ناظر.
مدیر عامل صندوق به عنوان دبیر مجمع عمومی بدون حق رأی در جلسات مجمع عمومی صندوق حضور خواهد یافت.
ب – هیات مدیره و مدیر عامل:
مدیر عامل و اعضای هیات مدیره که تعداد آنها پنج نفر میباشد به پیشنهاد وزیر صنعت، معدن و تجارت و تأیید مجمع عمومی صندوق برای مدت پنج سال منصوب میشوند. مدیر عامل میتواند رئیس هیات مدیره نیز باشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت میتواند مدیر عامل را عزل نماید.
ج – بازرس یا بازرسان قانونی:
صندوق دارای یک یا دو بازرس اصلی و نیز یک یا دو بازرس علی البدل خواهد بود که توسط مجمع عمومی برای مدت یک سال انتخاب میشوند.
تبصره – انتخاب مجدد مدیران و بازرسان امکانپذیر است.
ماده ۵
ضمانت صندوق به ترتیبی که در آیین نامههای مربوطه تعیین میشود شامل موارد زیر خواهد بود:
الف – مطالبات صادرکنندگان کالاها و یا خدمات از خریداران خارج از کشور که به دلایل زیر در سررسید مقرر وصول نشود، مشروط بر آنکه ناشی از عدم تعهد صادرکننده نباشد:
- استنکاف خریدار از قبول کالای صادرشده یا خدمت انجام شده.
- عدم پرداخت بهای کالا یا خدمت در سررسید مقرر.
- عدم توانایی مالی خریدار به دلیل ورشکستگی یا اعسار یا توقف.
- بروز جنگ یا حالت جنگ.
- تیره شدن روابط و یا قطع روابط سیاسی با کشور خریدار به نحوی که در نتیجه آن، صادرکننده موفق به دریافت مطالبات خود در سررسید آنها نشود.
- اعمال سیاستهای اقتصادی که موجب مسدود شدن مطالبات صادرکنندگان شود.
- اعمال سیاستهای مربوط به محدودیتهای وارداتی و ارزی در کشور خریدار.
- سلب مالکیت از خریدار بر اثر ملی شدن یا مصادره اموال به نحوی که موفق به دریافت مطالبات خود نشود،
- سایر عوامل خارج از حیطه اختیار صادرکننده و خریدار که به تشخیص هیات مدیره صندوق موجب عدم وصول مطالبات صادرکننده شود.
ب – تسهیلاتی که برای کالاها یا خدمات صادراتی تخصیص یابد.
ج – سایر مواردی که به تشخیص هیات وزیران در امر توسعه صادرات لازم و مفید باشد.
ماده ۶
صندوق مکلف است پس از قبول یا پرداخت خسارت ناشی از موارد فوق، نسبت به استیفای حقوق خود برای وصول خسارات مربوط اقدام نماید.
ماده ۷
صندوق در مقابل خدماتی که ارائه میدهد کارمزد دریافت میکند. میزان کار مزد با پیشنهاد مجمع عمومی و تصویب هیات وزیران تعیین میگردد.
تبصره ۱- دولت مکلف است از تمام واردکنندگان غیردولتی یک درصد (۱%) از ارزش سیف کالا دریافت و در اختیار صندوق قرار دهد تا به حساب اندوخته احتیاطی منظور شود. (بر اساس ابلاغیه شماره ۵۸۲۲۶ مورخه ۱۱/۱۱/۱۳۸۱ ریاست محترم جمهوری دریافت ۱% ارزش سیف کالاهای واردانی از تمام وارد کنندگان غیر دولتی حذف و قانون تجمیع عوارض جاگزین آن گردید.)
تبصره ۲- وجوه مصرف نشده اندوخته احتیاطی مربوط به هر سال نیز به حساب افزایش اندوخته احتیاطی صندوق اختصاص مییابد.
چگونگی و نحوه استفاده از اندوخته احتیاطی برابر آئین نامهای خواهد بود که با پیشنهاد مجمع عمومی و به تصویب هیات وزیران میرسد.
تبصره ۳- سود ویژه سالانه صندوق نیز که پس از کسر تمامی هزینهها، ذخایر فنی، اندوخته قانونی، مالیات و کسور قانونی محاسبه میشود به حساب اندوخته احتیاطی منظور خواهد شد.
تبصره ۴- هر گاه درآمدهای صندوق برای پرداخت خسارات وتامین ذخایر فنی کافی نباشد ما به التفاوت پس از تصویب هیات وزیران در بودجه سالانه کل کشور به حساب صندوق منظور خواهد شد. میزان و ترتیب محاسبه ذخائر فنی توسط مجمع عمومی صندوق تعیین میشود.
ماده ۸
حق الثبت اسناد رهنی مربوط به صندوق سه دهم در هزار تعیین میشود.
قانون فوق مشتمل بر هشت ماده و شش تبصره در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ پانزدهم مهر ماه یکهزاروسیصد و هفتاد و پنج مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۲۱/۷/۱۳۷۵ به تائید شورای نگهبان رسیده است./
اهم عملکرد
دریافت فایل
روابط بینالملل
همکاریهای بینالمللی صندوق
صندوق ضمانت صادرات ایران، بعنوان موسسه بیمه اعتبار صادراتی (ECA) رسمی ایران، برای ارائه خدمات بهینه به صادرکنندگان کشور، فعالیتهای بینالمللی متنوعی را انجام میدهد که از جنبههای مختلف حائز اهمیت میباشند. اهم این موارد عبارتند از:
– همکاریهای بینالمللی صندوق متضمن دسترسی به روزآمدترین اطلاعات تخصصی و استانداردها در حوزه بیمه اعتبار صادراتی میباشد که این امر تأثیر مستقیمی بر عملکرد بهینه صندوق در سطح «کلاس جهانی» دارد.
- صندوق بعنوان موسسه بیمه اعتبار صادراتی رسمی ایران، در تعاملات بینالمللی، علاوه بر نمایندگی صنعت بیمه اعتباری ایران، سعی مینماید با انجام رایزنیهای موردنیاز، به تسهیل شرایط صادرات و سرمایهگذاری ایرانیان در خارج از کشور کمک نماید. مذاکرات مختلف صورت گرفته بویژه در حوزه حمایت از رتبه ریسک اعتباری ایران در اجلاسهای متعدد، که تأثیر مستقیمی بر تجارت و سرمایهگذاری کشور داشته، نمونه بارز این امر است.
- ارتباط این صندوق با نهادهای خارجی همچون اتحادیهها، بانکها، مؤسسات دولتی و نیمه دولتی، شرکتها و … منجر به اخذ اطلاعات اعتباری آن نهادها و نیز مذاکره و رایزنی با هدف حمایت از صادرات تحت پوشش صندوق گردیده و در نهایت باعث بهبود خدمات صندوق به مشتریان خواهد شد.
- مشارکت و ارائه خدمات از سوی نمایندگان صندوق در بسیاری از هیاتهای تجاری، اجلاسهای کمیسیون مشترک و …، عقد قرارداد صادراتی تجار بخش خصوصی کشور با خریداران خارجی را تسهیل مینماید.
- فراهم نمودن بستر لازم برای تسهیم ریسک در قالب اتکائی و یا بیمه مشترک از دیگر زمینههایی است که به بهبود ظرفیت صندوق در ارائه خدمات حمایتی به صادرکنندگان کمک مینماید.
- صندوق همچنین در مواقع مورد نیاز به نهادهای مالی، بانکی و بیمهای خارجی، برای تأمین مالی، پوشش بیمهای و … در ایران، خدمات مشاورهای ارائه میدهد که این امر تأثیر مستقیمی بر تأمین مالی پروژهها در ایران و نیز جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی دارد.
تعاملات بین المللی صندوق با هدف انجام وظایف فوق، در چارچوبهای ذیل انجام میشود:
الف – عضویت در اتحادیههای بینالمللی
صندوق در دو اتحادیه بینالمللی و اصلی این حوزه، «اتحادیه برن-کلوپ پراگ» و «اتحادیه امان» عضویت و مشارکت فعال دارد. عضویت در این دو اتحادیه شاهراه دستیابی صندوق به اطلاعات روزآمد، برقراری ارتباطات با مؤسسات همتا و نیز رایزنیهای مختلف میباشد.
الف – ۱- اتحادیه برن – کلوپ پراگ
«اتحادیه بینالمللی بیمهگران اعتباری و سرمایه گذاری» موسوم به «اتحادیه برن»، با هدف ترویج اصول صحیح بیمه اعتبار صادراتی و سرمایهگذاری خارجی در دنیا، در سال ۱۹۳۴ میلادی با حضور ۴ موسسه بیمه اعتبار صادراتی از کشورهای فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و انگلستان تأسیس شد تا زمینه لازم جهت تبادل اطلاعات و تجربیات میان اعضاء را فراهم آورد. مؤسسات فعال در رشته بیمه اعتبار صادراتی و پوشش ریسکهای سیاسی صرفاً مجاز به عضویت در این اتحادیه بوده و در سال ۲۰۱۵، تعداد اعضاء اتحادیه به ۵۱ عضو رسیده است.
کلوپ پراگ (زیرمجموعه اتحادیه برن) نیز، در سال ۱۹۹۳، با هدف فراهم آوردن زمینه ایجاد و توسعه مؤسسات بیمه اعتبار صادراتی در کشورها بویژه در کشورهای در حال توسعه تأسیس گردید. این کلوپ به نوعی مرحله مقدماتی عضویت در اتحادیه برن میباشد و در حال حاضر (سال ۲۰۱۵) ۳۷ عضو دارد.
اجلاسهای ششماهانه اتحادیه برن و کلوپ پراگ، از مهمترین رویدادهای بینالمللی حوزه بیمه اعتبار صادراتی میباشند که در آنها، اعضاء علاوه بر ارائه گزارش عملکرد خود، به تبادل اطلاعات و تجربیات فنی میپردازند. کارگاههای آموزشی و سمینارهای تخصصی این نهاد نیز از بهترین منابع برای دسترسی به روزآمدترین اطلاعات و تبادل تجربیات تخصصی میباشند.
صندوق ضمانت صادرات ایران، پس از تصویب قانون در مجلس شورای اسلامی، در سال ۱۹۹۹ به عضویت کلوپ پراگ درآمده و از آن سال تاکنون در این اتحادیه مشارکت فعال داشته است. بهرهمندی از اطلاعات روزآمد و تبادل اطلاعات فنی از یک سو و انجام رایزنیهای مختلف با همتایان (درمورد تعریف زمینههای همکاری) و با نهادهای بینالمللی (بویژه در زمینه ریسک سیاسی و تجاری ایران) از مهمترین دستآوردهای عضویت صندوق در این اتحادیه میباشد. لازم به ذکر است از سال ۲۰۱۴، یکی از دو اجلاس اتحادیه برن و کلوپ پراگ طی سال به صورت مشترک برگزار میگردد که این امر، زمینه بهرهمندی صندوق از تجارب همتایان خود در کشورهای توسعه یافته و نیز سمینارهای تخصصی اتحادیه برن را فراهم آورده است.
الف – ۲- اتحادیه امان
«اتحادیه امان» در سال ۲۰۰۹ به ابتکار دو موسسه چندجانبه اسلامی (ICIEC- Dhaman) و ۱۴ موسسه بیمه اعتبار صادراتی و سرمایهگذاری از کشورهای اسلامی همانند صندوق ضمانت صادرات ایران، ترکیه، امارات، الجزایر، مصر، اندونزی، اردن، لبنان، مالزی، عمان، سنگال، سودان و تونس تأسیس شد. در حال حاضر (سال ۲۰۱۵)، این اتحادیه ۱۸ عضو اصلی (از کشورهای اسلامی) و ۱۳ عضو وابسته و ناظر (از کشورهای اسلامی و غیر اسلامی) دارد. هدف از تأسیس این اتحادیه، ایجاد یک اتحادیه اسلامی موازی با اتحادیه برن و نیز گسترش همکاریها میان مؤسسات بیمه اعتباری و مالی کشورهای اسلامی میباشد تا این مؤسسات علاوه بر تبادل تجربه و اطلاعات تخصصی و اعتباری، به تقویت تبادلات تجاری و سرمایهگذاری میان کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی (OIC) کمک نمایند. از زمان تأسیس تا سال ۲۰۱۵، دو موسسه ICIEC و Dhaman بهصورت دورهای میزبان دبیرخانه این اتحادیه بودهاند، که در این سال با رأی اعضاء، دبیرخانه اتحادیه بهصورت مستقل در مسقط عمان تأسیس گردید.
در مجموع، اعضای اصلی این اتحادیه، سالانه بیش از ۲۰ میلیارد دلار از صادرات و سرمایهگذاریهای کشورهای اسلامی را تحت پوشش قرار میدهند (آمار سال ۲۰۱۵)؛ که البته با در نظر گرفتن حجم تجارت کشورهای مسلمان، همچنان نیاز به رشد بیشتر این حمایت حس میگردد.
با توجه به اهمیت گسترش تجارت و سرمایهگذاری در کشورهای اسلامی و نیز شرایط ج.ا.ایران در عرصه بینالمللی طی چندسال اخیر، اتحادیه امان جایگاه ویژهای برای صندوق داشته و به همین دلیل صندوق جزو پیشگامان و اعضاء مؤسس آن بوده و نظر به حجم پوشش و مشارکت مؤثر، تاکنون توانسته در بخشهای اصلی این اتحادیه نقش کلیدی ایفا نماید که اهم آن عبارتند از:
- مشارکت فعال و مؤثر در اجلاسها و مجامع عمومی سالانه اتحادیه، باهدف تبادل اطلاعات تخصصی و رایزنی با همتایان
- انتخاب شدن در هیات مدیره ۷ عضوی اتحادیه طی سه دوره متوالی (از بدو تأسیس تاکنون) و انتخاب بعنوان معاون رئیس هیات مدیره در سال ۲۰۱۳
- عضویت در کمیته ایجاد «پایگاه اطلاعات اعتباری خریداران» و نیز عضویت در این پایگاه از بدو ایجاد رسمی در سال ۲۰۱۲ (با توجه به شرایط خاص کشور در سالهای اخیر، این پایگاه بعنوان مهمترین ابزار دسترسی به اطلاعات اعتباری خریداران خارجی به شمار میرود)
- ارائه طرح تأسیس «موسسه وصول مطالبات اتحادیه امان» در سال ۲۰۱۳ و پذیرش این طرح از سوی هیات مدیره برای اجرا، پس از نهایی شدن طرح «پایگاه اطلاعات اعتباری»
- میزبانی اجلاس سالانه و مجمع عمومی اتحادیه امان در پائیز ۲۰۱۴ و تقدیر دبیرکل اتحادیه و اعضاء بواسطه کیفیت و سازماندهی بسیار مناسب اجلاس
- میزبانی دوره آموزشی «مدیریت ریسک و بیمه اعتباری» اتحادیه امان در بهار ۲۰۱۴ با حضور مدرسانی از موسسه بیمه اعتبار صادراتی ایتالیا (SACE) و بهرهمندی تعدادی از پرسنل صندوق از این دوره
ب – همکاری با مؤسسات چندجانبه و منطقهای
ب – ۱- آژانس چند جانبه تضمین سرمایه گذاری- میگا
«آژانس چند جانبه تضمین سرمایه گذاری» (میگا) یکی از آژانسهای وابسته به بانک جهانی است که در سال ۱۹۸۸ بهمنظور تشویق سرمایهگذاریهای مستقیم خارجی در کشورهای درحال توسعه با هدف فقرزدایی و بهبود کیفیت زندگی مردم آن کشورها تأسیس گردید. میگا به واسطهٔ عضویت ۱۸۱ کشور (در سال ۲۰۱۵) و بینالمللی بودن ساختار آن، موقعیت منحصر به فردی داشته و با فراهمآوردن چتر حمایتی در برابر ریسک اقدامات دولتی کشورهای میزبان در مصادره غیرقانونی سرمایهگذاریهای صورت گرفته از سوی اتباع خارجی، ضریب اطمینان سرمایهگذاری خارجی را افزایش میدهد.
در آذرماه ۱۳۸۲، صندوق ضمانت صادرات ایران به عضویت این آژانس درآمد. بهدنبال این امر، صندوق میزبان برگزاری اولین کارگاه آموزشی میگا در منطقه خلیج فارس در فوریه ۲۰۰۴ در جزیره کیش گردید. درضمن در همین سال یک یادداشت تفاهم همکاری با آژانس مذکور در زمینه اطلاع رسانی، بیمه اتکایی و مشترک، برگزاری دورههای آموزشی و … بین صندوق و میگا به امضاء رسید.
ب – ۲ – موسسه اسلامی بیمه سرمایهگذاری و اعتبار صادراتی
«موسسه اسلامی بیمه سرمایهگذاری و اعتبار صادراتی» (ICIEC) شاخه بیمهای «بانک توسعه اسلامی» (IDB) در سال ۱۹۹۴ بعنوان یک موسسه بینالمللی با ماهیت حقوقی مستقل تأسیس گردید که مؤسسات بیمه اعتبار صادراتی کشورهای عضو «سازمان همکاریهای اسلامی» در آن عضویت دارند. در حال حاضر «بانک توسعه اسلامی» با در اختیار داشتن نیمی از سهام این موسسه، سهامدار اصلی بوده و مابقی سهام به مؤسسات بیمه اعتبار صادراتی کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی تخصیص داده شده است. در سال ۲۰۱۵، در مجموع ۴۳ موسسه بیمه اعتبار صادراتی اسلامی عضو ICIEC میباشند.
ICIEC از طریق ارائه پوشش بیمهای اعتبارات صادراتی و سرمایهگذاری و سایر ابزارهای کاهش ریسک مطابق با شریعت، به گسترش صادرات کشورهای عضو و سرمایهگذاری در این کشورها کمک مینماید.
در سال ۱۳۷۳ مجلس شورای اسلامی ج. ا. ایران، با خرید ۵۰۰۰ سهم از سهام این موسسه به ارزش پنج میلیون دینار اسلامی موافقت نمود. متعاقب آن، ایران بعنوان دومین سهامدار عمده به عضویت ICIEC در آمد.
در سال ۲۰۰۲، برای اولین بار یادداشت تفاهم همکاری کلی برای همکاریهای بیمهای فیمابین صندوق و ICIEC به امضاء رسید. در سال ۲۰۰۴ موافقتنامه بیمه اتکایی اختیاری منعقد گردید که بر اساس آن طی سالیان گذشته، واگذاری اتکایی به ICIEC بصورت موردی صورت پذیرفته است. درضمن تبادل اطلاعات تخصصی و کمکهای فنی در دستور کار دو موسسه میباشد.
ب – ۳ – موسسه تضمین سرمایه گذاری و اعتبارات صادراتی عربی – ضمان
ضمان (Dhaman) موسسهای منطقهای، عربی با شخصیت حقوقی مستقل است که اعضاء آن، کشورهای عربی و چهار موسسه مالی عربی هستند. هدف کلی این موسسه که در سال ۱۹۷۴ در کویت تأسیس گردید، بهبود سرمایهگذاری در کشورهای عربی و تشویق صادرات کشورهای عربی به سایر کشورها میباشد.
صندوق ضمانت صادرات ایران در سال ۲۰۰۴ یادداشت تفاهم همکاری با موسسه ضمان در زمینههای مختلف همچون بیمه مشترک، بیمه اتکائی، تبادل اطلاعات خریداران، بازیافت مطالبات و غیره امضاء نمود. تاکنون صندوق و ضمان، بویژه بعنوان دو عضو هیات مدیره اتحادیه امان، همکاریهایی در حوزه تبادلات اطلاعات تخصصی و فنی داشتهاند.
ب- ۴ – موسسه بیمه تجاری آفریقا
«موسسه بیمه تجاری آفریقا» (ATI) موسسه بیمه اعتباری صادراتی آفریقا میباشد که در سال ۲۰۰۱ با کمکهای مالی و فنی «بانک جهانی» و مشارکت ۷ کشور تأسیس گردید. هدف اصلی این موسسه، افزایش سرمایهگذاری در کشورهای آفریقایی و همچنین کمک به صادرات این کشورها، از طریق ارائه ابزارهای کاهش ریسکهای سیاسی و تجاری میباشد.
در حال حاضر (۲۰۱۵) ۱۰ کشور و ۷ موسسه/بانک منطقهای و بینالمللی عضو این موسسه میباشند. ATI در کشورهای ذیل بعنوان کشورهای عضو، ریسکهای تجاری و سیاسی را پوشش میدهد:
بنین، بروندی، جمهوری دموکراتیک کنگو، کنیا، ماداگاسکار، مالاوی، رواندا، تانزانیا، اوگاندا و زامبیا
صندوق ضمانت صادرات ایران در سال ۲۰۰۴ یادداشت تفاهم همکاری با موسسه ATI در زمینههای مختلف همچون بیمه مشترک، بیمه اتکائی، تبادل اطلاعات خریداران، بازیافت مطالبات و غیره امضاء نمود.
ج – بهرهمندی از شبکههای اطلاعات اعتباری و مالی بینالمللی
دسترسی به اطلاعات اعتباری و مالی یکی از شاهکلیدهای تجارت موفق میباشد که منجر به کاهش ریسک قصور در پرداخت از سوی خریداران خارجی میگردد. صندوق ضمانت صادرات ایران با توجه به نقش حمایتی خود، تلاش نموده با عضویت در شبکهها و پایگاههای اطلاعاتی مختلف، علاوه بر ارائه خدمات بیمهای حرفهای و مبتنی بر ارزیابی ریسک، دسترسی صادرکنندگان کشور به اطلاعات اعتباری و مالی خریداران را تسهیل نماید. اهمیت این نقش صندوق، با در نظر گرفتن هزینه چند ده هزار دلاری عضویت در این پایگاههای اطلاعاتی و نیز عدم امکان بهرهمندی مستقل شرکتهای کوچک از این خدمات مشخص میگردد. بعلاوه سقفهای اعتباری پیشنهادی از سوی صندوق جهت کشورها، بانکها و شرکتها، به استناد اطلاعات موجود در این پایگاههای اطلاعاتی و برمبنای نظرات کارشناسی و الگوهای داخلی صندوق تعیین میشوند که این تحلیل بعنوان ارزش افزوده آن گزارشهای اعتباری به شمار میرود. در برخی از این پایگاهها، صندوق ضمانت صادرات ایران، تنها نهاد ایرانی عضو میباشد.
ج – ۱ – شبکه شرکای کوفاس
«شبکه شرکای کوفاس» که قبلاً «کردیت آلیانس» نامیده میشد، وابسته به موسسه بیمه اعتبار صادراتی فرانسه به نام «کوفاس» میباشد. این شبکه با هدف ارائه خدمات بیمه اعتباری و اطلاعات اعتباری در سطح جهان و تبادل اطلاعات فنی در میان اعضاء، در سال ۱۹۹۲ تأسیس گردید. این شبکه گستردهترین و معتبرین شبکه در این حوزه از صنعت در سطح جهان میباشد، در حال حاضر (در سال ۲۰۱۵) در ۹۸ کشور مختلف از طریق شرکای مستقیم (شرکتهای زیرمجموعه کوفاس) و شرکای غیرمستقیم (مؤسسات بیمه اعتباری و بیمهگران خصوصی) حضور دارد. ارائه خدمات اعضای این شبکه در حوزه بیمه و اطلاعات اعتباری در ۲۰۰ کشور جهان میسر میباشد. پایگاه اطلاعات اعتباری این شبکه شامل اطلاعات اعتباری و مالی بیش از ۶۵ میلیون شرکت جهان میباشد که یکی از جامعترین منابع در این حوزه است.
صندوق ضمانت صادرات ایران در اکتبر ۲۰۰۲ با امضاء «منشور کردیت آلیانس» و بخشهایی از «قرارداد استفاده از خدمات» به عضویت این شبکه درآمد. بعد از آن طی سالهای مختلف صندوق با امضای اسناد مختلف، گستره بهرهمندی از این شبکه را گسترش داد. بخش اطلاعات اعتباری خریداران (بانک اطلاعاتی ۶۵ میلیون خریدار جهان) و نیز سمینارها و دورههای آموزشی این شبکه، مهمترین بخشهای مورداستفاده صندوق میباشند. دسترسی به پایگاه اطلاعاتی مذکور در ایران صرفاً برای صندوق بعنوان «موسسه بیمه اعتبار صادراتی رسمی ایران» امکانپذیر است.
ج – ۲- پایگاه اطلاعات اعتباری اتحادیه امان
با توجه به ضعف اطلاعات اعتباری ارائه شده از سوی پایگاهها و نیز مؤسسات ارائهدهنده اطلاعات اعتباری شرکتها در حوزه کشورهای اسلامی و بویژه منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، اعضای اتحادیه امان (اتحادیه بیمهگران اعتباری اسلامی)، اقدام به ایجاد «پایگاه اطلاعات اعتباری اتحادیه امان» نمودند. با توجه به شرایط خاص کشور در عرصه بینالمللی و برخی محدودیتهای موجود در عرصه بینالمللی طی سالهای اخیر، صندوق بعنوان یکی از اعضای «هیات مدیره اتحادیه» و «عضو کمیته پایگاه اطلاعاتی» مشارکت موثری در ایجاد آن داشت. این پایگاه با کمک موسسه اعتبارسنجی RIME طراحی و در سال ۲۰۱۲ افتتاح گردید. توسعه این پایگاه در دستور کار اتحادیه امان قرار دارد. صندوق نیز در همان سال با امضای موافقتنامه مربوطه، رسماً به عضویت این پایگاه اطلاعاتی درآمد.
ارائه اطلاعات اعتباری شرکتها با استفاده از منابع اطلاعاتی مؤسسات صاحب نام این حوزه همچون Creditsafe, TCM, Rime, Basis, IGK، تشکیل «لیست سیاه» شرکتهای با بدهی معوق در دنیا، کاهش هزینه دستیابی به اطلاعات اعتباری، تبادل اطلاعات اعتباری و تسهیم تجربه و دانش میان اعضای اتحادیه و … از مهمترین مزایای عضویت در این پایگاه اطلاعاتی میباشد.
دسترسی به بانک اطلاعاتی مذکور در ایران صرفاً برای صندوق بعنوان «موسسه بیمه اعتبار صادراتی رسمی ایران» امکانپذیر است و در حال حاضر شاهراه دسترسی صندوق به اطلاعات اعتباری شرکتهای خارجی به حساب میآید.
ج – ۳ – بانک اسکوپ (پایگاه اطلاعات اعتباری بانکها)
شرکت Bureau van Dijk با دارا بودن دفتر مرکزی در بلژیک و شعبات در کشورهای مختلف، یکی از بزرگترین شرکتهای ارائه دهنده اطلاعات اعتباری در حوزه شرکتها، بانکها، کشورها و … میباشد. یکی از خدمات این شرکت، پایگاه اطلاعاتی بانکها به نام Bankscope است که در آن اطلاعات مالی ۲۵۰۰۰ بانک در سراسر جهان برای بیش از یک دهه وجود دارد. این پایگاه اطلاعاتی علاوه بر صورتهای مالی هربانک، اطلاعاتی همچون نسبتهای مالی، رتبهبندیهای بینالمللی (از Fitch، EIU، Moody’s، S&P، و …)، اخبار مربوط به هر بانک و سایر اطلاعات و تحلیلهای مالی مرتبط را ارائه میدهد.
صندوق امانت صادرات ایران از سال ۱۳۸۰ بهعنوان اولین موسسه در ایران، آبونمان «بانک اسکوپ» شد. دسترسی به اطلاعات روزآمد بانکها از این طریق، اعتبارسنجی بهینه بانکهای خارجی به منظور ارائه پوشش بیمهای برای صادرکنندگان ایرانی و نیز معرفی بانکهای مورد قبول صندوق در هر کشور را امکان پذیر میسازد.
ج – ۴ – مؤسسات ارائه دهنده اطلاعات اعتباری
علاوه بر بهرهگیری از شبکههای اطلاعاتی فوق، صندوق ضمانت صادرات در راستای غنی سازی گزارشهای اعتبارسنجی و تعیین سقف اعتباری خریداران خارجی تحت پوشش خود، اقدام به انعقاد قرارداد مستقل با تعدادی از مؤسسات اعتبارسنجی برتر دنیا نموده و اطلاعات اعتباری خریداران در کشورهای مختلف بویژه در کشورهای عراق، افغانستان و CIS را دریافت مینماید. اداره اعتبارسنجی خارجی صندوق، نقطه تماس با مؤسسات ارائه دهنده اطلاعات اعتباری میباشد.
ج – ۵- خدمات مؤسسات همتا در حوزه اطلاعات اعتباری
در چارچوب تفاهمنامه و قراردادهای منعقده با مؤسسات همتا (ECAs)، صندوق این امکان را دارد تا در مواقع لزوم از خدمات این مؤسسات در حوزه اطلاعات اعتباری شرکتها، اطلاعات بازار و … بهرهمند گردیده و بطور متقابل، در مواقع لزوم چنین دادههایی را در اختیار آنها قرار میدهد.
د – همکاری با مؤسسات همتا
صندوق ضمانت صادرات ایران با هدف ارائه خدمات بهتر به صادرکنندگان ایرانی در کشورهای مختلف، یادداشت تفاهم یا موافقتنامه همکاری با مؤسسات همتای بیمه اعتبار صادراتی ملی (ECAs)، اگزیم بانکها، بیمهگران اعتباری خصوصی و … در کشورهای مختلف و در زمینههای بیمه اتکایی، بیمه مشترک، اعتبارسنجی از خریداران خارجی، کمک به جلوگیری از بروز خسارت بواسطه عدم پرداخت از سوی خریدار خارجی، کمک به بازیافت خسارات پرداختی از سوی صندوق، تبادل اطلاعات و تجارب فنی، آموزش و … منعقد نموده است. لیست این مؤسسات در ذیل آمده که از این میان، همکاری با مؤسسات بیمه اعتبار صادراتی روسیه، اگزیم بانک ترکیه و شرکت بیمه اعتبار صادراتی لبنان بیش از سایر مؤسسات میباشد.
هـ – مشارکت در اجلاسهای کمیسیون مشترک و سایر هیاتهای تجاری
صندوق ضمانت صادرات ایران بهعنوان بازوی حمایتی دولت در امر صادرات، در اجلاسهای کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی فیمابین ایران و سایر کشورها، جلسات هیاتهای تجاری اتاق بازرگانی و سایر گردهماییهای مرتبط با امر صادرات شرکت مینماید، تا علاوه بر کمک به هموار نمودن بستر لازم برای صادرات و سرمایهگذاری ایرانیان در خارج از کشور، خدمات مختلف خود را به صادرکنندگان کشور ارائه نماید.
و: سایر همکاریهای بین المللی
بمنظور ارائه خدمات بهتر به مشتریان صندوق و دسترسی به روزآمدترین اطلاعات دنیا، این نهاد سعی نموده که علاوه بر موارد پیش گفته، بسته به مورد، هرگونه همکاری لازم را با نهادهای بینالمللی داشته باشد. از آن جمله میتوان به همکاری صندوق با سفارتخانههای ایران در سایر کشورها، همکاری و امضای قرارداد با مؤسسات مالی و بانکی در کشورهای مختلف، همکاری با نهادهای مالی بینالمللی، شرکت در کنفرانسها، سمینارها و دورههای آموزشی بینالمللی اشاره نمود.
در این زمینه امضای چهار قرارداد همکاری با بانکهای عراق و برخی دیگر از کشورها قابل ذکر میباشد.
ز – رویدادهای مهم بینالمللی صندوق از گذشته تاکنون (گاهشمار)
صندوق ضمانت صادرات ایران علاوه بر مشارکت در اجلاسها، کنفرانسها، سمینارها و جلسات بینالمللی حوزه بیمه اعتبار صادراتی و تجاری، در تعدادی از رویدادهای بینالمللی نیز بعنوان میزبان نقش داشته است که اهم این موارد عبارتند از:
میزبانی چهارمین اجلاس مؤسسات بیمه اعتباری عضو ICIEC در سال ۲۰۰۴
این اجلاس با شرکت حدود ۳۰ نماینده از مؤسسات بیمه اعتبار صادراتی عضو «موسسه اسلامی بیمه سرمایه گذاری و اعتبار صادراتی» (ICIEC) به میزبانی صندوق از تاریخ ۲۳ لغایت ۲۴ آذرماه ۱۳۸۳ در تهران برگزار گردید. این اولین اجلاس بینالمللی با میزبانی صندوق بود که طی آن، متخصصان حوزه بیمه اعتبار صادراتی برای اولین بار در ایران گرد هم آمدند.
برگزاری کارگاه آموزشی «آژانس چند جانبه تضمین سرمایه گذاری» MIGA در سال ۲۰۰۴
کارگاه آموزشی میگا در زمینه بیمه سرمایهگذاری برای اولین در میان کشورهای منطقه به میزبانی صندوق در جزیره کیش در ۶ و ۷ اسفند ۱۳۸۲ برگزار گردید. در این کارگاه، کارشناسان صندوق و تعدادی از بانکها و شرکتهای بیمه شرکت نمودند و مباحث مختلفی در خصوص پوشش ریسکهای سیاسی بیمه سرمایهگذاری از سوی متخصصان این آژانس وابسته به بانک جهانی مطرح گردید.
دوره آموزشی «بیمه اعتباری و تأمین مالی پروژه محور» از سوی موسسه SACE ایتالیا در سال ۲۰۰۷
موسسه بیمه اعتبار صادراتی ساچه ایتالیا از مؤسسات پیشرو در زمینه آموزش و ارائه مشاوره در حوزه بیمه اعتباری میباشد. صندوق ضمانت صادرات ایران، برای اولین بار با دعوت از اساتید این موسسه، دوره «بیمه اعتباری و تأمین مالی پروژه محور» را از تاریخ ۲۳ الی ۲۶ مهرماه ۱۳۸۶ در محل صندوق برگزار نمود. با توجه به ماهیت انحصاری خدمات صندوق در حوزه بیمه اعتباری در ایران، امکان دسترسی به اینگونه دورههای آموزشی در ایران وجود نداشته و لذا برگزاری چنین دورههایی برای دستیابی کارشناسان و مدیران صندوق به روزآمدترین اطلاعات تخصصی بسیار حائز اهمیت میباشد.
دوره آموزشی «بیمه اعتبار تجاری» از سوی موسسه TIRC و LCI در سال ۲۰۰۸
با توجه به اهمیت بهرهمندی از دانش اساتید حوزه بیمه اعتباری در سطح بینالمللی، در سال ۱۳۸۶ از آقای مایکل مک فیلمی – مالک شرکت «مشاوره ریسک تجاری و سرمایهگذاری» (TIRC) – بعنوان یکی از افراد شناخته شده در این صنعت، دعوت گردید تا دورهای آموزشی در حوزه بیمه اعتباری کوتاه مدت برای کارشناسان صندوق برگزار نماید. با توجه به همکاری مشترک میان این شرکت و همتای لبنانی صندوق به نام «شرکت بیمه اعتباری لبنان» (LCI)، این دوره به صورت مشترک با تدریس آقایان مکفیلمی و آقای کریم نصرالله (مدیرعامل LCI) از تاریخ ۲۷ الی ۳۰ بهمن ۱۳۸۶ در محل صندوق برگزار گردید.
دوره آموزشی «خسارت و بازیافت» از سوی موسسه SACE ایتالیا در سال ۲۰۰۸
دوره «جلوگیری از بروز خسارت و بازیافت» از تاریخ ۲۸ الی ۳۰ مهرماه ۱۳۸۷ با شرکت کارشناسان و مدیران در محل صندوق برگزار گردید. مدیران بخش خسارت و بازیافت این موسسه، بهعنوان اساتید دوره، علاوه بر تسلط علمی بر موضوع، تجربه خسارت و بازیافت در سطح بینالمللی را دارا بودند.
دوره آموزشی «ارزیابی ریسک کشوری، بانکی و شرکتی و تحلیل خسارت» از سوی موسسه SACE ایتالیا در سال ۲۰۱۱
این دوره آموزشی با حضور دو استاد از موسسه بیمه اعتبار صادراتی ساچه ایتالیا، از ۱ الی ۴ آبان ۱۳۹۰ با محوریت ارزیابی ریسک کشوری، بانک و شرکت از یک سو و نحوه بررسی و ارزیابی تعهدات، روشهای جلوگیری از بروزخسارت از سوی دیگر، برگزار گردید.
میزبانی دوره آموزشی اتحادیه امان (AMAN UNION) در سال ۲۰۱۴
دوره آموزشی «مدیریت ریسک و بیمه اعتباری» اتحادیه امان در تاریخ ۵-۷ خرداد ۱۳۹۳ به میزبانی صندوق و با مدرسانی از موسسه بیمه اعتبار صادراتی ایتالیا (ساچه) و با شرکت تعدادی از کارشناسان مؤسسات بیمه اعتباری اسلامی عضو اتحادیه و نیز کارشناسان صندوق برگزار گردید.
میزبانی اجلاس سالانه و مجمع عمومی اتحادیه امان (AMAN UNION) در سال ۲۰۱۴
صندوق ضمانت صادرات ایران، در مجمع عمومی سال ۲۰۱۳ اتحادیه امان، توانست میزبانی پنجمین اجلاس سالیانه و مجمع عمومی اتحادیه در سال ۲۰۱۴ را کسب نماید. این اجلاس با حضور ۷۴ شرکت کننده از ۳۰ موسسه بیمه اعتبار صادراتی از جمله سایناشور چین، ساچه ایتالیا، اگزیار روسیه، اگزیم بانک ترکیه، مونیخ ری و اویلر هرمس آلمان و سایر مؤسسات همتا در کشورهای ایرلند، انگلیس، سوئیس، بلژیک، فرانسه، عمان، الجزایر، سودان، امارات، کویت، عربستان، تونس، قزاقستان، قبرس، کنیا و مراکش، بعلاوه افراد برجسته بینالمللی، همچون دبیرکل اتحادیه برن و رییس کلوپپراگ، از ۲۲-۱۹ آبان ماه ۱۳۹۳ با موفقیت کامل و در بالاترین سطح استانداردهای حرفهای یک اجلاس بینالمللی، به اذعان شرکتکنندگان، برگزار گردید.
مباحثات آزاد به شکل پانلهای تخصصی در زمینههای فنی از قبیل ارزیابی ریسک کشورهای خریدار، الگوهای جدید اعتبارسنجی شرکتها، روشهای نوین وصول مطالبات و بازیافت خسارت، تاثیرات اجرای بازل ۳ بر فعالیت مؤسسات همتا و … از سوی معتبرترین متخصصان این حوزه در جهان ارائه گردید.
همچنین در حاشیه اجلاس، چهار سند یادداشت تفاهم همکاری از سوی صندوق ضمانت صادرات ایران با مؤسسات همتا در مصر، الجزایر، سوئیس و لبنان به امضا رسید و متعاقباً دو سند «موافقتنامه اصولی» و «قرارداد اتکایی» نیز با موسسه بیمه اعتبار صادراتی روسیه (اگزیار) منعقد گردید.
بعلاوه تلاش شد تا با تنظیم هدفمند ملاقاتهای بعضی مؤسسات همتا از قبیل ساچه ایتالیا، اگزیار روسیه، اگزیم بانک ترکیه و … با تعدادی از شرکتها و نهادهای عمومی، زمینهسازی لازم برای هموار شدن مجدد مسیر اخذ فاینانس خارجی در ایران مهیا گردد.
برگزاری موفق اجلاس اتحادیه امان در تهران نشانگر این موضوع بود که علیرغم تلاش بعضی کشورها برای منزوی نمودن ایران، کشورمان از ظرفیتهای بالقوهای برای نقشآفرینی در عرصه بینالمللی برخوردار است.
دوره آموزشی «بیمه اعتباری کوتاه مدت: صدور، بازاریابی، توسعه کسب و کار» از سوی موسسه LCI لبنان در سال ۲۰۱۵
پس از امضای یادداشت تفاهم همکاری فیمابین صندوق و شرکت خصوصی «بیمه اعتباری لبنان» (LCI)، مشاور هیات مدیره این شرکت، آقای مایکل مک فیلمی، بههمراه مدیر بازاریابی این شرکت، از تاریخ ۷ الی ۹ اردیبهشت سال ۱۳۹۴، یک دوره آموزشی تعاملی برای مدیران و کارشناسان صندوق برگزار نمودند. در این دوره علاوه بر ارائه آخرین استانداردها و اصول پوشش بیمه اعتبار صادراتی کوتاهمدت، در زمینه جدیدترین روشهای بازاریابی و توسعه کسب و کار توضیحاتی ارائه شد. بواسطه ماهیت تعاملی این دوره، بدنه تخصصی صندوق فرصت ارزیابی و مقایسه عملکرد صندوق در این زمینه با استانداردهای روز و انجام آسیبشناسی نحوه خدمترسانی صندوق را یافت و از نظرات مشورتی اساتید برای رفع ضعفهای موجود و بهبود عملکرد بهرهمند گردید.
ح – نقطه تماس همکاریهای بینالمللی صندوق
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا هرگونه سؤال در خصوص همکاریهای بینالمللی صندوق میتوانید با «اداره ارزیابی ریسک کشوری و همکاریهای بینالمللی» تماس حاصل فرمائید.
تلفن مستقیم: ۸۸۷۳۹۲۶۷
پست الکترونیک: intl@egfi.org و یا valizadeh@egfi.ir
سیاستهای کلی سازمان
چشمانداز در افق ۱۴۰۴ هجری شمسی
“ VISION ”
v رسیدن به جایگاه برترین، حرفهایترین و اثر بخشترین ECA در سطح منطقه آسیای جنوب غربی
مأمـوریت
“ MISSION ”
v حمایت و پشتیبانی از صادرات جمهوری اسلامی ایران از طریق:
- بیمه و تضمین اعتبارات و سرمایهگذاریهای مربوط به کالاها و خدمات صادراتی
- ایجاد تسهیلات و سرمایهگذاری لازم به منظور توسعه صادرات با کمترین هزینه و با استفاده بهینه از منابع موجود
ارزشهای محوری
“ CORE VALUES ”
v نوآوری، پویایی، شفافیت و بهبود مستمر فرآیندها و خدمات با تمرکز بر مشتری مداری و شایسته سالاری
v پایبندی به قوانین و مقررات و اخلاق حرفهای
v نظم و دقت توأم با مشارکت، تعقل و تدبر در امور
v تعهد، تعالی، صداقت، سختکوشی و پایبندی به اصول اخلاق اسلامی
v رعایت حقوق و شئون و پاسخگویی به هنگام به مشتریان، کارکنان و سهامداران صندوق
سیاستها و خط مشیها
“ POLICIES ”
v استفاده از تمام ظرفیت قانونی صندوق در راستای توسعه صادرات کشور
v تأکید بر برنامههای با دوره اعتبار میان و بلندمدت
v توسعه همکاری با صندوقهای توسعه صادرات، اتحادیهها، تشکلها و سایر نهادهای صادراتی
v تقویت همکاری با سیستم بانکی درجهت توسعه اعطای اعتبارات صادراتی
v هماهنگی و ارتباط نزدیک با سازمان توسعه تجارت بعنوان متولی صادرات
v حضور گسترده در استانهای صادراتی به منظور افزایش ضریب نفوذ پوشش در استانها
v ارتقاء دانش و اشاعه فرهنگ استفاده از پوششهای اعتبار صادراتی در کشور
v تقویت توان کارشناسی و کسب دانش روز صنعت بیمه و تضمین اعتبار صادراتی و توسعه فرهنگ تحقیق و پژوهش در کارکنان با هدف ارتقاء بهرهوری
v تلاش برای اعمال نظرات صندوق درخصوص هدفمند کردن اعطاء اعتبارات صادراتی در سیاستگذاری صادرات کشور
v بهبود مستمر سیستمها و روشهای انجام کار و مهندسی مجدد فرآیندها در صورت لزوم
v توسعه فعالیتهای سرمایهگذاری
اهداف کلان
“MAIN GOALS”
v تسهیل، ترغیب و توسعه صادرات ج.ا.ایران و افزایش رقابتپذیری صادرکنندگان ایرانی
v دستیابی به عملکرد مناسب از طریق رعایت اصول «حکمرانی مطلوب شرکتی “Good Governance” در راستای تعالی سازمانی»
v ارائه عملکرد حرفهای بیمه اعتبار صادراتی و ارتقاء دانش منابع انسانی در حد استاندارد جهانی
اهم شرح وظایف سازمانی
مدیریت ریسک (خطر پذیری)
تعریف (هدف) شغل: انجام وظایف و فعالیتهایی در زمینه برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت وکنترل بر تحلیل و ارزیابی ریسکهای اعتباری، کشورها، بانکها، پرتفوی و تنظیم و توسعه همکاریهای بین المللی صندوق را زیر نظر مقام مافوق عهدهدار میباشد.
نمونه وظایف ومسئولیتها:
برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل در:
رتبه بندی، تعیین سقف، تهیه گزارش ریسک کشورها و بانکها و پیشنهاد سیاست پوشش صندوق در قبال کشورها
v تهیه گزارش ریسک بخشهای مختلف اقتصادی و تحلیلی ریسک منطقهای
v محاسبه و گزارش توان جذب اعتبار کشورها در فواصل سالانه
v ریسک پرتفوی صندوق
v نظام نرخ گذاری کلیه محصولات (حق بیمه و کارمزد) متناسب با ریسک پرتفوی
v معرفی ابزارهای نوین مدیریت ریسک از قبیل سوآپ ریسک، اتکائی و …
v ارائه گزارشات تحلیلی فصلی در خصوص وضعیت پرتفوی صندوق
v گردش خالص نقدینگی صندوق به تفکیک نوع محصولات و دوره اعتبار
v بروزرسانی الگوهای سنجش ریسک اعتباری در کلیه واحدها
v پیشنهاد برنامههای راهبردی برای ایجاد و گسترش همکاریهای بین المللی صندوق در سطوح دوجانبه، منطقهای و بین المللی
v برقراری ارتباط با سازمانها و اتحادیههای بینالمللی (اتحادیه برن، اتحادیه امان، کردیت آلیانس، …) و مؤسسات بیمه اعتبار صادراتی و سایر مؤسسات مرتبط در دنیا
v شرکت در جلسات و اجلاس کمیسیون مشترکهای اقتصادی بین ایران و سایر کشورها
v انعکاس اخبار و عملکرد صندوق در سطح بینالمللی
v بررسی و انجام مطالعات در زمینه بیمه اعتبار صادراتی و فعالیت مؤسسات همتا
مدیریت صدور بیمه نامه کوتاه مدت
تعریف (هدف) شغل: انجام وظایف و فعالیتهایی در زمینه برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل اعتبارسنجی خارجی و توسعه صدور انواع پوششهای بیمهنامه اعتباری کوتاه مدت را زیر نظر مقام مافوق عهدهدار میباشد.
نمونه وظایف ومسئولیتها:
برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل در:
v ارائه پیشنهادات لازم جهت تنظیم ضوابط، روشها و دستورالعملهای موردنیاز
v ارائه پیشنهاد جهت طراحی، اصلاح و بازنگری شرایط اعتبارسنجی خارجی و متون بیمه نامهها و نرخهای حق بیمه
v تمهید امکانات لازم جهت اعتبارسنجی مشتریان بمنظور تعیین سقف اعتباری و رتبه بندی خریداران خارجی
v روند اعتبارسنجی خارجی
v تنظیم مفاد کلیه قراردادهای مربوط درچارچوب قوانین ومقررات مصوب
v صدور، تمدید و ابطال انواع پوششهای بیمهنامه اعتباری کوتاه مدت
v انجام عملیات اتکایی اعم از قبولی یا واگذاری
v نظارت و بازدید دورهای طرحهای تحت پوشش
v مشارکت در انجام مطالعات و بررسی در زمینه بهینه نمودن فعالیتها و پیشنهاد محصولات جدید به هیات مدیره
v تهیه گزارشهای تحلیلی ادواری
v شرکت در جلسات، سمینارها وکمیسیونهای تخصصی حسب نظر مقام مافوق
مدیریت صدور بیمه نامه میان و بلندمدت
تعریف (هدف) شغل: انجام وظایف و فعالیتهایی در زمینه برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت وکنترل توسعه صدور انواع پوششهای بیمهنامه اعتباری میان وبلندمدت و سرمایهگذاری را زیر نظر مقام مافوق عهدهدار میباشد.
نمونه وظایف ومسئولیتها:
برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل در:
v ارائه پیشنهادات لازم جهت تنظیم ضوابط، روشها و دستورالعملهای موردنیاز
v ارائه پیشنهاد جهت طراحی، اصلاح و بازنگری شرایط متون بیمه نامههای میان و بلندمدت و سرمایهگذاری
v تنظیم مفاد کلیه قراردادهای مربوط در چارچوب قوانین و مقررات مصوب
v صدور، تمدید و ابطال انواع پوششهای بیمهنامه اعتباری میان و بلند مدت و سرمایهگذاری
v انجام عملیات اتکایی اعم از قبولی یا واگذاری
v نظارت و بازدید دورهای طرحهای تحت پوشش
v بهینه نمودن و توسعه فعالیتها و پیشنهاد محصولات جدید به هیات مدیره
v تهیه گزارشهای تحلیلی ادواری
v شرکت در جلسات، سمینارها وکمیسیونهای تخصصی حسب نظر مقام مافوق
مدیریت صدور ضمانت نامه
تعریف (هدف) شغل: انجام وظایف و فعالیتهایی در زمینه برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل اعتیار سنجی داخلی و توسعه صدور انواع پوششهای ضمانت نامه اعتباری و بانکی را زیر نظر مقام مافوق عهدهدار میباشد.
نمونه وظایف ومسئولیتها:
برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل در:
v ارائه پیشنهادات لازم جهت تنظیم ضوابط، روشها و دستورالعملهای موردنیاز
v ارائه پیشنهاد جهت طراحی، اصلاح و بازنگری شرایط اعتبارسنجی داخلی و متون ضمانت نامههای اعتباری و بانکی و نرخهای کارمزد
v تمهید امکانات لازم جهت اعتبارسنجی مشتریان بمنظور تعیین سقف اعتباری و رتبهبندی صادرکنندگان
v روند اعتبارسنجی داخلی و تهیه گزارشهای مربوط به مقام مافوق
v تنظیم مفاد کلیه قراردادهای مربوط درچارچوب قوانین ومقررات مصوب
v صدور، تمدید و ابطال انواع پوششهای ضمانت نامه اعتباری و بانکی
v نظارت و بازدید دورهای طرحهای تحت پوشش
v مشارکت در انجام مطالعات و بررسی در زمینه بهینه نمودن فعالیتها و پیشنهاد محصولات جدید به هیات مدیره
v ارائه گزارشهای تحلیلی و تخصصی در رشته مربوط حسب نظر مقام مافوق
v شرکت در جلسات، سمینارها وکمیسیونهای تخصصی حسب نظر مقام مافوق
مدیریت خسارت
تعریف (هدف) شغل: انجام وظایف و فعالیتهایی در زمینه برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل بر ارزیابی و پرداخت خسارت انواع بیمهنامهها وضمانتنامهها را زیر نظر مقام مافوق عهدهدار میباشد.
نمونه وظایف ومسئولیتها:
برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت وکنترل در:
v تدوین و پیشنهاد استانداردها و ضوابط مربوط به ارزیابی و پرداخت خسارت
v بررسی احراز یا عدم احراز خسارت
v تأیید اسناد مربوط به پرداخت خسارت
v کنترل و رسیدگی پروندههای خسارتی و تأیید محاسبات فنی انجام شده واعتراضات احتمالی وصولی و صدور مجوز پرداخت خسارت در حدود اختیارات تفویض شده
v تطبیق قراردادهای تنظیم شده با شرایط مندرج در بیمهنامه یا ضمانتنامه وضوابط ومقررات مربوط
v پیگیری منظم ضمانتنامهها و بیمه نامهها طی دوره انتظار خسارت جهت ترغیب مشتریان به ایفای تعهدات
v نظارت و بازدید طرحهای تحت پوشش حسب مورد
v بررسی روند ارزیابیو پرداخت خسارات درانواع محصولات بیمهای و تضمینی
v شرکت در جلسات، سمینارها وکمیسیونهای تخصصی حسب نظر مقام مافوق
v تهیه گزارشهای تحلیلیادواری جهت ارائه به مقام مافوق
مدیریت حقوقی
تعریف (هدف): انجام وظایف و فعالیتهایی در زمینه برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل در طرح دعاوی در مراجع قضایی داخل یا خارج از کشور و پیگیری پروندههای مطروحه در مراجع ذیربط بمنظور دفاع از حقوق و مصالح صندوق در دعاوی مطروحه و ارائه مشاورههای حقوقی را زیر نظر مقام مافوق عهدهدار میباشد.
نمونه وظایف ومسئولیتها:
برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل در:
v تهیه و تنظیم پیشنویس لوایح قانونی، تصویبنامهها، آییننامهها دستورالعملها و …
v ایجاد بانک اطلاعات جامع از قوانین و مقررات، آییننامهها، دستورالعملها و قراردادها و تهیه و تدوین مجموعه قوانین و مقررات
v تنظیم قراردادها، نظارت بر اجرای صحیح مفاد قراردادها و رسیدگی به شکایات واصله در زمینه اجرای قرارداها
v ارائه مشاورههای حقوقی به مدیریتهای مختلف صندوق در راستای انجام وظایف شغلی
v پاسخ به شکایات مراجع غیر قضایی درخصوص عملکرد صندوق
v انجام کلیه امور ثبتی و اخذ استعلامات لازم به منظور تنظیم قراردادهای رهنی و وکالتنامهها و امضای اسناد مذکور به نمایندگی از صندوق
v بررسی و تعیین صحت صدور اوراق تجاری نظیر چک و سفته و کنترل صحت امضای صادرکنندگان اسناد تجاری و ضامنین
v بررسی اسناد مالکیت اموال غیرمنقول و ماشینآلات کارخانجات جهت ترهین و انجام مکاتبات لازم
v بررسی اسناد مالکیت سهام، اوراق مشارکت و سود سپردههای بانکی
v مطالعه و بررسی قوانین ومقررات مرتبط با وظایف و ماموریتهای صندوق بمنظور استفاده از آنها در مواقع ضروری و نگهداری آن
v تهیه مدارک و مستندات معتبر در خصوص پروندهها و موارد حقوقی جهت استناد و ارائه به مراجع ذیربط
v پیگیری موارد مطروحه در مراجع حقوقی و قضایی و پروندههای دردست اقدام تا حصول نتیجه نهایی
v طرح دعاوی حقوقی و کیفری و تنظیم دادخواستها و لوایح قضایی و تعقیب دعاوی تا حصول نتیجه نهایی و وصول مطالبات صندوق
v طرح و تعقیب دعاوی ناشی از تعهدات قراردادی
v ایفای وظایف نمایندگی حقوقی صندوق در کلیه مراجع قضایی، اداری وسایر نهادها و مؤسسات دولتی
v دفاع از حقوق و مصالح صندوق در دعاوی مطروحه علیه صندوق در دیوان عدالت اداری، شوراهای حل اختلاف و سایر مراجع
v طرح و تعقیب دعاوی در خارج از کشور توسط کارشناسان به نمایندگی از صندوق و یا با استفاده از وکلای محلی خارج از کشور تا حصول نتیجه نهایی و وصول مطالبات مذاکره و انعقاد قرارداد با مؤسسات و وکلای محلی خارج از کشور به منظور وصول خسارت و پیگیری و کنترل اقدامات
v اخذ نمایندگیو جانشینی از اشخاص حقیقی/حقوقی ذینفع بیمهنامهها جهت پرداخت خسارت و حفظ و نگهداری اسناد و مدارک صادراتی مأخوذه
v تهیه گزارشات تحلیلی وتخصصی در مورد پروندهها و اقدامات حقوقی و شرکت در جلسات و کمیسیونهای تخصصی
خدمات
اعتبارسنجی خارجی
برقراری ارتباط تجاری با خریداران خارجی، مستلزم ارزیابی دقیق وضعیت اعتباری خریداران میباشد که گاهی اوقات عدم دسترسی به بانکهای اطلاعاتی مربوطه، انجام این امر را برای ایشان دشوار میسازد. صندوق ضمانت صادرات ایران ظرف چند سال اخیر، با برقراری ارتباط با مؤسسات اعتبارسنجی خارجی در سطح بین المللی، امکان دسترسی به اطلاعات اعتباری خریداران خارجی را برای خود فراهم نموده و واحد اعتبارسنجی خارجی آن، با تجزیه و تحلیل گزارشات اعتباری واصله، اقدام به تعیین سقف اعتباری خریداران خارجی حسب درخواست صادرکنندگان متقاضی مینماید. شایان ذکر است نتیجه اعتبارسنجی به اطلاع صادرکنندگان رسیده و درصورت تمایل وی، معامله در حال انجام با خریدار میتواند تا سقف اعتبار تعیین شده تحت پوشش بیمهای صندوق قرار گیرد. لازم به ذکر است گزارشهای اعتبارسنجی، دارای اطلاعاتی نظیر اطلاعات ثبت، موضوع فعالیت، تعداد کارکنان، محوطه کاری، سابقه پرداختها، نام مدیران و سهامداران، بانکهای طرف حساب، اطلاعات مالی (درصورت امکان) و … میباشند. بطور معمول، این گزارشها در سه نوع عادی، فوری و بسیار فوری موجود هستند که نرخ و مدت زمان ارائه هریک از آنها از سوی موسسه اعتبارسنجی متفاوت است.
مدارک موردنیاز
به منظور اعتبارسنجی خریدار، میباید مشخصات کامل وی شامل: نام، آدرس، تلفن، فاکس و … (به زبان انگلیسی) توسط صادرکننده در اختیار صندوق قرار گیرد که به این منظور صادرکنندگان محترم میتوانند از فرم موجود در سایت استفاده نموده و یا طی نامه، موارد فوق را به اطلاع صندوق برسانند. متعاقباً هزینه گزارش به ایشان اعلام گردیده و پس از واریز آن به حساب صندوق، مشخصات خریدار جهت مؤسسات اعتبارسنجی طرف حساب صندوق ارسال و فرآیند اعتبارسنجی آغاز میگردد. شایان ذکر است با عنایت به اینکه مبلغ واریزی از سوی صادرکنندگان مستقیماً به حساب مؤسسات اعتبارسنجی واریز میشود، لذا نرخ گزارش به ارز خارجی اعلام شده و میباید به همان ارز به حساب صندوق واریز گردد.
مدت زمان مورد نیاز جهت تعیین سقف اعتبار:
حداکثر ظرف ۱۰ روز کاری پس از ارسال فیش واریزی به مدیریت صدور بیمه نامه کوتاه مدت، گزارش تعیین سقف اعتباری جهت تأیید ارکان تصمیم گیری ارائه خواهد گردید. البته با توجه به مدت زمان طولانی ارائه اطلاعات اعتباری خریداران واقع در کشورهای عراق، افغانستان و CIS این مدت به ۲۰ روز کاری افزایش مییابد.
بیمه نامهها
بیمه نامه کل گردش صادرات
این بیمه نامه در طول اعتبار یکساله خود، کلیه صادرات صادرکننده به کشورهای مختلف را در برابر ریسکهای عمده سیاسی و تجاری تحت پوشش قرار میدهد. بعبارت دیگر چنانچه در اثر بروز هر یک از ریسکهای تحت پوشش، صادرکننده ایرانی موفق به وصول مطالبات خود از خریدار خارجی نگردد، این صندوق براساس بیمه نامه صادره نسبت به جبران خسارات وارده به صادرکننده اقدام خواهد نمود. میزان حق بیمه قابل پرداخت براساس شرایط اقتصادی و سیاسی کشور خریدار، شرایط اعتبار اعطایی به خریدار خارجی و سررسید پرداخت تعیین و از صادرکننده اخذ میگردد. براساس این بیمه نامه، صادرکننده طی اظهارنامههای ماهیانه علاوه بر ارائه گزارش مربوط به صادرات انجام شده در طول هر ماه، حق بیمه مربوط به هر محموله را محاسبه و به صندوق پرداخت مینماید.
مدارک مورد نیاز
الف) در مرحله صدور بیمه نامه کل گردش صادرات:
- تصویر اساسنامه شرکت در صورت حقوقی بودن متقاضی
- تصویر کارت بازرگانی معتبر.
- تصویر آگهی ثبت و آخرین تغییرات آن.
- گزارشی از زمینه فعالیت و سوابق صادراتی شرکت.
ب) در مرحله تحت پوشش قرار گرفتن قرارداد صادراتی و یا اعتبار اسنادی «عملیاتی شدن بیمه نامه»
- تصویر قرارداد فروش یا اعتبار اسنادی.
- پرداخت حق بیمه مربوطه
مدت زمان مورد نیاز جهت صدور
صدور بیمه نامه کل گردش صادرات ظرف ۵ روز کاری انجام میشود.
پس از وصول گزارش اعتبار سنجی مثبت از وضعیت خریدار/ بانک، ظرف ۵ روز کاری پوشش لازم تحت بیمه نامه صادره ارائه میگردد.
بیمه نامه خاص صادرات
بیمه نامه خاص، یک یا چند محموله صادراتی را که در قالب یک قرارداد خاص از سوی صادرکننده ایرانی برای خریدار خارجی ارسال میگردد در مقابل ریسکهای سیاسی و تجاری تحت پوشش قرار میدهد. بعبارت دیگر، این بیمه نامه برای آن دسته از صادرکنندگانی صادر میشود که مایلند یک محموله خاص ارسالی برای یک خریدار مشخص را در مقابل خطرعدم دریافت وجه کالا ناشی از بروز ریسکهای سیاسی و تجاری بیمه نمایند. قبل از صدور این بیمه نامه، خریدار خارجی و بانک وی مورد اعتبارسنجی قرار گرفته و قرارداد و یا اعتبار اسنادی که قرار است تحت پوشش قرار گیرد، مورد بررسی دقیق قرار خواهند گرفت. میزان حق بیمه که با توجه به شرایط سیاسی و تجاری کشورخریدار و نحوه پرداخت، شرایط اعتبار و سررسید محاسبه و دریافت میگردد درصدی بیشتر از حق بیمه مربوط به بیمه نامه کل گردش صادرات میباشد.
مدارک مورد نیاز:
پس از وصول گزارش اعتبار سنجی مثبت از خریدار خارجی (در موقعی که معامله بر اساس قرارداد انجام میگیرد) یا بانک گشایش کننده اعتبار اسنادی (در حالتیکه معامله بر اساس اعتبار اسنادی انجام میگیرد) مدارک ذیل جهت تشکیل پرونده از صادر کننده اخذ میگردد.
- تصویر قرارداد فروش یا اعتبار اسنادی
- تصویر اساسنامه شرکت (متقاضی)
- تصویر کارت بازرگانی معتبر
- تصویر آگهی ثبت و آخرین تغییرات آن
- گزارشی از زمینه فعالیت و سوابق صادراتی متقاضی
- درخواست کتبی متقاضی جهت صدور بیمه نامه
مدت زمان مورد نیاز جهت صدور
حداکثر ظرف مدت ۷ روز کاری پس از وصول گزارش اعتبار سنجی مثبت از وضعیت خریدار/ بانک گشایش کننده اعتبار اسنادی
* در صورتیکه دوره بازپرداخت از دو سال بیشتر شود بیمه نامه خاص صادرات با شرایط فوق بصورت میان مدت صادر میگردد.
بیمه نامه صدور خدمات فنی و مهندسی
این بیمه نامه همانطور که از نامش پیداست، طرحها و پروژههای ساختمانی که توسط پیمانکاران و یا شرکتهای مهندسی ایرانی در سایر کشورها اجرا میگردد و همچنین خدمات فنی و مهندسی ارائه شده از سوی آنها در خارج از کشور را در مقابل ریسکهای سیاسی و تجاری تحت پوشش قرار میدهد. بعبارت دیگر چنانچه در اثر بروز هر یک از ریسکهای تحت پوشش، صادرکننده ایرانی خدمات فنی و مهندسی موفق به وصول مطالبات خود از کارفرمای خارجی نگردد، این صندوق براساس بیمه نامه صادره نسبت به جبران خسارات وارده به صادرکننده اقدام خواهد نمود. میزان حق بیمه براساس نرخهای پایه OECD و با توجه به شاخصهایی همچون مدت اجرای پروژه و ارائه خدمات، شرایط پرداخت و کشور محل اجرای پروژه یا ارائه خدمات محاسبه و اخذ میگردد.
مدارک مورد نیاز:
- در خواست کتبی صادر کننده جهت دریافت پوشش بیمهای صندوق.
- تصویر قرارداد فروش.
- تصویر اعتبار اسنادی.
مدت زمان انجام کار:
ظرف مدت دو هفته پس از دریافت مدارک لازم.
بیمه نامه سرمایه گذاری
این بیمه نامه اصل و سود سرمایه گذاریهای میان و بلند مدت سرمایه گذاران ایرانی در کشورهای هدف را تحت پوشش قرار میدهد. بعبارت دیگر شرکتها یا اشخاص ایرانی که در نظر دارند اقدام به چنین سرمایه گذاریهایی در سایر کشورها بنمایند (مثلاً یک کارخانه در کشور هدف احداث کنند) میتوانند با اخذ بیمه نامه سرمایه گذاری صندوق، فعالیتهای سرمایه گذاری خود را در مقابل ریسکهایی همچون عدم انتقال اصل و سود سرمایه گذاری، ملی شدن و یا مصادره اموال و غیره …بیمه نمایند. میزان حق بیمه این نوع بیمه نامه نیز با توجه به شرایط سرمایه گذاری، و اوضاع اقتصادی و سیاسی بازار هدف، قوانین مربوط به سرمایه گذاری و موافقتنامه های متقابل در خصوص تضمین سرمایه گذاریها محاسبه و اخذ میگردد.
مدارک مورد نیاز:
- درخواست سرمایه گذار جهت اخذ پوشش بیمه سرمایه گذاری
- تصویر اساسنامه، مجوز ثبت و آگهی آخرین تغییرات شرکت در ایران.
- تصویر کلیه مدارک مربوط به شرکت خارجی و نیز مجوزهای مورد نیاز سرمایه گذاری در کشور میزبان همراه با تضمین نهاد مرتبط آن کشور مبنی بر حمایت از سرمایه گذاری مورد نظر
- تصویر قرارداد مشارکت سرمایه گذاری با شریک خارجی
- طرح توجیه اقتصادی پروژه.
مدت زمان انجام کار:
ظرف مدت سه الی چهار هفته پس از ارائه مدارک لازم.
بیمه نامه بلا اثر شدن قرارداد صادراتی
این بیمه نامه خسارات ناشی از بلااثر شدن اعتبارات اسنادی و یا قراردادهای صادراتی را تحت پوشش قرار میدهد. بعبارت دیگر چنانچه در اثر بروز هر یک از ریسکهای تحت پوشش (شامل تحریم کشور خریدار و لغو مجوز واردات، تحریم کشور صادرکننده و لغو مجوز صادرات، تحریم کشور ثالث، بروز جنگ، فسخ قرارداد توسط خریدار، عدم ایفای تعهدات خریدار و عدم قبول حکم دادگاه از سوی خریدار)، خسارتی متوجه صادرکننده ایرانی گردد، خسارت وارده به وی جبران خواهد گردید مشروط بر اینکه بروز خسارت ناشی از قصور وی در ایفای تعهداتش نباشد.
مدارک مورد نیاز
- تصویر قرارداد فروش یا اعتبار اسنادی
- تصویر اساسنامه شرکت (اشخاص حقوقی)
- تصویر کارت بازرگانی معتبر
- تصویر آگهی ثبت و آخرین تغییرات آن
- گزارشی از زمینه فعالیت و سوابق صادراتی متقاضی به همراه مشخصات کالای سفارشی
- درخواست کتبی متقاضی جهت صدور بیمه نامه
مدت زمان مورد نیاز جهت صدور
حداکثر ۷ روز کاری پس از وصول گزارش اعتبار سنجی مثبت از وضعیت خریدار/بانک گشایش کننده اعتبار اسنادی
بیمه نامه خرید دین اسناد صادراتی
این بیمه نامه به منظور پوشش ریسک عدم بازپرداخت وجه اسناد صادارتی که جهت خرید دین توسط صادر کننده ایرانی به بانکهای عامل کشور ارائه میشود صادر میگردد و بر اساس آن در صورت عدم پرداخت وجه اسناد از سوی خریدار/بانک خارجی، خسارت وارده به بانک خریدار دین اسناد، پرداخت میگردد.
مدارک مورد نیاز:
- تصویر اعتبار اسنادی/قرارداد صادراتی به انضمام کلیه ملحقات،
- تصویر اسناد حمل و قرارداد خرید دین
- تصویر پیام رمزدار بانک گشایش کننده اعتبار اسنادی/بانک عامل خریدار خارجی مبنی بر تعهد پرداخت در سررسید معین
- تصویر تعهد خریدار مبنی بر پرداخت در سررسید مقرر
مدت زمان انجام کار:
ظرف مدت ۱۰ روز پس از دریافت مدارک لازم
روند صدور بیمه نامهها
روند صدور بیمه نامه کل گردش صادرات
درخواست بیمه نامه از سوی صادرکننده و تکمیل فرم درخواست مربوطه
دریافت مدارک مورد نیاز از صادرکننده جهت تشکیل پرونده از جمله: تصویر کارت بازرگانی معتبر، تصویر اساسنامه
شرکت و تصویر آگهی ثبت و تغییرات شرکت
بررسی و تنظیم گزارش کارشناسی جهت طرح و تصویب بیمه نامه کمیته فنی/ هیأت مدیره
دریافت حق بیمه علی الحساب از متقاضی
صدور بیمه نامه به نفع متقاضی
اعتبارسنجی از خریداران خارجی معرفی شده به صندوق و تعیین سقف اعتباری
(پس از تصویب ارکان تصمیم گیرنده)
دریافت فاکتور یا سیاه تجاری از صادرکننده و صدور نامه شمولیت در قبال محاسبه و اخذ حق بیمه نهایی
اعلام خسارت احتمالی از سوی متقاضی و پرداخت خسارت به ذینفع بیمه نامه (صادرکننده) پس از طی شدن زمان انتظار
روند صدور بیمه نامه خاص صادرات
درخواست بیمه نامه از سوی صادرکننده
دریافت مدارک مورد نیاز از جمله قرارداد فروش/
اعتبار اسنادی
بررسی مدارک دریافت شده
اعتبار سنجی از خریدار یا بانک گشایش کننده اعتبار اسنادی
طرح و تصویب گزارش صدور در ارکان تصمیم گیری
دریافت حق بیمه از صادرکننده
صدور بیمه نامه به نفع متقاضی
اعلام تسویه از سوی صادرکننده به صندوق در صورت دریافت وجه
اعلام خسارت احتمالی در صورت عدم پرداخت خریدار یا بانک گشایش کننده اعتبار در مهلت مقرر
بررسی مدارک لازم توسط بخش خسارت و اعلام احراز یا عدم احراز خسارت
تصویب پرداخت خسارت به ذینفع بیمه نامه در صورت احراز و پس از طی دوره انتظار خسارت
واگذاری حقوق صادرکننده به صندوق و دریافت خسارت
پیگیری صندوق جهت بازیافت خسارت
روند صدور بیمه نامه خدمات فنی و مهندسی
درخواست بیمه نامه از سوی صادرکننده
دریافت مدارک مورد نیاز از صادرکننده ازجمله
اسناد مربوط به مناقصه، قرارداد پیمانکاری یا اعتبار اسنادی (در صورت وجود)
بررسی مدارک دریافتی
اعتبار سنجی کارفرما و یا بانک خارجی
طرح و تصویب گزارش صدور در ارکان تصمیم گیری
دریافت حق بیمه از صادرکننده
صدور بیمه نامه به نفع متقاضی
ارائه مرتب صورت وضعیتهای اعلام شده به کارفرما و صدور نامه شمولیت مربوط به هر یک بطور جداگانه
اعلام تسویه هر صورت وضعیت از سوی صادرکننده به صندوق در صورت دریافت وجه
اعلام خسارت احتمالی در مورد هر یک از صورت وضعیتها در صورت عدم پرداخت کارفرما در مهلت مقرر
بررسی مدارک لازم توسط بخش خسارت و اعلام احراز یا عدم احراز خسارت
تصویب پرداخت خسارت به ذینفع بیمه نامه در صورت احراز و پس از طی دوره انتظار خسارت
واگذاری حقوق صادرکننده به صندوق و دریافت خسارت
پیگیری صندوق جهت بازیافت خسارت
روند صدور بیمه نامه سرمایه گذاری
دریافت مدارک مورد نیاز از سرمایه گذار
ازجمله مدارک مربوط به پروژه سرمایه گذاری و تشکیل پرونده
بررسی مدارک مربوط به پروژه سرمایه گذاری
سنجش اعتبار و ریسکهای سیاسی کشور هدف
طرح و تصویب گزارش صدور در ارکان تصمیم گیری
دریافت حق بیمه از صادرکننده
صدور بیمه نامه به نفع متقاضی
درخواست سرمایه گذار از صندوق برای تمدید سالیانه بیمه نامه
اعلام خسارت احتمالی به صندوق از سوی بیمه گذار در مهلت مقرر
بررسی مدارک لازم توسط بخش خسارت و اعلام احراز یا عدم احراز خسارت
تصویب پرداخت خسارت به ذینفع بیمه نامه در صورت احراز و پس از طی دوره انتظار خسارت
واگذاری حقوق صادرکننده به صندوق و دریافت خسارت
پیگیری صندوق جهت بازیافت خسارت
روند صدور بیمه نامه بلااثر شدن قرارداد صادراتی
درخواست بیمه نامه از سوی صادرکننده
دریافت مدارک مورد نیاز از صادرکننده (از جمله درخواست خریدار از وی جهت تولید کالای موضوع قرارداد)
بررسی درخواست، قرارداد صادراتی / اعتبار اسنادی
ارائه گزارش به کمیته فنی / هیات مدیره جهت تصویب صدور بیمه نامه
صدور بیمه نامه به نفع متقاضی
دریافت حق بیمه از صادرکننده
اعلام خسارت احتمالی به صندوق از سوی بیمه گذار (صادرکننده)
بررسی خسارت و پرداخت آن پس از طی شدن زمان انتظار، در صورت تأیید
واگذاری حقوق صادرکننده به صندوق
پیگیری صندوق جهت بازیافت خسارت
روند صدور بیمه نامه خرید دین اسناد صادراتی
درخواست بیمه نامه از سوی بانک
دریافت مدارک مورد نیاز از صادر کننده و بررسی آنها
اعتبارسنجی از خریدار/بانک (مدیون و تعهد اصلی اسناد) و تعیین سقف اعتباری
(با تصویب کمیته فنی/ هیات مدیره)
تهیه گزارش کارشناسی صدور بیمه نامه جهت طرح و تصویب بیمه نامه در کمیته فنی و هیأت مدیره
دریافت حق بیمه
صدور بیمه نامه به نفع بانک خریدار دین/ تنزیل کننده
اعلام خسارت احتمالی به صندوق از سوی بانک خریدار دین/ تنزیل کننده
پرداخت خسارت به ذینفع بیمه نامه پس از طی شدن زمان انتظار
اعتبار سنجی داخلی
اداره اعتبارسنجی داخلی
یکی از فعالیتهای مدیریت صدور ضمانت نامه صندوق که به منظور تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش صادرکنندگان صورت میپذیرد، صدور ضمانتنامه اعتباریل، بعنوان جایگزین وثایق صادرکنندگان نزد بانکهای عامل، میباشد.
در راستای افزایش کیفیت گزارشات اعتباری به منظور اندازه گیری ریسک اعتباری گیرنده تسهیلات (ریسک عدم بازپرداخت) و در نتیجه کاهش خسارت، اعتبارسنجی از مشتریان در صندوق ضمانت صادرات ایران با استفاده از روشهای عصبی هوشمند صورت میپذیرد. گزارشات اعتباری تهیه شده به روش فوق جهت اتخاذ تصمیم به کمیته فنی اعتباری صندوق ارجاع میگردد.
شاخصهای اصلی اعتبار سنجی عبارتند از:
- سوابق کاری مدیران و اعضاء هیأت مدیره در صورت حقوقی بودن شخصیت صادرکننده/ سوابق کاری متقاضی در صورت حقیقی بودن.
- سوابق صادرات انجام شده در سالهای گذشته (ترجیحاً سوابق در ۳ سال گذشته).
- وضعیت مالی در سه سال گذشته بر اساس اظهارنامههای مالیاتی و صورتهای مالی حسابرسی شده.
- وضعیت محوطه کاری (دفتر و کارخانه)
- وضعیت اعتباری متقاضی در بانکها و مؤسسات مالی_ اعتباری.
- قرارداد موضوع صادرات یا اعتبار اسنادی گشایش شده به همراه طرح توجیهی فنی و اقتصادی مربوط به آن.
- سوابق متقاضی در صندوق (در صورت موجود بودن).
- ثبات موقعیت (استمرار در بازارهای صادراتی و …).
- سایر مواردی که در امر اعتبار سنجی و ارزیابی صادرکنندگان از اهمیت برخوردار است.
مدارک مورد نیاز برای اعتبار سنجی اشخاص حقیقی، حقوقی و شرکتهای صدور خدمات فنی و مهندسی:
لیست مدارک مورد نیاز جهت اعتبارسنجی اشخاص حقیقی
- درخواست کتبی اعتباردهنده (حاوی اطلاعاتی از قبیل مبلغ تسهیلات، سود، مدت و درصد ضمانتنامه اعتباری درخواستی)
- تکمیل فرمهای مربوطه
- اصل و تصویر جواز تأسیس و پروانه بهره برداری درخصوص واحدهای تولیدی
- کارت معتبر عضویت در اتحادیه صادرکنندگان در صورت وجود
- اصل و کپی اسناد مالکیت یا اجاره نامه رسمی سال جاری محل کار همراه بادرج آدرس
- تصویر شناسنامه
- اصل و تصویر کارت بازرگانی معتبر و کداقتصادی
- اصل وتصویر ترازنامه وصورتحساب سودوزیان سه سال گذشته ویا اصل وتصویر حساب درآمد وهزینه سه سال گذشته
- گواهی ماده ۱۸۶ وزارت امور اقتصاد و دارایی
- اصل و تصویر اظهارنامههای خروجی کالامربوط به ۵ سال اخیر (تصویر پشت وروی اظهارنامه)
- قرارداد یا پیش فاکتور معتبر مربوط به خرید کالای مورد صدور
- اصل و تصویر قرارداد فروش خارجی یا اعتبار اسنادی گشایش یافته به نفع متقاضی
- خلاصه طرح توجیهی موضوع صادرات (شامل نوع، مقدار و مقصد کالا – تعیین مبلغ خرید ونیز هزینههای متعلقه – قیمت تمام شده محصول مورد صدور – قیمت فروش وسود مورد انتظارو…)
- هرگونه مدارک و مستنـدات دیگری که مبین سطح اعتبار و پشتوانه مالی متقاضی وضامنین وی باشد.
تبصره: در صورت معرفی ضامن ازسوی متقاضی، ارائه مدارک فوق توسط ضامنین نیزالزامی میباشد
لیست مدارک مورد نیاز جهت اعتبارسنجی اشخاص حقوقی
- درخواست کتبی اعتباردهنده (حاوی اطلاعاتی از قبیل مبلغ تسهیلات، سود، مدت و درصد ضمانتنامه اعتباری درخواستی)
- تکمیل فرمهای مربوطه
- اساسنامه، شرکت نامه، اظهارنامه ثبت شرکتها، آگهی تأسیس و کلیه آگهیهای تغییرات، آخرین صورتجلسه مجمع عمومی که به تأیید اداره ثبت شرکتها رسیده باشد.
- اصل و تصویر جواز تأسیس و پروانه بهره برداری درخصوص واحدهای تولیدی
- کارت معتبر عضویت در اتحادیه صادرکنندگان در صورت وجود
- اصل و کپی اسناد مالکیت یا اجاره نامه رسمی سال جاری محل کار همراه بادرج آدرس
- تصویر شناسنامه مدیران واعضای هیات مدیره شرکت
- اصل و تصویر کارت بازرگانی معتبر و کداقتصادی
- تصویر اظهارنامههای مالیاتی (برابراصل شده در حوزه مالیاتی) مربوط به سه سال اخیر
- گواهی ماده ۱۸۶ وزارت امور اقتصاد و دارایی
- گزارش بازرس قانونی یاحسابرسان شرکت مربوط به ۳ سال اخیر
- اصل و تصویر اظهارنامههای خروجی کالامربوط به ۵ سال اخیر (تصویر پشت وروی اظهارنامه)
- قرارداد یا پیش فاکتور معتبر مربوط به خرید کالای مورد صدور یامواد اولیه خریداری شده
- اصل و تصویر قرارداد فروش خارجی یا اعتبار اسنادی گشایش یافته به نفع متقاضی
- خلاصه طرح توجیهی موضوع صادرات (شامل نوع، مقدارومقصد کالا – تعیین مبلغ خرید ونیز هزینههای متعلقه – قیمت تمام شده محصول مورد صدور – قیمت فروش وسود مورد انتظارو…)
- هرگونه مدارک و مستنـدات دیگری که مبین سطح اعتبار و پشتوانه مالی متقاضی وضامنین وی باشد.
تبصره: در صورت معرفی ضامن ازسوی متقاضی، ارائه مدارک فوق توسط ضامنین نیزالزامی میباشد.
لیست مدارک مورد نیاز جهت اعتبار سنجی شرکتهای خدمات فنی و مهندسی
- درخواست کتبی اعتباردهنده (حاوی اطلاعاتی از قبیل مبلغ تسهیلات، سود، مدت و درصد ضمانتنامه اعتباری درخواستی)
- ۲ – تکمیل فرمهای مربوطه
- ۳ – اساسنامه، شرکت نامه، اظهارنامه ثبت شرکتها، آگهی تأسیس و کلیه آگهیهای تغییرات، آخرین صورتجلسه مجمع عمومی که به تأیید اداره ثبت شرکتها رسیده باشد.
- اصل و کپی اسناد مالکیت یا اجاره نامه رسمی سال جاری محل کار همراه بادرج آدرس
- تصویر شناسنامه مدیران واعضای هیات مدیره شرکت
- اصل و تصویر کارت بازرگانی معتبر و کداقتصادی
- تصویر اظهارنامههای مالیاتی (برابراصل شده در حوزه مالیاتی) مربوط به سه سال اخیر
- گواهی ماده ۱۸۶ وزارت امور اقتصاد و دارایی
- گزارش بازرس قانونی یاحسابرسان شرکت مربوط به ۳ سال اخیر
- اصل و تصویر صورت وضعیتهای انجام شده و مورد تأیید کارفرما وکلیه سوابق مربوط به انجام خدمات فنی ومهندسی
- قرارداد انجام کار، قرار داد منعقده با پیمانکاران ساختمان و تاسیسات محل اجرای طرح
- نقشههای اجرایی ساختمان و تاسیسات و نقشه کلی اجرای طرح
- خلاصه طرح توجیهی موضوع صادرات (بررسیهای اقتصادی، فنی و مالی)
- اصل و تصویر موافقت و مجوز صدور خدمات فنی و مهندسی و رتبه بندی سازمان برنامه و بودجه
- درخصوص صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی که فاقد رتبه بندی سازمان برنامه و بودجه میباشند لازم است گواهی تأیید صلاحیت از مرجع ذیصلاح اخذ شود
- هـرگونه مدارک و مستنـدات دیگری که مبین سطح اعتبار و پشتوانه مالی متقاضی وضامنین وی باشد
تبصره: در صورت معرفی ضامن ازسوی متقاضی، ارائه مدارک فوق توسط ضامنین نیزالزامی میباشد.
مراحل انجام کار:
کلیه متقاضیان ضمانتنامه های اعتباری در صندوق به شرط داشتن شرایط اولیه و تکمیل پرونده اعتباری به شرح ذیل اعتبار سنجی شده و پس از تهیه گزارش اعتبار سنجی جهت تصویب به کمیته فنی و اعتباری ارسال میگردد.
- اخذ مدارک فوق الاشاره از صادرکننده و تکمیل پرونده اعتباری
- بررسی کارشناسی
- بازدید حضوری و تحقیقات میدانی از محل شرکت و یا کارخانه متقاضی.
- تنظیم و ارسال گزارش اعتبار سنجی به کمیته فنی- اعتباری جهت تصویب.
توضیح: در صورت نیاز و صلاحدید، اعتبار سنجی از ضامن یا ضامنین متقاضی نیز جهت ظهر نویسی سفتهها در قالب گزارش اعتبار سنجی انجام میگردد.
مدت زمان انجام کار:
از زمان تکمیل پرونده اعتباری، بطور متوسط ظرف مدت ۱۰ روز اعتبارسنجی انجام و گزارش اعتبارسنجی جهت تصمیم گیری نهایی به کمیته فنی اعتباری ارسال میگردد.
ضمانتنامهها
ضمانت نامه اعتبارتولیدی
ضمانت نامه اعتبارتولیدی سند تعهدآوری است که بعنوان وثیقه مورد درخواست تولیدکننده (مضمون له) و جهت تضمین تعهدات صادرکننده (مضمون عنه) به منظور خرید نسیه کالای تولید شده برای صدور، از سوی صندوق (ضامن) به نفع تولیدکننده صادر میشود تا ایشان به پشتوانه این وثیقه مطمئن، کالای تولیدی خود را با شرایط بازپرداخت مدت دار در اختیارصادرکننده جهت صادرات قرار دهند و بدین وسیله زمینه صدور کالای تولیدی به بازارهای صادراتی بدون تبادل وجه نقد فراهم شود. با استفاده از این پوشش ضمانتی، صادر کننده امکان مییابد که فارغ از نگرانی تأمین مالی سرمایه در گردش لازم و بدون تحمل هزینه سود تسهیلات بانکی، به صورت نسیه اقدام به خرید کالای صادراتی نموده و پس از فروش آن در بازار هدف صادراتی، مبادرت به تسویه دین با تولید کننده کالا نماید. در صورت عدم پرداخت به موقع دیون تحت پوشش ضمانت نامه توسط صادرکننده و بر اساس اعلام خسارت تولیدکننده در سررسید، صندوق نسبت به پرداخت خسارت اقدام خواهد نمود. صدور این نوع ضمانت نامه بر اساس قرارداد بین تولید کننده و صادر کننده برای تهیه اعتباری کالا به منظور صادرات صورت میگیرد. این نوع ضمانت نامه ضمن فراهم آوردن زمینه صدور کالاهای ایرانی، باعث تعامل بیشتر بخشهای تولیدی و تجاری شده و فعال سازی مزیتهای موجود در بخش تولیدو اشتغا ل افزونتر به منظور صادرات با حمایت صندوق را در برخواهد داشت. ضمانت نامههای اعتبارتولیدی به اعتبار مفاد ماده ۱ قانون چگونگی اداره صندوق مصوب مهرماه ۷۵ مجلس شورای اسلامی و به نفع تولیدکنندگان ایرانی، حقیقی و حقوقی، خصوصی و دولتی صادر شده و ضمن تضمین تعهدات صادرکننده، بعنوان جایگزین وثایق مورد مطالبه از صادرکنندگان کالا نیز تلقی میگردد.
ضمانت نامههای اعتبار تولیدی با توجه به نوع قرارداد فی مابین صادر کننده و اعتبار دهنده میتواند به سه حالت ذیل صادر گردد.
- مشارکت مدنی (صادر کننده بهای کالای خریداری شده بصورت نسیه را در یک سررسید معین بازپرداخت مینماید).
- فروش اقساطی (صادر کننده بهای کالای خریداری شده بصورت نسیه را طی اقساط متعدد باز پرداخت مینماید).
- گردان، یعنی تعیین سقف مشخص برای تاجر/ صادرکننده ایرانی به منظور استفاده به دفعات در طول دوره اعتبار ضمانت نامه از سوی تولیدکننده (تعیین سقف اعتبار مشخص برای یک دوره زمانی مشخص به صورت گردان)
ضمانت نامه اعتبار تولیدی علاوه بر اصل و سود اعتبار مورد تضمین (ارزش فروش نقدی کالای مورد نظر + سود دوره اعتبار)، سود دوره انتظار خسارت را نیز تحت پوشش قرار میدهد.
مراحل انجام کار (برای کلیه ضمانتنامههای اعتباری اعم از بانکی و تولیدی):
- مذاکره صادرکننده با بانکها، مؤسسات اعتباری و تولید کنندگان اعتبار دهنده جهت دریافت تسهیلات و اعتبار.
- ارسال تقاضا از سوی بانک، مؤسسات اعتباری و تولید کنندگان به صندوق برای اخذ پوشش تضمینی.
- تشکیل پرونده اعتبار سنجی برای صادر کننده در اداره اعتبارسنجی و ارسال آن به کمیته فنی- اعتباری.
- طرح و تصویب صدور ضمانتنامه اعتباری در کمیته فنی– اعتباری (و عنداللزوم هیات مدیره) بر مبنای گزارش اعتباری سنجی
- اجرای شرایط تصویب شده برای صدور ضمانت نامه اعتباری که شامل مراحل ذیل میباشد:
- اخذ وثایق بر اساس مصوبات بند فوق توسط معاونت سرمایهگذاری و امور حقوقی
- اخذ کارمزد صدور توسط مدیریت امور مالی
- تهیه قرارداد فی مابین متقاضی و صندوق و امضاء آن توسط متقاضی
- صدور ضمانتنامه اعتباری و تحویل آن به ذینفع (بانکها و مؤسسات اعتباری یا تولیدکنندگان)
مدت زمان لازم برای صدور ضمانت نامه:
معمولاً یک تا دو ساعت و حداکثر ظرف مدت یک روز کاری پس از وثیقه سپاری و پرداخت کارمزد توسط متقاضی
ضمانتنامه اعتباری ریالی
بانکها و مؤسسات مالی داخلی که در نظر دارند با هدف تأمین کسری سرمایه در گردش صادرکنندگان ایرانی و تأمین مالی فعالیتهای صادراتی آنان، اقدام به اعطای تسهیلات ریالی به آنها نمایند، میتوانند از ضمانتنامه اعتباری ریالی این صندوق بعنوان وثیقه مورد نظر خود جهت تضمین بازپرداخت بموقع تسهیلات اعطایی به صادرکننده استفاده نمایند. بعبارت دیگر، براساس این ضمانتنامه، صندوق ضمانت صادرات ایران مسئول پرداخت خسارات وارده به اعتبار دهنده (ذینفع ضمانتنامه) در صورت عدم بازپرداخت تسهیلات دریافتی توسط مدیون (صادرکننده) در سررسید مقرر میباشد. قبل از صدور این ضمانتنامه، اعتبار صادرکننده (اعتبار گیرنده) مورد ارزیابی قرار گرفته و براساس نتایج بدست آمده از اعتبار سنجی حداقل وثایق ممکن از وی اخذ میگردد. ضمناً با توجه به مدت اعتبار، درصدی نیز بعنوان کارمزد از صادرکننده دریافت میشود.
مراحل انجام کار (برای کلیه ضمانتنامههای اعتباری اعم از بانکی و تولیدی):
- مذاکره صادرکننده با بانکها، مؤسسات اعتباری و تولید کنندگان اعتبار دهنده جهت دریافت تسهیلات و اعتبار.
- ارسال تقاضا از سوی بانک، مؤسسات اعتباری و تولید کنندگان به صندوق برای اخذ پوشش تضمینی.
- تشکیل پرونده اعتبار سنجی برای صادر کننده در اداره اعتبارسنجی و ارسال آن به کمیته فنی- اعتباری.
- طرح و تصویب صدور ضمانتنامه اعتباری در کمیته فنی– اعتباری (و عنداللزوم هیات مدیره) بر مبنای گزارش اعتباری سنجی
- اجرای شرایط تصویب شده برای صدور ضمانت نامه اعتباری که شامل مراحل ذیل میباشد:
- اخذ وثایق بر اساس مصوبات بند فوق توسط معاونت سرمایهگذاری و امور حقوقی
- اخذ کارمزد صدور توسط مدیریت امور مالی
- تهیه قرارداد فی مابین متقاضی و صندوق و امضاء آن توسط متقاضی
- صدور ضمانتنامه اعتباری و تحویل آن به ذینفع (بانکها و مؤسسات اعتباری یا تولیدکنندگان)
مدت زمان لازم برای صدور ضمانت نامه:
معمولاً یک تا دو ساعت و حداکثر ظرف مدت یک روز کاری پس از وثیقه سپاری و پرداخت کارمزد توسط متقاضی
ضمانتنامه اعتباری ارزی
بانکها و مؤسسات مالی داخلی معمولاً جهت اعطای تسهیلات ارزی به صادرکنندگان ایرانی از ایشان درخواست وثایق مناسب مینمایند که اغلب اوقات تهیه و ارائه نوع و میزان وثیقه درخواستی خارج از توان صادرکنندگان میباشد. در چنین مواردی ضمانتنامه اعتباری ارزی این صندوق میتواند جایگزین مناسبی برای وثایق درخواستی از سوی اعتبار دهنده باشد. بعبارت دیگر، این ضمانتنامه که به نفع اعتبار دهنده صادر میگردد، وی را در مقابل ریسک عدم بازپرداخت بموقع تسهیلات از سوی مدیون (صادرکننده ایرانی) پوشش میدهد. بدین ترتیب در صورت عدم بازپرداخت بموقع تسهیلات ارزی دریافتی، این صندوق نسبت به پرداخت خسارت وارده به اعتبار دهنده اقدام خواهد نمود. قبل از صدور این ضمانتنامه، اعتبار صادرکننده (اعتبار گیرنده) مورد ارزیابی قرار گرفته و براساس نتایج بدست آمده از اعتبار سنجی حداقل وثایق ممکن از وی اخذ میگردد. ضمناً با توجه به مدت اعتبار، درصدی نیز بعنوان کارمزد از صادرکننده دریافت میشود.
مراحل انجام کار (برای کلیه ضمانتنامههای اعتباری اعم از بانکی و تولیدی):
- مذاکره صادرکننده با بانکها، مؤسسات اعتباری و تولید کنندگان اعتبار دهنده جهت دریافت تسهیلات و اعتبار.
- ارسال تقاضا از سوی بانک، مؤسسات اعتباری و تولید کنندگان به صندوق برای اخذ پوشش تضمینی.
- تشکیل پرونده اعتبار سنجی برای صادر کننده در اداره اعتبارسنجی و ارسال آن به کمیته فنی- اعتباری.
- طرح و تصویب صدور ضمانتنامه اعتباری در کمیته فنی– اعتباری (و عنداللزوم هیات مدیره) بر مبنای گزارش اعتباری سنجی
- اجرای شرایط تصویب شده برای صدور ضمانت نامه اعتباری که شامل مراحل ذیل میباشد:
- اخذ وثایق بر اساس مصوبات بند فوق توسط معاونت سرمایهگذاری و امور حقوقی
- اخذ کارمزد صدور توسط مدیریت امور مالی
- تهیه قرارداد فی مابین متقاضی و صندوق و امضاء آن توسط متقاضی
- صدور ضمانتنامه اعتباری و تحویل آن به ذینفع (بانکها و مؤسسات اعتباری یا تولیدکنندگان)
مدت زمان لازم برای صدور ضمانت نامه:
معمولاً یک تا دو ساعت و حداکثر ظرف مدت یک روز کاری پس از وثیقه سپاری و پرداخت کارمزد توسط متقاضی
ضمانت نامه پوشش اعتبار خریدار
بمنظور فراهم آوردن امکان خرید کالا و خدمات ایرانی بصورت اعتباری برای خریداران خارجی، بانکهای داخلی ممکن است در قالب خطوط اعتباری اقدام به اعطای اعتبار به خریداران خارجی نمایند. بعبارت دیگر، در چارچوب این طرح، صادرکننده ایرانی وجه اعتبار اسنادی مدت داری که از سوی خریدار خارجی به نفع وی گشایش شده را به محض ارائه مدارک حمل به بانک اعتبار دهنده داخلی دریافت نموده و در نتیجه ریسک عدم بازپرداخت اعتبار را به اعتبار دهنده منتقل مینماید و بدین ترتیب به خریدار خارجی فرصت کافی جهت پرداخت وجه کالا یا خدمات صادره داده میشود. بمنظور تضمین بازپرداخت بموقع اعتبار اعطایی به خریدار / بانک خارجی، اعتبار دهنده / بانک ایرانی ممکن است درخواست وثایقی را بنماید که تهیه و ارائه آن برای خریدار/بانک خارجی امکان پذیر نباشد. در چنین مواردی ضمانتنامه خط اعتبار خریدار این صندوق میتواند جایگزین مناسبی برای وثیقه درخواستی اعتبار دهنده باشد. بعبارت دیگر، این ضمانتنامه که به نفع اعتبار دهنده / بانک ایرانی صادر میگردد، وی را در مقابل ریسک عدم بازپرداخت بموقع تسهیلات از سوی مدیون (خریدار/ بانک خارجی) پوشش میدهد. بدین ترتیب در صورت عدم بازپرداخت بموقع تسهیلات دریافتی، این صندوق نسبت به پرداخت خسارت وارده به اعتبار دهنده اقدام خواهد نمود. قبل از صدور این ضمانتنامه، اعتبار خریدار/ بانک خارجی (اعتبار گیرنده) مورد ارزیابی قرار گرفته و براساس نتایج بدست آمده از اعتبار سنجی وثایق مورد نظر (که اغلب بصورت ضمانتنامه دولتی است) از وی اخذ میگردد.
مدارک لازم:
- اعلام شرایط تأمین مالی از سوی بانک عامل جهت اخذ نرخ حق بیمه که اهم شرایط آن عبارتند از:
- ماهیت ضامن خریدار
- مبلغ قرارداد
- طول دوره برداشت از تسهیلات
- طول دوره تنفس و بازپرداخت
- ضمانت نامه بازپرداخت
- تصویر قرارداد تأمین مالی
- تصویر قرارداد تجاری
- تصویر ضمانت نامه بازپرداخت ضامن
مدت زمان انجام کار:
ظرف مدت سه هفته پس از دریافت مدارک لازم.
روند صدور ضمانتنامهها
روند صدور ضمانت نامه اعتبار تولیدی
درخواست صدور ضمانت نامه از سوی تولید کننده
دریافت مدارک لازم از صادرکننده و تشکیل پرونده
اعتبارسنجی از صادرکننده
بازدید از محل فعالیت
طرح و تصویب شرایط صدور ضمانتنامه در ارکان تصمیم گیری صندوق
اخذ وثیقه مصوب و کارمزد مربوطه از صادرکننده
امضای قرارداد فی مابین صادرکننده و صندوق و صدور ضمانت نامه به نفع تولید کننده
تحویل کالا توسط تولیدکننده به صادرکننده و ارسال نسخه زیرنویس و قرارداد به صندوق
تسویه تسهیلات توسط صادرکننده یا اعلام خسارت احتمالی به صندوق توسط تولید کننده
آزاد سازی وثایق در صورت تسویه تعهدات و ارائه اسناد صادراتی توسط صادرکننده/ پرداخت خسارت به تولید کننده
در صورت عدم ایفای تعهدات توسط صادرکننده در سررسید مقرر
پیگیری صندوق جهت بازیافت خسارت
روند صدور ضمانت نامه اعتباری ریالی
درخواست صدور ضمانت ضمانتنامه از سوی بانک / اعتباردهنده داخلی
دریافت مدارک لازم از صادرکننده و تشکیل پرونده
اعتبار سنجی از صادرکننده
بازدید از محل فعالیت
طرح و تصویب شرایط صدور ضمانتنامه در ارکان تصمیم گیری صندوق
اخذ وثیقه مصوب و کارمزد مربوطه از صادرکننده
امضاء قرارداد فی مابین صادرکننده و صندوق و صدور ضمانت نامه به نفع اعتبار دهنده
پرداخت تسهیلات و ارسال نسخه زیر نویس و قرارداد تسهیلات توسط اعتبار دهنده
تسویه تسهیلات توسط متقاضی با اعلام خسارت احتمالی به صندوق از سوی اعتبار دهنده
آزاد سازی وثایق در صورت تسویه تسهیلات و ارائه اسناد صادراتی توسط صادرکننده/ با پرداخت خسارت به اعتبار دهنده در صورت
عدم ایفای تعهد از سوی صادرکننده (مدیون) در سررسید مقرر
پیگیری صندوق جهت بازیافت خسارت
روند صدور ضمانت نامه اعتباری ارزی
درخواست صدور ضمانتنامه از سوی بانک/ اعتباردهنده داخلی
دریافت مدارک لازم از صادرکننده و تشکیل پرونده
اعتبار سنجی از صادرکننده
بازدید از محل فعالیت
طرح و تصویب شرایط صدور ضمانتنامه در ارکان تصمیم گیری صندوق
اخذ وثیقه مصوب و کارمزد مربوطه از صادرکننده
امضای قرارداد فی مابین صادرکننده و صندوق و صدور ضمانت نامه به نفع اعتبار دهنده
پرداخت تسهیلات و ارسال نسخه زیر نویس و قرارداد تسهیلات توسط اعتباردهنده
تسویه تسهیلات توسط متقاضی یا اعلام خسارت احتمالی به صندوق
از سوی اعتبار دهنده
آزاد سازی وثایق در صورت تسویه تسهیلات و ارائه اسناد صادراتی توسط صادرکننده/ یا
پرداخت خسارت به اعتبار دهنده در صورت عدم ایفای تعهد از سوی صادرکننده (مدیون) در سررسید مقرر
پیگیری صندوق جهت بازیافت خسارت
روند صدور ضمانت نامه پوشش اعتبار خریدار
(درصورتیکه قرارداد تأمین مالی با یک بانک خارجی منعقد گردد)
درخواست بانک اعتبار دهنده از صندوق مبنی بر امکان پوشش خط اعتباری
اعتبار سنجی بانک خارجی دریافت کننده اعتبار از سوی صندوق و اعلام نتیجه به اعتبار دهنده
اعلام سقف اعتباری بانک دریافت کننده اعتبار و نیز شرایط پوشش تأمین مالی به اعتبار دهنده
انعقاد قرارداد تأمین مالی بین اعتبار دهنده و بانک اعتبار گیرنده
انعقاد قرارداد تجاری یا پیمانکاری بین صادرکننده ایرانی و خریدار خارجی یا کارفرمای خارجی در صورت موافقت اولیه اعتبار دهنده و صندوق
گشایش اعتبار اسنادی معادل ۱۰۰ درصد ارزش قرارداد تجاری یا پیمانکاری از سوی بانک اعتبار گیرنده
پرداخت پیش پرداخت (درصدی از قرارداد تجاری یا پیمانکاری که میزان آن در قرارداد تأمین مالی مشخص شده و در اعتباراسنادی نیز قید میگردد)
درخواست صدور ضمانت نامه اعتبار خریدار از سوی اعتبار دهنده به صندوق
دریافت مدارک مورد نیاز از جمله قرارداد تجاری یا پیمانکاری و اعتبار اسنادی
بررسی مدارک دریافتی
طرح و تصویب گزارش صدور در ارکان تصمیم گیری
واریز حق بیمه توسط اعتبار دهنده
صدور ضمانت نامه اعتبار خریدار از سوی صندوق
ارائه اسناد حمل یا صورت وضعیت از سوی صادرکننده به اعتبار دهنده و دریافت وجوه موضوع اعتبار و اعلام موضوع به صندوق
اعلام تسویه هر یک از اقساط مربوط به برداشتها بطور جداگانه به صندوق در صورت دریافت وجه
در صورت عدم بازپرداخت اقساط از سوی اعتبارگیرنده و اعلام خسارت از سوی اعتبار دهنده به صندوق، خسارت پس از طی مراحل مندرج در شرایط عمومی ضمانت نامه به اعتبار دهنده پرداخت خواهد گردید
(درصورتیکه قرارداد تأمین مالی بصورت موردی با خریدار یا کارفرمای خارجی منعقد گردد)
درخواست بانک اعتباردهنده از صندوق مبنی بر امکان پوشش قرارداد تأمین مالی
اعتبارسنجی خریدار یا پیمانکار خارجی دریافت کننده اعتبار و یا ضامن در صورت نیاز
از سوی صندوق و اعلام نتیجه به اعتبار دهنده
اعلام آمادگی و نیز شرایط پوشش تأمین مالی به اعتبار دهنده و تعیین وثایق مورد قبول صندوق
انعقاد قرارداد تجاری یا پیمانکاری بین صادرکننده ایرانی و اعتبار گیرنده
انعقاد قرارداد تأمین مالی بین اعتبار دهنده و اعتبار گیرنده
اخذ وثایق از اعتبار گیرنده یا ضامن در صورت نیاز
پرداخت پیش پرداخت توسط اعتبار گیرنده
(درصدی از قرارداد تجاری یا پیمانکاری که میزان آن در قرارداد تأمین مالی مشخص شده است)
درخواست صدور ضمانت نامه اعتبار خریدار از سوی اعتبار دهنده به صندوق
دریافت مذارک مورد نیاز از جمله قرارداد تجاری یا پیمانکاری
بررسی مدارک دریافتی
طرح و تصویب گزارش صدور در ارکان تصمیم گیری
واریز حق بیمه توسط اعتبار دهنده
صدور ضمانت نامه اعتبار خریدار از سوی صندوق
ارائه اسناد حمل یا صورت وضعیت از سوی صادرکننده به اعتبار دهنده و دریافت وجوه موضوع
اعتبار و اعلام موضوع به صندوق
اعلام تسویه صورت هر یک از اقساط مربوط به برداشتها بطور جداگانه به صندوق در صورت دریافت وجه
در صورت عدم بازپرداخت اقساط از سوی اعتبار گیرنده و اعلام خسارت از سوی اعتبار دهنده به صندوق
خسارت پس از طی مراحل مندرج در شرایط عمومی ضمانت نامه به اعتبار دهنده پرداخت خواهد گردید
مدیریت خسارت
شرح خدمات مدیریت خسارت:
- پرداخت خسارت به بانکها، مؤسسات اعتباری و تولید کنندگانی که در قبال ضمانتنامه صندوق اقدام به اعطای اعتبار و تسهیلات به صادرکنندگان نمودهاند. بانکها یا مؤسسات اعتباری و تولید کنندگانی که به پشتوانه ضمانت صندوق اقدام به اعطای اعتبار به صادرکننده نمودهاند، اگر در سررسید مقرر موفق به وصول تسهیلات خود از متقاضی نگردند، به موجب ضمانت نامه صادره میتوانند وجه الضمان مربوطه را از صندوق مطالبه نمایند.
- پرداخت خسارت به صادرکنندگانی که با پوشش صندوق مبادرت به صدور کالا و خدمات به خارج از کشور نمودهاند ولی به لحاظ بروز یکی از ریسکهای سیاسی و تجاری تحت پوشش بیمه نامه موفق به وصول مطالبات خود از خریداران خارج از کشور نشدهاند.
- پرداخت خسارت به تولیدکنندگان و فروشندگان ایرانی که در قبال ضمانت صندوق، کالا یا خدمات تولیدی خود را به صورت مدت دار به صادرکنندگان فروختهاند.
در خصوص پرداخت خسارت بابت ضمانتنامه های اعتباری تولیدی به تولید کنندگان و فروشندگانی که در قبال ضمانت صندوق کالا یا خدمات خود را در اختیار صادرکننده قرارداده اند، در صورتیکه صادرکننده در سررسید مقرر نسبت به پرداخت دیون خود به فروشنده و یا تولید کننده اقدام ننماید، تولید کننده یا فروشنده (ذینفع ضمانتنامه) میتواند به موجب ضمانتنامه نسبت به دریافت خسارت از صندوق اقدام نماید.
مراحل پرداخت خسارت به بانکها، مؤسسات اعتباری و تولیدکنندگان بابت ضمانتنامه اعتباری:
- عدم تسویه تسهیلات موضوع ضمانتنامه در سررسید مقرر از سوی صادرکننده.
- اعلام خسارت کتبی بانک یا مؤسسه اعتبار دهنده به صندوق.
- مکاتبه و مذاکره اداره خسارت داخلی صندوق با بانک یا موسسه اعتبار دهنده و اخذ میزان دقیق مانده بدهی صادرکننده.
- مکاتبه و مذاکره صندوق با صادرکننده در خصوص تسویه تسهیلات و ایفای تعهد طی دوره انتظار.
- ارائه گزارش خسارت ضمانتنامه و طرح در کمیته فنی و اعتباری.
- تصویب کمیته و موافقت مدیر عامل یا هیأت مدیره حسب مورد با پرداخت خسارت در وجه بانک یا مؤسسه اعتبار دهنده مطابق با مفاد ضمانتنامه
- انعکاس موضوع به امور مالی جهت پرداخت خسارت به بانک و یا مؤسسه اعتبار دهنده (ذینفع ضمانتنامه).
- ارسال پرونده به دفتر حقوقی جهت بازیافت خسارت از صادرکننده
مراحل پرداخت خسارت بیمه نامهها
(مربوط به صادرکنندگان تحت پوشش که موفق به وصول مطالبات خود از خریداران خارجی نشدهاند)
- اعلام خسارت کتبی توسط صادر کننده به صندوق.
- ارسال اسناد و مدارک صادراتی دال بر مبلغ خسارت مورد ادعا، علت وقوع و تحقق خسارت.
- بررسی اسناد و مدارک صادراتی ارائه شده.
- مکاتبه و مذاکره مدیریت خسارت با مراجع ذیربط داخلی و خارجی به منظور احراز خسارت صادرکننده، طی دوره انتظار.
- محاسبه میزان خسارت قابل پرداخت و ارائه گزارش خسارت به معاونت فنی.
- طرح گزارش خسارت در کمیته فنی و در صورت لزوم هیأت مدیره.
- انعکاس موضوع به امور مالی جهت پرداخت خسارت به صادرکننده.
- در صورت عدم احراز خسارت، مراتب عدم احراز به صادرکننده منعکس خواهد شد.
مدارک لازم جهت احراز خسارت ضمانتنامه ها و بیمه نامهها:
بطور کلی اثبات خسارت بعهده مدعی خسارت میباشد در این راستا نامبرده میبایستی کلیه مدارک مورد نیاز صندوق برای احراز خسارت را ارائه نماید. مدارک کلی عبارتند از:
- در خصوص پرداخت خسارت ضمانت نامههای اعتباری ضروریترین مدرک، اعلام خسارت کتبی بانک یا مؤسسه اعتبار دهنده در موعد مقرر و اعلام دقیق مانده بدهی صادر کننده میباشد. ضمن آنکه صادرکننده ملزم است حسب درخواست مدیریت خسارت، سایر اسناد نظیر اسناد صادراتی را نیز ارائه نماید.»
- در رابطه با خسارت بیمه نامهها، کلیه مدارک صادراتی، از جمله اظهارنامه خروجی کالا، بارنامه، فاکتور، لیست بسته بندی، گواهی مبداء و سایر مدارکی که نشانگر میزان صادرات انجام شده، مبلغ خسارت و علت وقوع خسارت باشد مورد نیاز است. شایان ذکر است با توجه به نوع ریسک محقق شده، شرایط قرارداد فروش، نوع کالای ارسالی و شیوه صادرات انجام شده، نسبت به دریافت مدارک و مستندات اقدام میشود.
مدت زمان انجام کار:
- پرداخت خسارت بابت ضمانت نامههای اعتباری ریالی و ارزی به بانکها و مؤسسات اعتبار دهنده، ظرف مدت تعیین شده در ضمانت نامه از تاریخ اعلام خسارت صورت میپذیرد (در حال حاضر این مدت ۴۵ روز کاری در ضمانتنامه ها تعیین گردیده که از زمان ثبت نامه اعلام خسارت در دبیرخانه صندوق قابل محاسبه است)
- پرداخت خسارت بابت بیمه نامهها، بسته به نوع ریسک محقق شده از یک تا ۶ ماه (در مقاد بیمه نامه زمان خسارت، دوره انتظار و تعهد صندوق گنجانده شده است) به طول میانجامد.
مدیریت حقوقی
پس از تصویب صدور ضمانتنامه اعتباری در کمیته فنی- اعتباری، مصوبه جهت اجرا در موضوع اخذ وثیقه به معاونت سرمایه گذاری و امور حقوقی ارجاع میشود.
انواع وثیقه:
وثایق حسب مورد شامل: ملک، ماشین آلات، سفته، سهام، اوراق مشارکت و سپرده بانکی میشود که مدارک مورد نیاز و مراحل هر یک به شرح ذیل میباشد.
مدارک و مراحل وثیقه سپاری:
- ملک:
- الف) مدارک: اصل و تصویر سند مالکیت، پایان کار معتبر، صورت مجلس تفکیکی آپارتمان، اصل و تصویر شناسنامه مالک، فیش پرداخت شده عوارض نوسازی در سال جاری، آخرین قبض آب و برق و گاز و تلفن و…
- ب) مراحل: تشکیل پرونده، کارشناسی و تعیین ارزش ملک توسط کارشناس رسمی دادگستری، تنظیم سند رهنی و وکالت در دفترخانه اسناد رسمی.
- سفته:
- الف) مدارک: اصل و تصویر شناسنامه کلیه امضاء کنندگان، روزنامه رسمی معتبر.
- ب) مراحل: حضور متعهد و ضامنین در صندوق جهت امضاء رو و ظهر سفته.
- سهام پذیرفته شده در بورس:
- الف) مدارک: اصل و تصویر برگه سهام.
- ب) مراحل: استعلام قیمت سهام ارائه شده از مدیریت سرمایه گذاری، درخواست انسداد سهام و سود متعقله آن به نفع صندوق از سازمان بورس اوراق بهادار، تنظیم وکالتنامه در خصوص سهام به نفع صندوق در دفترخانه اسناد رسمی.
- اوراق مشارکت:مدارک: اصل برگه اوراق مشارکت.
- سپرده بانکی:
- مدارک: اصل برگه سپرده، اعلام انسداد سپرده به نفع صندوق توسط بانک.
در تمامی موارد فوق پس از اخذ وثیقه، اسناد جهت نگهداری به امور مالی ارسال و مراتب دریافت وثیقه جهت صدور ضمانتنامه به مدیریت صدور ضمانتنامه اعلام میگردد.
فعالیتهای سرمایه گذاری
مؤسسات مالی و اعتباری از سرمایه گذاری و اختلاف در بازده بالقوه انواع سرمایه گذاریها، جهت کسب امتیازات رقابتی در بازار، برنامه ریزی پذیرش ریسکها و تعهدات آتی و درآمد بیشتر و نیز بدست آوردن ارزش افزوده بالاتر استفاده مینمایند و با استفاده بموقع و مؤثر از منابع مالی در دسترس خود، هم درآمد سرشاری را بدست میآورند و هم از آن به عنوان ابزاری برای کاهش نرخهای حق بیمه و بدست آوردن ظرفیت و توان مالی بیشتر برای خودشان استفاده مینمایند.
با توجه به درک و اهمیت این موضوع و با توجه به اختیارات تعیین شده در خصوص سرمایه گذاری از جمله ماده ۱ قانون چگونگی اداره صندوق و بند ۷ ماده ۱۶ اساسنامه و آییننامه سرمایه گذاری مصوب هیات مدیره محترم فعالیت بخش سرمایه گذاری از اواخر سال گذشته تأیید و از ابتدای سال ۱۳۸۳ به صورت عملیاتی آغاز بکار نمود.
صندوق ضمانت صادرات ایران در راستای وظایف و اهداف خود این امکان را فراهم داشته تا در زمینههای مختلف اقدام به سرمایه گذاری و مشارکت در طرحها و پروژهها را نماید:
از جمله مواردی که میتوان بدان اشاره نمود:
- سرمایه گذاری و خرید سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار.
- مشارکت و سرمایه گذاری در بخشهای مختلف اقتصادی اعم از صنعتی، کشاورزی، معدن و خدمات در راستای توسعه صادرات غیر نفتی
- مشارکت با بانکها در قبول اتکائی اعتبارات
- سرمایه گذاری در خارج از کشور
- انجام کلیه امور مربوط به کارگزاریها و نمایندگیهای صندوق در سراسرکشور
- کنترل و اعمال حاکمیت بر دارائیها و املاک تملیکی صندوق ضمانت صادرات
سایر خدمات
صندوق ضمانت صادرات ایران به پشتوانه روابط خاص بین المللی، تجربه و دانش فنی و شناخت خود از ریسکهای موجود در فعالیتهای صادراتی، آماده ارائه خدمات مشاورهای در زمینههای حقوقی، انعقاد قراردادهای فروش بین المللی، بررسی بازار، اعتبار سنجی کشورها، بانکها و خریداران خارجی و روشهای تجارت به صادرکنندگان و برقراری ارتباط بین آنها و سازمانهای داخلی و بین المللی مرتبط با صادرات میباشد.
ریسکهای تحت پوشش
ریسکهای تجاری
- استنکاف خریدار از قبول کالای صادرشده یا خدمت انجام شده.
- عدم پرداخت بهای کالا یا خدمت در سررسید مقرر.
- عدم توانایی مالی خریدار به دلیل ورشکستگی یا اعسار یا توقف.
ریسکهای سیاسی
- بروز جنگ یا حالت جنگ.
- تیره شدن روابط و یا قطع روابط سیاسی با کشور خریدار به نحوی که در نتیجه آن، صادرکننده موفق به دریافت مطالبات خود در سررسید آنها نشود.
- اعمال سیاستهای اقتصادی که موجب مسدود شدن مطالبات صادرکنندگان شود.
- اعمال سیاستهای مربوط به محدودیتهای وارداتی و ارزی در کشور خریدار.
- سلب مالکیت از خریدار بر اثر ملی شدن یا مصادره اموال به نحوی که موفق بهدریافت مطالبات خود نشود.
- سایر عوامل خارج از حیطه اختیار صادرکننده و خریدار که به تشخیص هیات مدیره صندوق موجب عدم وصول مطالبات صادرکننده شود.